Vicepremierul Kelemen Hunor a afirmat, la Digi 24, că sunt banii necesari pentru creșterile promise din „pachetul social”, cel agreat de coaliția de guvernare și prins în programul de guvernare PNL-PSD-UDMR și minorități. Mai mult, că propunerea UDMR, privind taxa de solidaritate va fi pusă în așteptare, aceasta oricum nu putea intra în vigoare chiar de la începutul anului 2022, susținând totodată că această taxă nu are nicio treabă cu proiectul de buget care se află încă în lucru.
„În Guvern am propus un calendar foarte strâns în ceea ce privește adoptarea bugetului. Am început procedurile în așa fel încât pe 23 decembrie să dăm votul final pe buget. Este foarte ambițios și foarte strânsă această agendă. Recunosc. Astăzi (…) vom avea o ședință a coaliției unde ministrul de Finanțe va prezenta propunerea de buget. Dacă reușim să creionăm acest buget azi, mâine, se poate merge pe varianta propusă de Guvern și agreată în coaliție. Aș vrea să cred că încă se poate. Mai trebuie să discutăm și cu Comisia (n.r. Europeană). De fiecare dată înainte de buget există discuții cu Comisia. Trebuie să vedem și limitele pentru fiecare ordonator de credite. Vorbesc de ministere, în mare. Ar fi un semnal important pentru toată lumea să închidem anul cu bugetul aprobat și publicat în Monitorul Oficial. Voi insista pe această procedură și agendă”, a declarat liderul UDMR Kelemen Hunor, la Digi 24.
Totodată, acesta susține că taxa de solidaritate cu nu are nicio treabă cu bugetul. „Dacă am fi agreat cu toții, nu ar fi intrat în vigoare de la 1 ianuarie, că nu se poate. Introducerea unei taxe necesită 6 luni de zile perioadă de acomodare pentru toată lumea. Niciodată nimeni nu a propus ca taxa să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Nu este nici agreată de toată lumea această idee în coaliție”, a explicat vicepremierul. „Până nu este agreată la nivelul coaliției, nu voi mai insista pe această taxă, fiindcă avem nevoie de timp, discuții”, a mai spus liderul UDMR.
Acesta a precizat că UDMR, cel care a propus taxa pe solidaritate, și PSD au considerat ca ar fi o modalitate de a mai aduce venituri la buget, în timp ce liberalii nu sunt de acord cu o nouă taxă. „Vom discuta anul viitor dacă se va face sau nu. Sunt multe detalii care trebuie discutate. Aici ideea și direcția erau importante. Indiferent cum vom aborda această chestiune, n-are o legătură directă cu adoptarea bugetului până la sfârșitul anului, pentru că, indiferent ce s-ar fi întâmplat, de la 1 ianuarie nu avea cum să intre în vigoare”, a concluzionat Kelemen Hunor, care a subliniat, încă o dată, că nu se poate introducerea unei taxe cu intrare în vigoare din luna următoare, deoarece Codul fiscal nu permite acest lucru.