Gripă aviară în Portul Constanța: au fost descoperite două lebede infectate

Autoritățile au emis un set de reguli pentru a preveni răspândirea gripei aviare la păsările domestice

Locuitorii localității Cumpăna din județul Constanța au fost sfătuiți să-și țină păsările în incinta propriei locuințe în perioada următoare, două lebede infectate cu gripă aviară fiind descoperite în dana 30 a Portului Constanța.

Recomandările autorităților

În urma descoperirii celor două lebede infectate cu gripă aviară în Portul Constanța, autoritățile au emis un set de recomandări destinat locuitorilor din localitatea constănțeană Cumpăna. Astfel, toate păsările domestice trebuie ținute izolate, pentru a nu intra în contact direct cu cele sălbatice. Proprietarii au, de asemenea, obligația de a raporta orice caz de infectare al păsărilor domestice. În cazul în care se va descoperi o pasăre decedată, se recomandă contactarea de urgență DSVSA Constanţa sau a unui medic veterinar. În plus, toți comercianții de păsări vii vor fi obligați să aibă aviz sanitar de la DSVSA Constanţa ori de la medicul veterinar de care aparțin.

„Având în vedere existenţa unui nou focar de influenţă aviară, prin confirmarea a două cazuri de gripă aviară la cadavrele de lebăda de iarnă, prelevate din Șantierul Naval Constanţa, Dana 30, Port Constanţa, factorul principal de transmitere a virusului rămânând migrarea păsărilor sălbatice, se menține starea alertă şi obligativitatea menţinerii păsărilor din cadrul gospodăriilor populaţiei în interiorul curţilor, fără a avea acces în afara acestora, drept pentru care se impune luarea de urgenţă a următoarelor măsuri”, a anunțat, într-un comunicat, Primăria localității Cumpăna.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentAna Birchall, după fuga din țară a celui mai recent corupt condamnat: „Devine o modă să își ia tălpășița și să nu execute pedeapsa”
Articolul următorFostul președinte al CJ Constanța, inculpat într-un nou dosar
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.