Condamnare pronunțată de Tribunalul Sibiu în dosarul unui fals polițist, care solicitase bani unui șofer pentru a-i rezolva problemele penale.
Fapta a fost comisă în urmă cu mai bine de un an, iar în decursul cercetărilor, atât cel care solicitase banii, cât și șoferul care îi remisese „plata” au decis să încheie acorduri de recunoaștere a vinovăției.
Așa se face că, în cauza penală care fusese instrumentată de către ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Sibiu, la delegarea și sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, instanța a admis acordurile de recunoaștere a vinovăției și a dispus condamnarea celor doi inculpați.
Sinceritatea acestora a fost de altfel apreciată, astfel că niciunul nu va face închisoare. Potrivit primei soluții, tribunalul a admis „acordul de recunoaștere a vinovăției”, pedeapsa stabilită pentru conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe și cumpărare de influență fiind de 2 ani și 4 luni:
„Interzice inculpatului exercitarea dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și respectiv interzicerea exercitării dreptului de a conduce autovehicule”, „suspendă executarea pedepsei sub supraveghere pe o durată de 3 ani.
Obligă inculpatul să urmeze un curs de pregătire școlară ori de calificare profesională. Obligă inculpatul R.R. să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunității pe parcursul termenului de supraveghere în cadrul Primăriei ……, jud. Sibiu sau în cadrul Primăriei ……, jud. Sibiu.
Dispune computarea din pedeapsa de 2 ani și 4 luni închisoare, aplicată prin prezentul acord încheiat în cursul urmăririi ca urmare a recunoașterii vinovăției, a duratei reținerii preventive dispuse față de inculpatul R.R., începând de la data de 31.07.2024, ora 13.30, până la data de 01.08.2024, ora 13.30.
Dispune măsura de siguranță a confiscării speciale de la inculpatul R.R. a sumei de 700 de euro, restituită acestuia de către traficantul de influență. Obligă inculpatul la plata sumei de 2.200 lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat”.
O soluție similară a fost pronunțată și în cazul celui de-al doilea inculpat, falsul polițist. Acesta a recunoscut că a solicitat bani pentru a-și trafica presupusa influență, pedeapsa stanilită fiind de 2 ani:
„Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o durată de 2 ani. Obligă inculpatul să urmeze un curs de pregătire școlară ori de calificare profesională. Obligă inculpatul să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunității pe parcursul termenului de supraveghere în cadrul Primăriei ……, jud. Sibiu, sau în cadrul Primăriei ….., jud. Sibiu.
Deduce din pedeapsa de 2 ani închisoare durata reținerii preventive dispuse față de inculpatul D.R.G., începând de la data de 31.07.2024, ora 13.05, până la data de 01.08.2024, ora 13.05.
Menține măsura asiguratorie a sechestrului instituit la data de 01.08.2024 asupra sumelor de sumele de 1.230 de euro și respectiv 400 de dolari americani ridicate de la inculpatul D.R.G. cu ocazia percheziției domiciliare. Dispune confiscarea specială de la inculpatul D.R.G. a sumei de 800 de euro. Obligă inculpatul la plata sumei de 2.200 lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat”.
Primele date din anchetă au fost făcute publice în urmă cu peste 2 luni, la acel moment DGA detaliind că „în noaptea de 16/17.08.2023, un bărbat în vârstă de 30 de ani, în timp ce conducea un autovehicul pe drumurile publice din municipiul Sibiu, a fost depistat de lucrători ai Secției 1 – Poliție Urbană Sibiu prezentând o îmbibație alcoolică peste limita legală.
În data de 17.08.2023, conducătorul auto în cauză, în urma unei discuții cu un bărbat în vârstă de 25 de ani, care s-a prezentat, necorespunzător realității, ca fiind polițist în cadrul structurilor de combatere a crimei organizate, prezentând în acest scop și o legitimație asemănătoare celor emise cadrelor MAI, a susținut că agenții rutieri care în noaptea anterioară i-au întocmit dosarul penal acestui șofer i-ar fi fost cunoscuți.
Sub acest pretext, tânărul de 25 de ani a solicitat și primit suma de 1.500 de euro, asigurându-l pe șoferul în cauză că, în schimbul acestor bani, va interveni și îi va determina pe polițiștii Secției 1 Poliție Urbană Sibiu să nu procedeze la reținerea permisului de conducere și la suspendarea exercitării dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice al cumpărătorului de influență până la soluționarea definitivă a cauzei penale respective”.