tramvaie noi in bucuresti

Primăria Capitalei anunţă că, în cadrul procedurii pentru achiziţionarea a o sută de tramvaie noi în București, au depus oferte doi operatori economici: Astra Vagoane Călători SA şi Durmazlar Makine San Ve Tic AS.

Vineri, la ora 15,00, a expirat termenul pentru depunerea ofertelor pentru achiziţia a o sută de tramvaie noi în București. Deşi în cadrul procedurii s-au înscris 20 de operatori economici, au depus oferta doar doi: Astra Vagoane Călători SA, companie controlată de omul de afaceri Valer Blidar, şi turcii de la Durmazlar Makine San Ve Tic AS.

Primăria Municipiului Bucureşti a publicat în SICAP, pe 11 decembrie 2018, anunţul pentru achiziţia celor 100 de tramvaie, valoarea estimată a contractului fiind de 845,68 milioane lei (180 de milioane de euro). Este vorba despre achizitionarea a 100 de tramvaie şi echipamente necesare îmbunătăţirii transportului public de călători pe traseele 1, 10, 21, 25, 32,40, 41 şi 55.

Cele 100 de tramvaie noi în București vor avea podeaua complet coborâtă, pe toată lungimea vehiculului, din gama de 36 m, cu minimum cinci uşi duble, dotate cu echipament de climatizare destinat asigurării atât a aerului condiţionat, cât şi a încălzirii salonului de pasageri. Sistemul va oferi posibilitatea reglării atât a temperaturii, cât şi a debitului de aer.

De asemenea, prin documentaţia de achiziţie s-a solicitat ca tramvaiele să aibă o capacitate de cel puţin 220 de călători, din care minimum 56 pe scaune, să aibă nivel de zgomot redus, instalaţie de supraveghere video, echipamente pentru validarea cardurilor. Pentru persoanele cu dizabilităţi care folosesc scaune cu rotile, se va prevedea o platformă rabatabilă sau culisantă cu acţionare manuală şi se vor amenaja două locuri speciale la cea mai apropiată uşa dublă de acces faţă de postul de conducere. De asemenea, în apropierea acestor spaţii trebuie prevăzute bare de susţinere, dispozitive de asigurare, butoane de comandă şi comunicare etc.

Durata de utilizare a tramvaiului trebuie să fie de minimum 30 de ani, iar garanţia funcţionării fără defecţiuni a tramvaiului – minimum cinci ani sau minimum 300.000 km. Studiul de oportunitate pentru această achiziţie a fost aprobat prin HCGMB nr 225/19.04.2018, iar achiziţia face obiectul a opt proiecte pentru care s-a solicitat finanţare din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 (două proiecte fiind aprobate şi contractate, iar șase – aprobate şi în perioada de contractare a finanţării) Obiectivele generale ale proiectelor sunt de a reduce emisiile poluante generate de transportul rutier motorizat la nivelul municipiului Bucureşti. Prin achiziţionarea celor 100 de tramvaie noi în București care vor circula pe cele opt linii se urmăreşte creşterea atractivităţii si îmbunătăţirea eficienţei transportului public de călători, a frecvenţei şi a timpilor de parcurs, accesabilităţii şi implicit a transferului către acesta de la transportul privat cu autoturisme.

Articolul precedentLiviu Dragnea: Mandachi, „șmecher” si „circar”
Articolul următorFostul senator UDMR Olosz Gergely a fost reținut în Ungaria