Elena Lasconi

USR nu mai vrea cu Elena Lasconi, ci cu Nicușor Dan. Însă susținerea acestuia pe „față” nu e chiar atât de simplă.

În weekend, Biroul Electoral Central (BEC) a a decis ca USR să elimine mai multe materiale de promovare politică postate „pe o platformă foarte mare”.

La sesizarea AUR, BEC a statutat că, atât timp cât USR a propus în mod oficial candidatura Elenei Lasconi, astfel că „nu poate face campanie electorală de orice fel unui alt candidat care participă în același proces electoral”.

În motivarea deciziei, BEC reține că „legiuitorul a reglementat axiomatic ipoteza conform căreia fiecare partid ori alianță politică poate propune un singur candidat”, iar renunțarea la această candidatură poate avea loc „cel mai târziu până la data de 19.03.2025, ora 24.00”.

Iar reacția USR nu a întârziat. Într-un comunicat de presă, formațiunea a calificat decizia BEC drept „un abuz grav”, anunțând că o vor contesta în instanță.

Uniunea Salvați România (USR) ia decizii politice în baza unor principii clare, în acest caz vorbim despre susținerea candidatului proeuropean care are cele mai multe șanse să intre în turul 2.

Ca urmare, denunță public decizia fără precedent a Biroului Electoral Central (BEC), care interzice USR să își exprime sprijinul electoral pentru Nicușor Dan. Situația în care ne aflăm acum este una total aberantă și îngrădește libertatea de exprimare, precum și dreptul unui partid politic de a stabili în forurile interne strategia politică. USR ia decizii în baza unor principii clare și, oricât de nepopulare ar fi acestea, BEC nu poate să impună partidului direcția strategiilor politice pe care le pune în aplicare.

Înainte de a decide să conteste în instanță decizia BEC, juriștii USR au analizat atent argumentația pe care se bazează aceasta. Acțiunea în instanță nu este, așadar, un gest emoțional sau politic, ci un demers absolut firesc pentru a apăra principiile democratice.

Decizia BEC a fost luată în urma unei sesizări depuse de AUR și reprezintă o încălcare flagrantă a libertății de exprimare și a dreptului democratic fundamental al unui partid politic de a comunica public susținerea pentru un candidat proeuropean care, în mod realist, poate împiedica o finală a competiției electorale între doi extremiști.

Ce spune BEC, mai exact: USR nu are voie să posteze pe paginile sale mesaje de susținere pentru Nicușor Dan, pentru că BEC consideră că astfel ar apărea „doi candidați ai USR”, ceea ce este o aberație în condițiile în care prin decizie internă a partidului a fost clarificat acest aspect. USR, prin decizia forurilor de conducere, a decis statutar care este candidatul susținut la aceste alegeri.

Pe această logică, dacă Elena Lasconi ar fi decis să se retragă din cursă de bunăvoie și să îl susțină public pe Nicușor Dan, nici ea și nici USR nu ar fi avut voie să o spună în mod oficial. O decizie absolut aberantă, care nu are nicio legătură cu democrația.

USR va contesta în instanță această decizie care creează un precedent periculos și deschide calea pentru cenzură politică mascată sub argumente birocratice. Dacă se menține, înseamnă că niciun partid nu poate face o alegere rațională, în timp real, în funcție de cum evoluează contextul electoral. USR apără un principiu fundamental: dreptul de a susține public, clar și onest, un candidat în care credem și dreptul alegătorilor de a fi informați legat de acest lucru.

România are nevoie de democrație vie, nu de tăcere impusă”, precizează USR.

Articolul precedentMesajul lui Cristian Popescu Piedone, de Duminica Patimilor: Recunoștință, credință și îndemn la bunătate
Articolul următorMarcel Ciolacu, acuze la adresa lui Nicușor Dan, după ce doi vârstnici din Capitală au murit intoxicați