Fostul președinte al CJ Constanța, inculpat într-un nou dosar

Curg dosarele pe numele lui Nicușor Constantinescu, fost președinte al Consiliului Județean Constanța. Azi, procurorii anticorupție au comunicat oficial că acesta a fost trimis în judecată într-un nou dosar, în care sunt cercetate fapte din perioada anilor 2009 – 2013, care au legătură cu lucrările de reabilitare la Herghelia Mangalia și malul lacului Corbu, pentru care au fost plătite sume mult mai mari decât era cazul. Nicușor Constantinescu este acuzat de această dată de două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Nicuşor Constantinescu a fost condamnat definitiv ultima dată în vara anului trecut, la 4 ani de închisoare cu executare, în dosarul privind achiziţionarea unui elicopter care ulterior a fost preluat de SMURD, iar în decembrie 2014 s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol. În iulie 2019, acesta primise o altă pedeapsă definitivă de 10 ani cu executare, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În acel dosar, fostul președinte al CJ Constanța fusese acuzat că a plătit 30 de milioane de lei din bugetul instituției pentru proiecte care nu s-au realizat. La acea dată deja Constantinescu executa o pedeapsă de 7 ani şi 4 luni de închisoare după contopirea altor două condamnări definitive primite, de cinci ani de închisoare în dosarul Centrului Militar Zonal şi de alţi cinci ani, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri. Constantinescu mai este judecat pe fond în alte dosare penale şi are şi alte condamnări, în primă instanţă.

În perioada 2009 – noiembrie 2013, inculpatul Constantinescu Daniel Nicușor, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, privind exercitarea funcției de ordonator principal de credite și gestionarea bugetului, în legătură cu realizarea unor lucrări la două obiective care nu aparțineau Consiliului Județean Constanța: Herghelia Mangalia și malul lacului Corbu.
Lucrările respective ar fi fost executate de către Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri (R.A.J.D.P.) Constanța. În cazul complexului Herghelia Mangalia, pentru lucrările de modernizare, R.A.J.D.P. ar fi facturat o cantitate de lucrări de 4 ori mai mare decât cea efectiv prestată și ar fi cesionat o parte din contract către o altă societate comercială, aspect cunoscut de către inculpatul Constantinescu Daniel Nicușor. Societatea respectivă ar fi fost administrată de către fiul unui angajat al Regiei, desemnat să supervizeze întreaga lucrare.

În ambele situații, inculpatul ar fi depus toate demersurile (încheiere de protocoale, adoptare de hotărâri, etc.) pentru angajarea unor cheltuieli și efectuarea de plăți pentru „amenajare maluri, execuție drum acces Lac Corbu” respectiv „modernizare și reabilitare complex Herghelia Mangalia”, acestea fiind obiective care nu au făcut niciodată parte din domeniul public al județului Constanța.
Prejudiciul total creat în această manieră se ridică la 5.570.821 lei, sumă cu care Consiliul Județean Constanța a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispusă în cauză”, comunică de această dată procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

Practic, Nicușor Constantinescu are condamnări care însumează mai mulți ani de închisoare decât cei de mandat. Acesta a intrat în lumea administrației în anul 2000, când a obținut un mandat de consilier local ca independent. Din 2004 a devenit consilier județean PSD, fiind votat apoi președinte de consiliu județean timp de 3 mandate. Cariera politică a lui Nicușor Constantinescu a luat sfârșit în aprilie 2015, când a fost suspendat din funcția de președinte executiv al PSD Constanța, printr-un ordin semnat de liderul partidului de atunci, Victor Ponta.

Articolul precedentGripă aviară în Portul Constanța: au fost descoperite două lebede infectate
Articolul următorComdata Galați: Grevă spontană, angajați șantajați și strategia pumnului în gură