Recalcularea pensiilor a fost finalizată, promisiunea fiind că de mâine – dat fiind că azi este zi liberă – deciziile vor pleca către beneficiari.
Cu vești bune, după cum a asigurat ministra Muncii, Simona Bucura-Oprescu, anume că „nu vor mai fi pensionari care au muncit la fel, dar au pensii diferite”.
Declarațiile au fost făcute ieri, înaintea ședinței de Guvern, când Marcel Ciolacu a subliniat că recalcularea pensiilor „este una dintre marile priorități ale acestei guvernări”, care se traduce inclusiv prin faptul că „ne asigurăm (…) că totul este în grafic și deciziile de recalculare pleacă vineri spre toți pensionarii, conform planului”.
De altfel, luni, Poșta Română a anunțat că „începând cu data de 16 august, va începe distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor către toți beneficiarii din țară. Factorii poștali vor fi prezenți pe teren a doua zi după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului” și „se vor prezenta la domiciliul fiecărui pensionar pentru a înmâna deciziile de recalculare a pensiilor în perioada 16 – 30.08.2024”.
„Din datele centralizate, 3,8 milioane de pensii cresc după recalculare, adică peste 82% din totalul pensiilor din România. Iar creșterea medie a pensiilor este de aproape 27%”, a arătat Ciolacu, explicații pe larg venind de la ministra Muncii.
Simona Bucura-Oprescu a „plusat”, arătând că „Guvernul Ciolacu asigură creșterea sustenabilă și continuă a pensiilor”, cu câteva explicații. Potrivit acesteia, „în lege s-a introdus un mecanism care garantează creșterea anuală a pensiilor fără a crea dezechilibre bugetare. Am eliminat pragul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile, care ar fi putut duce la înghețarea pensiilor până în 2070. În 2024, cei mai mulți dintre pensionari beneficiază de două majorări: prima majorare la 1 ianuarie 2024 – au crescut toate pensiile ca urmare a creșterii punctului de pensie cu 13,8%, de la 1.785 lei la 2.032 lei; a doua majorare, la 1 septembrie 2024, pentru eliminarea inechităților, prin recalcularea tuturor pensiilor”.
Cu toate acestea, este posibil ca nu toți pensionarii să fie fericiți, dat fiind că, potrivit ministrei, „cei mai mulți vor câștiga, nimeni nu pierde”.
„Până acum, prioritatea noastră a fost munca de a recalcula și de a fi gata la timp, astfel încât românii să-și primească pensiile recalculate. Și de acum înainte vom încerca să vă stăm la dispoziție pentru a comunica corect românilor despre această reformă importantă a sistemului public de pensii. Noile decizii vor ajunge la pensionari începând cu această săptămână. (…)
Din septembrie, majoritatea pensionarilor vor primi pensii majorate. Dintre cele 4.609.830 de pensii din sistemul public de pensii, 3.806.270, adică 82,56%, au fost majorate ca urmare a recalculării. În iulie 2024, pensia medie era 2.250 de lei. În septembrie 2024, pensia medie crește la 2.761 de lei. Pentru cei 3,8 milioane de pensionari care beneficiază de majorări, creșterea medie de pensie este de 622 de lei. (…)
Vom constata împreună că şi pensionarii cu pensii mai mici vor beneficia de aceste creșteri ale pensiilor. Despre ce este noua lege a pensiilor? Este în primul rând despre respect pentru pensionari. Asigură pensii egale pentru muncă și contribuții egale după o viață de muncă, eliminând diferențele între pensionari cu același stagiu de cotizare.
În același timp, introduce un mecanism care garantează creșterea anuală a pensiilor fără a destabiliza bugetul. Reforma pensiilor elimină inechitățile, asigură creșterea sustenabilă a pensiilor. Și, foarte important, a fost eliminat pragul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile, prevenind înghețarea pensiilor până în 2070.
Care sunt beneficiile pentru pensionari în 2024? Am avut, pentru toți pensionarii, prima majorare de la 1 ianuarie 2024, datorită creșterii punctului de pensie cu 13,8% de la 1.785 lei la 2.032 lei. Avem a 2-a majorare din septembrie 2024, când pensiile recalculate ajung la pensionari. Recalcularea elimină inechitățile. Cei mai mulți câștigă, nimeni nu pierde.
Este o decizie politică a guvernului modul în care se alocă bani de la buget. Putem să alocăm o parte mai mare sau mai mică, în funcție de politica fiecărui guvern. Guvernul Ciolacu a găsit bani pentru pensionari. De fiecare dată când PSD a fost la guvernare, pensiile au crescut. Fiindcă de fiecare dată când PSD a fost la guvernare, România a avut creștere economică. Am ales să redistribuim creșterea economică a țării în venituri mai bune și pentru pensionari”, a detaliat Simona Bucura-Oprescu.