Ieri, colegii deputați ai fostului ministru Nelu Tătaru au votat cu majoritate pentru încuviințarea cererii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de ridicare a imunității.
În total, 177 de parlamentari au votat pentru, 12 împotrivă și a fost și o abținere, ceea ce înseamnă că procurorii anticorupție vor putea face percheziții și alte acte de procedură penală.
Fostul ministru al Sănătății a fost prezent la ședința în care, mai mult ca o formalitate, parlamentarii au votat pentru ridicarea imunității. Formalitate pentru că, din momentul în care au apărut informații privind capetele de acuzare la adresa sa, colegii săi s-au dezis de el, fiind eliberat din funcţia de preşedinte de filială, acesta urmând totodată să dispară de pe listele de candidați la parlamentare.
Cu toate acestea, Tătaru se consideră în continuare nevinovat, arătând că știa că este urmărit și că nu a primit bani de la pacienți, refuzând de fiecare dată când i-au fost făcute astfel de propuneri.
Pe Facebook, Tătaru a transmis în mare același mesaj:
„Sunt medicul care a căutat să vindece, să salveze vieți și care nu a cerut sau a condiționat vreodată actul medical. Recunoștința mea a fost vindecarea pacienților, că au putut pleca pe picioarele lor acasă și zâmbetul pe care îl primesc mereu pe stradă, mai ales în Huși.
Nu am fost luat de anchetatori nici din vacanță, nici de la întâlniri obscure sau negocieri politice, ci din spitalul din Huși, acolo unde am rămas dedicat pacienților și profesiei mele. Acolo tratez, dorm, mănânc, plâng, râd și îmi petrec majoritatea timpului de mai bine de 18 ani.
Vinovăția sau nevinovăția unui om, oricare ar fi acesta, nu cred că se tranșează online sau la televizor. Mi-aș dori din tot sufletul ca în România în care îmi doresc să rămână și să trăiască copiii noștri justiția să își facă datoria și să fie vizibilă întotdeauna, în toate cele 365 de zile ale anului, nu doar în perioada campaniilor electorale.
Executați-mă public dacă așa simțiți sau merit, dar nu faceți același lucru cu colegii mei, cu pacienții sau cu familia mea.
Sănătatea nu ar trebui să aibă culoare politică! Va rămâne crezul meu, indiferent de cât de naiv par”.
Și, date fiind evenimentele din cariera sa politică de când DNA a anunțat că îl vizează pentru zeci de fapte de luare de mită, fostul ministru s-a arătat ieri dezamăgit de forurile superioare ale PNL:
„Casa mea a fost spitalul, acolo dormeam, acolo mâncam, acolo veneau prietenii mei, dacă o să vă uitați în frigiderul meu o să găsiți pâine, o să găsiți muștar, dulceață, carne, este prima mea casă, o spun cu durere, pentru că după toată această perioadă de 18 ani și jumătate la Spitalul Huși, în care casa mea a fost spitalul, neglijându-mi familia, ajungi la aceste momente. (…)
Este o dezamăgire în momentul în care nu ai dreptul la prezumție de nevinovăție. Este o dezamăgire. Am fost un om discret, am fost un om la locul lui nu voi comenta niciodată această decizie chiar dacă nu m-a consultat nimeni din Partidul Național”.
Fostul ministru PNL a fost acuzat de procurorii DNA Iaşi că a luat bani, ouă şi găini mită de la pacienţi, pentru a-şi îndeplini atribuţiile de chirurg la Spitalul „Dimitrie Castroianu” din Huşi.
Concret, DNA a comunicat că, „în perioada 03 aprilie 2024 – 12 iulie 2024, în calitate de medic specialist în cadrul Spitalului Municipal „Dimitrie Castroian” Huși, suspectul Tătaru Nelu ar fi primit cu titlu de mită sume de bani cuprinse în general între 100 și 500 de lei, precum și bunuri alimentare, de la 45 de persoane (pacienți/aparținători), în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor sale de serviciu în calitate de medic specialist, respectiv intervenții chirurgicale, consult pacienți ori eliberare de rețete medicale”.