Din ce în ce mai mulți bătrâni aflați în centre sau cămine sunt infectați cu virusul SARS Cov-2 și din ce în ce mai mulți medici fac un apel disperat către autorități, dar și către cetățeni.

Se cere distanțare, protecție, evitarea ”socializării” inutile și obligativitatea măștilor.

Se insistă pe măsurile de bun simț pentru a ușura munca medicilor și pentru a salva viața celor aflați în grupele de risc.

Nu este pentru prima dată când Raed Arafat insistă pe situația paturilor de la Terapie Intensivă sau pe faptul că numărul cadrelor medicale este mult prea mic pentru a gestiona situația.

Un cămin cu zeci de bătrâni infectați a rămas fără medici, după ce singurul medic care avea grijă de aceștia a ajuns la spital. Este vorba despre azilul ”Casa Theodora” din Cluj-Napoca, azil care are în grijă 90 de bătrâni.

Arafat, despre situația critică a paturilor de la ATI

În urma apelului lansat de către deputatul USR Emanuel Ungureanu s-a găsit o soluție de compromis: ”a venit o doamnă doctor de la Asociația Medicilor de Familie și a evaluat pacienții”.

Sunt cuvintele reprezentantul instituției, care explicat că doi bătrâni au murit până acum, după ce au fost infectați cu COVID, iar alți șapte au fost internați în spital.

Acesta a mai explicat pentru Libertatea că unii dintre bătrâni au fost internați în spital, deoarece le scăzuse saturația de oxigen și riscul ar fi fost prea mare ca aceștia să rămână în azilul ”Casa Theodora”.

Doamna doctor a promis că mai vine joi după-amiază și din când în când. Era bine să fim ajutați măcar în aceste zile critice.

Medicul care s-a ocupat până acum de persoanele din cămin are 71 de ani, a fost infectat și a încercat să se trateze singur. Cu toate acestea a avut, până la urmă, nevoie de spitalizare, bătrânii rămânând în grija asistentelor medicale.

Pun câte 30 de perfuzii pe zi. Nu mai știu ce e ziua, ce e noaptea. De două săptămâni nu am mai stat deloc. Încerc să termin medicamentele de astăzi, am zis că încerc să nu abandonez bolnavii, că mi-e milă de ei. Am 70 saturația de oxigen”, a povestit medicul Lorant Szentagotai pentru presa locală.

Și pentru că o problemă nu vine niciodată singură, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) au declarat presei locale că nu pot să detașeze medici la ”Casa Theodora” deoarece acesta este un centru privat.

O logică simplă spune că virusul este adus în centre de către personal, fie că sunt centre private sau de stat. Bătrânii nu ies la plimbare, la cumpărături sau pe terase, nu socializează cu exteriorul și, de multe ori, respectă mai bine regulile decât cei ”liberi”.

Se respectă sau nu logica simplă și protocoalele? Se fac sau nu greșeli? Sau am ajuns la cruda concluzie că grupele de risc sunt, oricum, ”pe cale de dispariție”?

Foto

Ziarul de Investigații

Articolul precedentPercheziții domiciliare în multe județe din țară
Articolul următorCodrin Ștefănescu vede o conspirație în diagnosticul „Covid pozitiv” a lui Liviu Dragnea
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time