Sursa: Facebook; photo: Gönczy Tamás

Biroul Electoral Județean a dat publicității rezultatele finale ale alegerilor locale și europarlamentare din județul Harghita.

Marii câștigători aici sunt membrii UDMR, care au reușit să ia majoritatea primăriilor, a mandatelor de consilier judeţean şi local şi preşedinţia Consiliului Județean.

Pe lângă aceste victorii, candidaţii UDMR au reușit să obțină şi cele mai multe voturi pentru Parlamentul European, arată datele din procesele-verbale finale ale alegerilor din 9 iunie, făcute publice de BEJ.

Astfel, candidaţii UDMR au câştigat 48 din cele 67 de primării din Harghita, PSD – şase primării, cei ai Alianţei Maghiare din Transilvania – trei, PNL – două, iar Forţa Civică Maghiară o primărie. Totodată, datele BEJ arată că şapte candidaţi independenţi au câştigat alegerile locale pentru funcţia de primar.

UDMR a obţinut cele mai multe voturi, 94.125, din totalul de 130.226 valabil exprimate, şi la scrutinul pentru alegerea consilierilor locali, iar în ceea ce privește consilierii locali, a obținut 631 de locuri din totalul de 835 existente în judeţ.

La Consiliul Judeţean, UDMR a obţinut 24 mandate, cu patru în plus faţă de acum patru ani, candidaţii având 95.650 de voturi din totalul de 128.052 care au avut voturi valabil exprimate.

UDMR a câştigat şi conducerea Consiliului Judeţean Harghita, actualul vicepreşedinte Bíró Barna Botond urmând să ocupe fotoliul de preşedinte, după ce a primit 103.101 voturi, din totalul de 129.952 valabil exprimate.

Voturile obținute de UDMR pentru Parlamentul European au fost 111.941, din totalul de 132.131 valabil exprimate, în condițiile în care prezenţa la vot în Harghita a fost de 50,99%.

Zilele trecute, acest succes a fost punctat de liderul UDMR, Kelemen Hunor, chiar dacă rezultatele nu erau încă definitive:

Maghiarii din Transilvania au avut duminică un succes istoric! Peste 566 de mii de maghiari din Transilvania au susținut Lista Europarlamentară a UDMR, conform datelor nefinale, suntem la 6,5%, am câștigat 199 de primari și 4 mandate de consilieri județeni, iar 7 primari independenți au câștigat cu sprijinul nostru.

Autoritatea uriașă înseamnă responsabilitate uriașă: pentru noi, interesul maghiarilor va fi pe primul loc în Parlamentul European, iar interesul comunităților locale va fi pe primul loc în administrațiile locale!

Cei 566 de mii de unguri din Transilvania, care ne-au fost alături, ne dau speranța că putem construi un viitor pe meleagurile natale. Mulțumesc din nou pentru încrederea acordată! O vom răsplăti prin muncă!”.

Articolul precedent2.000 de lei, mită în Teleorman pentru o soluție favorabilă într-un dosar penal
Articolul următorPiedone: „Madame, domnule, mă bucur că ați pierdut! De fapt, sunt fericit!”