În ultima perioadă Marea Neagră a devenit o imensă tablă de şah unde NATO, pe de- o parte, şi Rusia, pe de alta, s-au angrenat într- un joc al intimidărilor. În timp ce ruşii au preferat să nu-şi scoată navele de război în apele internaţionale şi monitorizează din aer şi de ce nu, de sub apă, toate mişcările flotelor inamice, NATO îşi roteşte frenetică navele militare în Marea Neagră.

Multifuncţionalele crucişătoare din clasele Ticonderoga şi Arleight Burke au devenit o prezenţă obişnuită la aplicaţiile militare ale flotelor statelor riverane membre NATO iar rând pe rând forţele navale ale sateliţilor NATO derulează exerciţii comune cu marile puteri din Occident. Luni, navele NATO au îeşit în mare împreună cu Forţele Navale Române. Standing Maritime Group-2 (SNMG-2), fosta STANAVFORMED, respectiv flota NATO din Mediterana, a simulat o luptă navă complexă împreună cu fregata „Mărăşeşti” şi alte nave al forţelor navale.

Il 20

În prezenţa ministrului Apărării, navele au executat luptă antisubmarină şi împotriva aeronavelor inamice, exerciţii de respingere a atacului unor nave şi ambarcaţiuni rapide inamice. În toiul aplicaţiilor, o siluetă întunecată a survolat zeci de minute spaţiul aerian din zona aplicaţiei. Echipajul fregatei „Regina Maria” a dovedit că este bine antrenat şi a recunoscut aparatul rusesc: IL-20 Coot A, specializat în recunoaştere. Asta ca să nu creadă lumea că Putin stă chiar cu mânile în sân.

De altfel, chiar Mircea Duşa, prezent la exerciţiu, a confirmat faptul că ruşii sunt cu ochii pe noi. „Nu cred că este o coincidenţă. Cred că este normal ca avioane de supraveghere electronică să culeagă informaţii asupra tot ce se întâmplă în Marea Neagră”, a declarat ministrul Apărării. Acesta confimat că, la rândul lor, aliaţii din Occident au propriile avioane spion în Marea Neagră

Sevastopol, fortăreaţa roşie

În ciuda criticilor, problemelor de mentenanţă şi aspectului ponosit, flota de la Sevastopol a rămas cea mai mare din Marea Neagră. Cinci brigăzi navale de suprafaţă şi un batalion submarin. Cu totul, 41 de nave de război active şi trei submarine. Crucişătoarele „Moskva” şi „Kerci” dispun fiecare de peste 120 de rachete de diferite tipuri, precum şi de sisteme complexe de supraveghere.

Din flotă mai fac parte nu mai puţin de şapte nave de desant de mari dimensiuni, grupate în Brigada 197 Nave Desant, Batalionul 247 Submarine, Brigada 68 Apărare Coastă, Gupul 150 Puitoare de Mine, o unitate de atac rapid – Brigada 41 Nave Purtătoare de Rachete, o altă unitate de nave antisubmarin, precum şi diverse nave auxiliare. Spre comparaţie flotele reunite ale Ucrainei (care are mari probleme după blocada rusească) şi Turciei (care numără 16 fregate şi opt corvete) nu pot concura cu ruşii. În ceea ce priveşte România, Bulgaria şi Georgia, flotele acestor state sunt cu mult prea mici pentru a fi luate în calcul.

Aici intervine SNMG, care dispune de nave moderne şi bine echipate. Din flota aliată fac parte un crucişător şi alte şapte nave mai mici. Rusia mai punctează în acest joc tactic cu Brigada 11 Rachete de Coastă, care deţine trei instalaţii mobile de lansare a rachetelor împotriva ţintelor navale, alte trupe de uscat, dar şi cu forţe aeriene. Regimentul 25 elicoptere antisubmarin – 20 de aparate KAmov 27 şi Mi 14, un regiment aerian mixt şi Escadrila 43 de asalt, echipată cu 20 de aparate de vânătoare Suhoi 24.

Aşa cum am menţionat mai sus, Rusia supraveghează din aer toate manevrele NATO din Marea Neagră. Avionul Iluşin IL-20 Coot A, cunoscut ca Il-18D-36 Bizon, echipat cu radare de recunoaştere şi sistem Elint (electronic intelligence) aparatul a devenit un obişnuit al exerciţiilor NATO din Marea Neagră.

Înfruntarea „titanilor”: crucişătorul Moskva vs USS Vicksburg

Moskva
Uss Vicksburg

Ticonderoga şi Arleight Burke sunt două clase de crucişătoare purtătoare de rachete utilizate din plin de SUA în mai toate conflictele şi zonele fierbinţi. De când cu episodul Crimeea, NATO a avut grijă ca o astfel de navă să se afle în permanenţă în Marea Neagră. Dincolo de aspectul maiestuos şi impunător, aceste nave dispun de sistemul balistic de apărare împotriva rachetelor intercontinentale Aegis.

Conceput după experienţa Războiului Rece, Aegis este un sistem complex de radare terestre, aeriene, navale şi sateliţi care reacționează în timp real în cazul unei ameninţări cu rachetă. USS Vicksburg împreună cu alte 17 distrugătoare din clasele Arleigh Burke şi Ticonderoga au fost dotate cu acest sistem demn de „Războiul Stelelor”, considerat cel mai performant din lume. Aegis este capabil să lovească orice ţintă de pe planetă, putând distruge chiar şi sateliţii inamici. Flota rusă din Marea Neagră se opune NATO cu o navă similară ca mărime, dar cu altfel de dotări. Crucişătorul Moskva nu are Aegis, este mai vechi, dar este ticsit de rachete, torpile, bombe antisubmarin, radare şi tunuri. Plus că are şi el renumele lui. Clasa Slava din care face parte este cunoscută şi apreciată ca sora mai mică a imenselor crucişetoare nucleare din clasa Kirov.

Fraţii Delfinului, inamicii NATO

La nivel declarativ, flota rusă de la Marea Neagră are doar trei submarine din clasa Kilo, din care face parte şi al nostru submersibil care va împlini în curând 20 de ani de ruginit în portul Constanţa, „Delfinul”. Este vorba despre „Alrosa”, „Novorossiysk” şi „Rostov on Don”, ultimele două modernizate. Dacă mai punem la socoteală că submarinele din clasa Kilo sunt cele mai moderne din Marea Neagră, lupta sub apă va fi o problemă serioasă pentru aliaţi.

În mediul online circulă o informaţie, pe cât de controversată, pe atât de gravă. Potrivit burebista2012. blogspot.ro, Departamentul de Stat al SUA a recunoscut oficial că echipajul de pe distrugătorul USS Donald Cook a fost grav demoralizat, când nava lor a fost survolată în Marea Neagră de către un Suhoi-24, neînarmat, fără bombe, sau rachete, ci doar cu un dispozitiv de război electronic. La 10 aprilie 2014, USS Donald Cook a intrat în apele Mării Negre și la 12 aprilie un bombardier tactic rusesc Su-24 a zburat deasupra navei declanșând un incident care, în conformitate cu mai multe rapoarte mass- media, a demoralizat complet echipajul acesteia, atât de mult încât Pentagonul a emis un protest, scrie burebista 2012.

„Bombardierul rusesc Su-24, care <bâzâia> de deasupra distrugătorului american efectua survoluri fără bombe şi rachete, ci doar cu un ,<coș> montat sub fuselaj, care, potrivit ziarului rus Rossiiskaia Gazeta, conținea un dispozitiv de război electronic rusesc numit Khibiny. Când jetul rusesc s-a apropiat de nava SUA, dispozitivul electronic a dezactivat toate radarele, circuitele de control şi sistemele de transmitere a informațiilor. La bordul distrugătorului american s-a aşternut tăcerea (.. ) Bombardierul rusesc Su-24 a simulat apoi un atac cu rachete împotriva USS Donald Cook, care a fost lăsat literalmente surd și orb. Potrivit unor surse mass-media de specialitate, 27 de marinari de pe USS Donald Cook au solicitat să fie eliberaţi din serviciul activ, după acest incident”, se arată pe blog. 

Articolul precedentDarius Vâlcov primea şpaga pana si în cimitir.
Articolul următorHoria Georgescu a fost reţinut de DNA, suspectat de abuz în serviciu