Avem la dispoziţie o imensă rezervă de gaze naturale în Marea Neagră, estimarea indicând o cantitate de 42 până la 84 miliarde de metri cubi. Cu toate acestea, România riscă să ajungă în situaţia în care gazele extrase din platforma continentală să fie exportate ieftin pe pieţele vest-europene şi să importe scump din Federaţia Rusă. Culmea, avertismentele privind lipsa de viziune în domeniul energetic a autorităţilor de la Bucureşti vin tocmai din partea Kremlinului, care ar trebui să deschidă şampania, pentru că poate obţine profituri substanţiale pe seama incompetenţei românilor

Agerpres 6001134 Mariana Gheorghe

Vom exporta sau nu gaze naturale? O întrebare la care, cel puţin până acum, oficialii companiei OMV Petrom nu au dat un răspuns clar. Sau mai bine zis răspunsurile s-au schimbat de la o lună la alta.
Şi, slavă Domnului, în viitorul apropiat vom avea ce exporta. Directorul general al grupului austriac OMV, Gerhard Roiss, declara că grupul a identificat în Marea Neagră „o rezervă gigantică de petrol şi gaz, o descoperire de importanţă mondială”.
De la superlative la cifre concrete, situaţia zăcământului din platforma continentală a fost lămurită, în emisiunea „După 20 de ani” de la PRO TV, de directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe: „Această descoperire pe care o numim noi sonda Domino 1 este o estimare de acumulare de gaze de circa 42 de miliarde până la 84 miliarde de metri cubi de gaz. Producţia ar putea începe pe la sfârşitul decenului acesta, undeva spre anii 2018”. Pentru ca să ne facem o idee asupra a ce înseamnă această cantitate, este suficient să spunem că ea echivalează cu de trei până la de şase ori consumul anual al României.
Şi totuşi, această pungă imensă de gaze va fi utilă României, astfel încât să devină independentă din punct de vedere energetic, sau va lua drumul exportului pe pieţele vest-europene?
În ultima sa intervenţie publică, Mariana Gheorghe a ţinut să liniştească apele, dând asigurări că gazele extrase din Marea Neagră vor rămâne în ţară: „Dacă se dovedeşte că această exploatare este comercială şi de succes, atunci avem şansele să fim independenţi energetic, din punctul de vedere al necesarului de gaze în România”.

Presiuni de la Bruxelles şi Washington

Şi totuşi, atât declaraţiile făcute anterior de şefii săi de la Viena cât şi presiunile Comisiei Europene şi ale Fondului Monetar Internaţional pentru liberalizarea exporturilor de gaze o contrazic pe Mariana Gheorghe.
Pentru moment, România nu poate exporta gaze naturale. Interdicţia, care a afectat direct OMV Petrom, a fost legiferată de autorităţile de la Bucureşti la finele anului trecut. Legea este însă şubredă, România fiind bombardată de atât de la Bruxelles cât şi de la Washington, de Comisia Europeană, respectiv FMI.
Legislaţia europeană obligă statele membre să asigure transportul de gaze prin conductele de interconectare în ambele direcţii, de import şi export, pentru sporirea securităţii aprovizionării. Şi, cum interdicţia decisă la Palatul Victoria nu este deloc în concordanţă cu aceste prevederi comunitare, pe 21 noiembrie Comisia Europeană a declanşat procedura de pre-infringement în cazul țării noastre.
În aceste condiţii, statul român are la dispoziție două luni pentru a răspunde acuzaţiilor de încălcare a legislației comunitare. În caz contrar, sau dacă oficialii de la Bruxelles consideră nesatisfăcător răspunsul, următoarea etapă este cea a avizului motivat, care conține cerința expresă a CE ca statul membru să ia măsurile necesare eliminării încalcării legislației UE. Dacă nci în această etapă țara respectivă, în speţă România nu răspunde avizului motivat în termen de două luni, CE poate sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene. De aici şi până la amenză şi penalităţi nu este decât un pas.
Alte săgeţi au venit de peste Ocean. Acțiunea de liberalizare a exporturilor de gaze și energie electrică, inclusă în politica de liberalizarea a pieței de energie din România, a fost cerută insistent de Fondul Monetar Internațional.

Ruşii ne arată incompetenţa

În acest context, România s-ar putea vedea pusă în situația de a exporta gaz ieftin pe piețele vest-europene și de a importa, la prețuri ridicate, gaz din Rusia. O spun chiar cei de la Vocea Rusiei, post de radio considerat ca fiind oficiosul Kremlinului.
“Evident, pentru orice persoană care cunoaște câtuși de puțin principiile de funcționare a economiei de piață este clar că o companie privată nu investește milioane de euro pentru a crea condiții tehnice de export fără să aibă intenția de a le folosi pentru obținerea de profit. Mai mult, există o serie întreagă de declarații și acțiuni ale reprezentanților OMV care arată că această companie își dorește să exporte gaz din România într-un viitor cât mai apropiat”, se arată în analiza realizată de jurnaliştii moscoviţi.
Aceştia nu se feresc să demaşte incompetenţa autorităţilor de la Bucureşti, care numai apărarea interesului naţional nu o au în vedere: “Se poate spune că oficialii Ministerului Economiei au demonstrat că nu ştiu pe ce planetă trăiesc. Dacă un secretar de stat nu ştie despre pregătirea capacităţilor tehnice pentru exportul de gaz şi declară că această ştire este o dezinformare, este dificil de presupus că Guvernul este preocupat în vreun fel de această problemă. Îmbucurător este faptul că oficialul guvernamental a recunoscut clar că nu există impedimente legale pentru exportul gazului ieftin din România. Totodată, acest incident oferă noi argumente <gurilor rele>, care afirmă <pe surse> că toate ordinele ministeriale din domeniul energetic sunt scrise de reprezentanţii unei anume companii energetice, iar miniştrii (indiferent de coloratura politică) le semnează ca primarii”.

“Colonia” România

Şi analiştii postului de radio subordonat Kremlinului continuă, criticând fără rezerve inclusiv decizia de a vinde pachetul majoritar de acţiuni al companiei petroliere naţionale către grupul austriac OMV. “O ţară în care cea mai mare companie energetică este vândută unei companii-pitic la un preţ egal cu 4% din valoarea reală de dragul <plăţii biletului de intrare în clubul select al ţărilor europene> nu este altceva decât o colonie. Am văzut jurnalişti şi politicieni care-şi manifestă public speranţa la o renegociere a redevenţelor plătite de OMV, dând dovadă fie de o naivitate crasă, fie de prezenţa numelor domniilor lor pe ştatele de plată ale unor companii de relaţii publice”, spun analiştii de la Vocea Rusiei, care se îndoiesc de capacitatea actualei clase politice din România de a aduce situaţia redevenţelor într-o notă de normalitate.
“Nici Traian Băsescu, nici Victor Ponta şi nici ipoteticul şi improbabilul premier de la ARD nu vor avea vreodată curajul şi puterea să crească nivelul redevenţelor măcar la nivelul celor din Tanzania (35% + taxe). Mai mult, nu se va găsi nici măcar vreun politician capabil să desecretizeze clauzele referitoare la redevenţe. Am văzut jurnalişti şi politicieni şocaţi de insistenţa şi brutalitatea cu care unii lideri europeni au intervenit în disputele politice de la Bucureşti în contextul crizei din această vară. Aceste intervenţii vor fi o joacă de copii în comparaţie cu furtuna care se va dezlănţui pe plan internaţional dacă Guvernul va încerca să majoreze substanţial redevenţele plătite de OMV sau să-i blocheze posibilitatea de a scoate gaz ieftin din România”, se mai arată în analiza citată.

Ponta nu are soluţii

Indirect, premierul Victor Ponta recunoaşte existenţa riscului ca România să ajungă în situaţia în care să exporte ieftin gazele autohtone şi să importe mai scump de la ruşi, însă atunci când vine vorba de soluţii răspunsul şefului Executivului este mai mult decât evaziv.
„Ideea e că exportăm gaze românești şi importăm gaze rusești la un pret triplu. Sigur că avem o problemă cu legislația europeană, care spune ca să lăsăm, să exportăm. O să găsim o soluție. Altfel însă, pe romanește, asta înseamnă să exportăm gazele românești, alea ieftine, și să importăm de-alea scumpe. Însă, sigur, ține și de o strategie pe termen lung”, a declarat recent primul ministru în funcţie.

Articolul precedentOMV, în proces cu statul român la Curtea de Arbitraj de la Paris
Articolul următorRedevenţa, „esenţa câştigului” OMV