Groapa de gunoi
Groapa de gunoi

Anchetă amplă în Mureș, unde Consiliul Concurenţei bănuiește că 11 licitații organizate în perioada 2017 – 2019 au fost trucate. Este vorba despre delegarea serviciilor de salubrizare din mai multe unități administrativ teritoriale din județul Mureș, în principal primării, iar investigaţia vizează societățile Sylevy Salubriserv SRL, Bissdog SRL şi Servicii Salubritate Bucureşti SA. Se bănuiește că cele trei firme au făcut o înțelegere pentru împărțirea contractelor de delegare a serviciilor de salubrizare pe teritoriul județului Mureș.

Autoritatea de concurență suspectează că firmele s-au înţeles asupra licitațiilor pentru care să depună oferte, astfel încât să nu se concureze şi să câştige contractele la o valoare cât mai apropiată de cea maximă stabilită de autoritatea contractantă. În acest fel, primăriile au achiziționat serviciile de salubritate la prețuri mai mari, crescute artificial decât dacă companiile s-ar fi concurat în mod real.

Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile celor trei firmelor, documentele ridicate aflându-se în analiza autorității de concurență, în cadrul procedurii specifice de investigație. Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilei practici anticoncurenţiale analizate. Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, nereprezentând o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor.

Legea concurenţei interzice asocierea companiilor în scopul restrângerii concurenţei la procedurile de achiziţie publică. În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă în cadrul programului de clemenţă pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale acesteia”, atrage atenția Consiliul Concurenței.