Multinaţionala KPMG se află în România într-un cel puţin bizar conflict de interese, situaţie care a ajuns şi la urechile marilor şefi de la Amsterdam. Compania este administrator special la Astra Asigurări însă în paralel, cu aceeaşi echipă de experţi, face audit şi la alte două societăţi de asigurări, concurente pe piaţă cu societatea lui Dan Grigore Adamescu. Întâmplător sau nu, KPMG are o strânsă legătură cu ING, bancă pe care ani la rând a condus-o actualul şef al Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu.
Compania multinaţională de consultanţă KPMG a fost desemnată anul trecut de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) drept administrator special la Astra Asigurări, societate deţinută majoritar de omul de afaceri Dan Grigore Adamescu.
Scopul declarat al instituirii unui administrator special la Astra era acela de a încerca să redreseze societatea, sufocată de datoriile neplătite de Adamescu. O misiune foarte nobilă, însă pe o piaţă atât de concurenţială şi sensibilă nu se poate aplica dictonul „scopul scuză mijloacele”. Pentru că atunci când, pentru a redresa o societate, te foloseşti de informaţii confidenţiale ale competitorilor, la care ai acces, lucrurile nu sunt tocmai cuşere.
Dar să vedem cum stau lucrurile. Aşa cum spuneam, KPMG este administrator special desemnat de ASF la Astra. În paralel, însă, KPMG face audit la alte societăți de asigurări din România. Mai exact Euroins România şi AXA Life.

O licitaţie controversată, cu efecte perverse

Autoritatea Supraveghere Financiara

Anul trecut, ASF a organizat o licitaţie pentru auditarea a 13 societăţi de asigurări, care reprezintă peste 80% din sectorul de asigurări din România. Este vorba de o auditare pe baza unui program european privind solvabilitatea societăților de asigurări.
Rezultatele licitaţiei au fost făcute publice în februarie anul acesta, iar câştigătorii sunt Mazars, Ernst&Young Assurance Services, Deloitte Audit, KPMG Audit şi Pricewaterhousecoopers Audit. Procedura prin care s-au desemnat auditorii a iscat la vremea respectivă un scandal de presă, fiind pusă la îndoială corectitudinea ei.
Pe baza atribuirii făcute de ASF, KPMG face auditul la Euroins, pentru suma de 499.000 de lei (peste 100.000 de euro), şi AXA Life, pentru 375.000 de lei.
Ei bine, aceeași echipă de la KPMG care este administrator special la Astra face auditul și la aceste societăți de asigurări, concurente cu Astra pe zona RCA şi a asigurărilor de viaţă. Surse din piaţă au declarat pentru Ziarul de Investigaţii că auditul făcut de către această echipă emite rapoarte părtinitoare, în defavoarea societăţilor de asigurări concurente cu Astra.
Una dintre aceste societăţi, nemulţumită de atitudinea celor de la KPMG, a solicitat o contraexpertiză companiei Towers Watson, care infirmă raportul de audit făcut de către KPMG. În plus, surse din piaţă ne-au declarat că tot mai multe societăţi de asigurări se gândesc serios să dea în judecată ASF pentru modul în care a fost organizată licitaţia.

Care sunt cifrele reale de la Astra Asigurări?

Astra Asigurari

La rândul ei, Astra Asigurări se „pricopseşte” şi ea cu un auditor în urma licitaţiei de care am făcut vorbire mai sus, şi anume Mazars, pentru suma de 623.000 de lei. Surse din piaţă ne-au declarat că, în urma auditului, Mazars a descoperit că societatea KPMG a raportat date eronate că administrator special al Astra Asigurări. Cifrele raportate de Mazars ar diferi atât de mult de cifrele raportate de către KPMG, încât a apărut un conflict major între cele două societăți.
Revenind la auditul desfăşurat de KPMG la Euroins România şi AXA Life, trebuie precizat faptul că, potrivit legislației europene, se interzice ca o echipă care este administrator special la o societate să facă şi audit la o societate concurență. Această dublă implicare a aceleiaşi echipe este interzisă şi de regulamentul intern al KPMG.
Ei bine, în ciuda acestor interdicţii, aceeași echipă care semnează rapoartele de administrator la Astra semnează şi rapoartele făcute de către KPMG altor societăți de asigurări concurente.

KPMG România, răspuns corporatist

Kpmg 1

Contactaţi de Ziarul de Investigaţii, reprezentanții KPMG România ne-au răspuns, ce-i drept cu promptitudine, însă pe alocuri extrem de tehnic, dar fără să nege faptul că aceeaşi echipă a companiei este şi administrator special la Astra, şi auditor pentru concurenţă.
„Orice misiune KPMG, indifferent de client, tematică, complexitate sau durată, are la bază proceduri foarte stricte privind aplicarea permanență a standardelor internaționale și naționale de independența, etică și integritate. Acest proces presupune verificarea prealabilă și asigurarea că nu există conflicte de interese cu privire la acceptarea misiunilor, în conformitate cu proceduri complexe de management al riscului și cu măsuri avansate de protecție necesare pentru independența și confidențialitate. Astfel, suntem convinși că nu există nici o situație care să poată afecta independența și calitatea serviciilor oferite de KPMG”, ne-au precizat reprezentanţii KPMG România. După cum se poate lesne observa, aceştia fac referire la situaţia generală, fără a nega însă situaţia particulară sesizată de noi.
În continuare, oficialii KPMG confirmă cele afirmate mai sus potrivit existenţa unor reguli clare în cadrul companiei pentru prevenirea conflictelor de interese: utilizarea unor echipe distincte de misiune; proceduri de împiedicare a accesului la informații (de exemplu, o separare fizică distinctă a unor astfel de echipe, completarea confidenţială și securizată a datelor); îndrumări clare pentru membrii echipei misiunii privind aspectele de securitate și confidențialitate; utilizarea acordurilor de confidențialitate semnate de către angajații și partenerii firmei; și revizuirea periodică a aplicării măsurilor de protecție de către o persoană cu experienţă care nu este implicată în misiunile cu clientul respectiv.
Nici în această secţiune nu ni se precizează clar cum au fost aplicate aceste reguli în cazul particular al Astra Asigurări, Euroins România şi AXA Life. În schimb, în finalul răspunsului trimis Ziarului de Investigaţii, reprezentanţii KPMG încearcă să acrediteze ideea unei conspiraţii împotriva societăţii: „Afirmațiile nefondate prin care alte surse părtinitoare încearcă să arunce umbre de îndoială asupra profesionalismului și independenței noastre ridică semne de întrebare referitoare la disponibilitatea de a înțelege importanţa aspectelor semnalate de auditori. Încercările de discreditare a altora pentru diminuarea impactului propriilor probleme nu necesită determinare profesională și conduită în afaceri, ci sunt expresia lipsei unei rigurozitati profesionale proprii”.
Cu alte cuvinte, se face o referire voalată dar extrem de transparentă la cele semnalate de noi mai sus în ce priveşte auditul KPMG şi contraexpertiza companiei Towers Watson.

Mişu Negriţoiu tace mâlc

Misu Negritoiu

Ziarul de Investigaţii a solicitat lămuriri, încă de acum o săptămână, şi Autorităţii pentru Supraveghere Financiară, însă până la data publicării articolului nu am primit niciun răspuns.
Fără a suferi de teoria conspiraţiei, nu putem să trecem cu vederea o coincidenţă – şeful ASF, Mişu Negriţoiu, a condus ani de zile subsidiara din România a băncii olandeze ING. Olandeză este şi compania KPMG, sediul central al acesteia fiind la Amsterdam. Şi, de-a lungul timpului, între olandezii de la ING şi olandezii de la KPMG a existat o strânsă colaborare de afaceri. Pură coincidenţă!

Articolul precedentANAF a recuperat de la Gigi Becali prejudiciul de 1,7 milioane de euro din Dosarul Valiza
Articolul următorHoteluri și pensiuni de 73 mil €, vândute cu turiști în camere.