Într-un comunicat oficial, ministrul interimar al Sănătății Cseke Attila a declarat că 10 bolnavi de COVID aflați în stare gravă vor fi transferați în spitalele din Szeged și Debrecen. De asemenea, 8 dintre aceștia au fost internați în UPU în spitalele din București și 2 din Timișoara. Bolnavii de COVID-19 necesită, în regim de urgență, asistență medicală de specialitate într-o secție de anestezie-terapie intensivă.
Mai mult, 5 dintre aceștia vor ajunge în centrul universitar Szeged, iar ceilalți 5 în centrul universitar Debrecen. Cseke Attila a mai precizat că transferul pacienților din Timișoara se face pe cale terestră, iar pacienții din București vor fi transportați și pe cale aeriană. Pe tot parcursul drumului, ei vor fi monitorizați de un grup de echipe medicale.
10 pacienți cu COVID-19, primii care ajung să fie transferați în Ungaria
De asemenea, personalul din România a fost trimis în cele două centre universitate pentru a asigura sprijinul acestor operațiuni.
„Mulțumim vecinilor noștri pentru colaborare și sprijin. Este un gest absolut firesc, de solidaritate europeană, de care trebuie să ne bucurăm. Și noi, la rândul nostru am acordat sprijin altor state atunci când am avut posibilitatea. În Ungaria vom transfera 50 de pacienți aflați în stare gravă, în mai multe etape, în centrele universitare din Szeged și Debrecen”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, citat în comunicat, relatează Digi24.
Conform Reuters, Ungaria va ajuta România în tratarea a 50 de pacienți infectați cu COVID-19 care au nevoie de terapie intensivă. Ministrul de Externe Peter Szijjarto a declarat că menține contactul cu liderul UDMR Kelemen Hunor și ministrul interimar al Sănătății Cseke Attila privind transferul bolnavilor de COVID-19.
Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat încă de săptămâna trecută că există discuții cu Ungaria pentru transferul pacienților în stare gravă infectați cu COVID-19.
„Se ştie deja că sunt discuţii cu Ungaria. Se perfectează un mecanism prin care este posibil să folosim facilităţi în zona transfrontalieră. Şi acest lucru aşteptăm să fie perfectat. Nu se poate perfecta într-o zi, două. Sunt discuţii şi aşteptăm şi de la colegii noştri să vină să ne spună cam care este soluţia lor finală”, a precizat Raed Arafat în acea perioadă.