Sulfina Barbu, candidatul pentru un post de parlamentar în Colegiul 11 din Capitală din partea ARD, s-a aflat în centrul mai multor scandaluri, atât legate de fondurile POSDRU, cât și de afacerile derulate de una dintre firmele în care a fost asociată până în 2009.
La sfârșitul lunii mai, premierul Victor Ponta vorbea despre faptul că, în urma unui ”noian de fraude”, România riscă să piardă definitiv fonduri europene de 100 milioane de euro în acest an și 1,1 miliarde anul viitor, în cadrul Programului Operațional de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU).
Vinovați, în opinia lui, alături de Botiș și Lăzăroiu, era și Sulfina Barbu, fostul ministru al Muncii.
”Ceea ce s-a întâmplat la POSDRU sub conducerea acestor trei miniștri este un noian de fraude, de folosire ilegală a banilor, motiv pentru care CE va lua față de România cea mai radicală măsură posibilă, adică suspendare fondurilor”, își arăta premierul îngrijorarea la vremea respectivă.
Comisia Europeană nu a întârziat să ia măsuri legat de managementul defectuos al fondurilor europene, iar la sfârșitul lui octomvrie, POSDRU a fost programul pe care a fost inițiată procedura de presuspendare. Astfel, în urma neregulilor descoperite la proiectele depuse în perioada 2007-2012, CE a propus o corecție definitivă de 25% pentru sumele rambursate de la UE. 

Aventura KVB Economic, în variantele SA și SRL
Până în 2009, Sulfina Barbu a fost acționar la SC KVB Economic, care oferă servicii de consultanță. Dar, chiar dacă în actele firmei nu mai apare numele democrat-liberalei, KVB Economic a avut mai multe contracte cu statul, câștigând o grămadă de bani din elaborarea a diverse rapoarte de mediu.
Pe site-ul firmei se precizează că societatea KVB Economic ”reprezintă o societate atestată de Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile pentru elaborarea documentațiilor tehnice necesare obținerii actelor de reglementare din punct de vedere al protecției mediului pentru toate cele 12 domenii de expertiză”. Care sunt acestea? Toate din care se pot obține bani publici, după cum se arată în prezentare: ”Agricultură silvicultură și piscicultură; Industria extractivă a petrolului, gazelor naturale, cărbunelui și turbei; Industria energetică; Producerea și prelucrarea metalelor; Industria mineralelor și a materialelor de construcții; Industria chimică, petrochimică și a cauciucului; Industria alimentară; Industria textilă, a pielăriei, a lemnului și hârtiei; Gestiunea deșeurilor; Proiecte de infrastructură; Turism și recreere; Alte tipuri de proiecte”.
În 2010, KVB Economic a primit 170.710 lei pentru întocmirea documentațiilor SEVESO pentru obiectivele ce aparțineau SC Apa Nova Bucirești, iar în 2011 a câștigat 724.250 lei pentru întocmirea planului de management și realizarea de studii pentru Fundația Snagov.
O altă filială a KVB Economic, din Cluj, a fost și mai norocoasă, primind un contract în valoare de 1.335.449 lei, pentru asistența tehnică la proiectul Centrul Integrat de Management al Deșeurilor.
La aceeași licitație a participat și o societate cu peste 14.000 de angajați, care are proiecte în peste 50 de țări – Mott MacDonald Limited – însă nu a fost declarată câștigătoare, întrucât oferta depusă era cu aproximativ 150.000 de lei mai mare.
Administratorul SC KVB Economic SRL este Cristina Corpodean, soția directorului Casei de Cultură a Studenților din Cluj, Silviu Corpodean. Singurul acționar la această firmă este SC KVB Economic SA, administrată de Stan Răzvan Zamfir, un fost consilier PD în cadrul Comisiei de Învățământ și apropiat al lui Liviu Negoiță.
Sulfina Barbu, împreună cu Silvian Ionescu (fostul șef al Gărzii de Mediu), au intrat în SC KVB Economic SA după ce au rămas fără funcții publice.
Înainte ca Sulfina Barbu și partenerul ei de afaceri să iasă din firmă, Agenția Națională de Integritate a derulat o anchetă legată de un contract cu OMV – Petrom, KVB Economic fiind suspectată de tranzacții ilegale.
În vara anului trecut, KVB Economic SRL Cluj a fost percheziționată de DNA, întrucât existau suspiciuni cu privire la licitațiile câștigate în întreaga țară, organizate pe fonduri europene.
Un alt proiect controversat, câștigat de KVB Economic SA, este cel de asistență tehnică, în valoare de 155 de milioane de lei, în cadrul programului Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor Solide în județul Bistrița-Năsăud.
Totuși, de fiecare dată când este întrebată de KVB Economic, Sulfina Barbu susține că nu mai are nicio legătură cu societatea din momentul intrării în Parlament.

Articolul precedentMircia Muntean – baronul penal
Articolul următorFosilele urşilor de cavernă, vedete fără voie pe Ebay