reactor cernavoda china

Secretarul american al Energiei, Rick Perry, s-a declarat îngrijorat de faptul că Guvernul României vrea să construiască două noi reactoare la Centrala nucleară de la Cernavodă cu o companie chineză de stat.

Întrebat într-o dezbatere din subcomisia pentru energie a Congresului SUA dacă e îngrijorat de faptul că România construiește cele doi noi reactoare cu o companie publică chineză, la câteva zeci de km distanță de baza militară Mihail Kogalniceanu, Perry a spus ”Da”.

Adam Kinzinger, congressman din Illinois, i-a adresat ministrului Perry următoarea întrebare:

”Sunt îngrijorat că aliații noștri români ia serios în calcul să facă afacerea cu compania chineză de stat China General Nuclear Power Corporation. Săptămâna aceasta România a semnat un acord preliminar cu firma chineză pentru construcția a două noi reactoare în valoare de câteva miliarde de dolari. Avem companii americane care își doresc să construiască, dar oferta lor a fost refuzată de Guvernul României din cauza influenței crescânde a Chinei în România. Pentru a înrăutăți lucrurile și mai mult, cele două noi reactoare nucleare sunt amplasate lângă Marea Neagră la câțiva km de baza Mihai Kogălniceanu, unde avem soldați americani. Din punct de vedere al securității naționale, sunteți îngrijorat din cauza acestei investiții a Chinei în infrastructura energetică a aliatului nostru?”. Perry a răspuns ”Da”.

Congresmanul american i-a adresat secretarului Perry o nouă întrebare: ”Cum ne putem angaja cu România astfel ca procesul de selecție (la Cernavodă) să fie transparent și corect?”. Secretarul american al Energiei a spus că va merge în România ”în prima săptămână din iunie”, după ce recent s-a întâlnit la Bruxelles cu vicepremierul României. Perry a mai spus că Guvernul SUA este într-un ”dialog activ cu prietenii noștri pe câteva proiecte nucleare”. Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă (în cae Ministerul Energiei e acționar majoritar) și compania chineză de stat China General Nuclear Power Corporation (CGN) au semnat pe 8 mai acordul preliminar pentru continuarea proiectului construirii și operării reactoarelor 3 și 4 de la centrala Cernavodă.

Articolul precedentUn alt pesedist dezertează și se duce la Pro România, partidul lui Victor Ponta
Articolul următorDIICOT anchetează o posibilă tentativă de omor în cazul Doinei Pană