Acțiune de amploare pe linia traficului de migranți, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală fiind pe urma a nu mai puțin de 36 suspecți. Parte dintre aceștia sunt în vizorul anchetatorilor din țările unde erau transportanți migranții, și chiar au fost condamnați. Ieri, pe raza județului Timiș au fost efectuate 8 percheziții domiciliare, însă acțiuni similare au avut loc și în alte state. Suspecții desfășurau astfel de acțiuni legate de transportul și traficul de migranți încă din anul 2014.

Persoanele erau transportate fraudulos prin Irak, Iran şi Siria către state din vestul Europei – Turcia – Grecia/Bulgaria/Serbia – România, cu destinația finală Germania. Nu pe gratis, ci în schimbul unor sume de bani cuprinse între 2.000 euro şi 20.000 euro/persoană. În total, explică anchetatorii, sumele de bani obținute din desfășurarea a acestor „activități” se ridică la aproximativ 2 milioane de euro.

În urma cercetărilor s-a stabilit că transporturile de migranților ce ajungeau pe teritoriul României plecau din Timişoara către țările din vestul Europei și se derulau pe parcursul a cel puţin 20 de ore până la destinaţie și erau efectuate de cele mai multe ori cu mijloace de transport de tip camion. Migranții erau ascunși pe parcursul acestor călătorii, în interiorul remorcilor, printre mărfurile transportate. Persoanele astfel transportate nu aveau acces pe parcusul călătoriei la mâncare, apă şi acces la toaletă. În anumite situaţii, din cauza lipsei oxigenului, dar în ciuda temperaturilor mai scăzute, migranții preferau să taie părţi din prelata remorcii pentru a ventila spaţiul în care se aflau.

La data de 13.11.2019, au fost efectuate percheziții simultane pe teritoriile Germaniei, Turciei și României, iar în urma acțiunilor din țara noastră, la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au fost aduse, în vederea audierii, 4 de persoane, suspectate că au sprijinit gruparea infracțională, pentru care s-a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore. Acestea urmează să fie prezentate în fața magistraților de la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă.

În cadrul acțiunii, doi polițiști români au participat la cele 5 percheziții efectuate pe teritoriul Germaniei, iar doi omologi din Germania au acționat la perchezițiile efectuate pe teritoriul țării noastre. În urma investigațiilor desfășurate, patru persoane(șoferi) au fost deja condamnate în Germania la pedepse cuprinse între un an și opt luni și cinci ani de închisoare, o altă persoană a fost trimisă în judecată de autoritățile maghiare, iar liderul grupării a fost arestat pe teritoriul Marii Britanii, în baza unui mandat internațional emis de autoritățile germane și urmează a fi extrădat.

În același timp, autoritățile din Turcia au emis mandate de arestare pe numele a 14 suspecți bănuiți că ar fi sprijinit gruparea infracțională, iar o altă persoană (membru al grupării transfrontaliere cu atribuții de organizare al transporturilor frauduloase de migranți pe segmentul Serbia – Romania, România – Germania a fost reţinută pe teritoriul Greciei. În cadrul anchetei, au fost documentată activitatea infracțională a unui număr total de 36 de suspecți, care ar fi reuşit să organizeze de traficarea ilegală a 580 de migranți depistați pe teritoriile Germaniei, Ungariei și României”, a comunicat DIICOT.