Sursa; Google maps

Un polițist din județul Covasna a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna pentru mai multe infracțiuni, fiind acuzat că, pentru suma „potrivită”, ascundea probe din dosare.

Agent de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna – Postul de Poliție Turia, omul legii este în acest moment sub control judiciar, Tribunalul Covasna urmând a stabili dacă acesta se face vinovat de luare de mită în formă continuată (3 acte materiale), abuz în serviciu și fals intelectual.

Ancheta în dosarul polițistului a demarat ca urmare a sesizării din oficiu a lucrătorilor Serviciului Județean Anticorupție Covasna, în urma căreia procurorul de caz a dispus activități de procedură penală în vederea realizării probatoriului. Ulterior, cu sprijinul Biroului Operațiuni Speciale Covasna, din cadrul BOS Brașov – IGPR, anchetatorii au stabilit că agentul de poliție își încălca flagrant atribuțiile de serviciu.

Alături de omul legii, în dosar mai este cercetat și un alt inculpat, sub control judiciar pe cauţiune, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită în formă continuată (3 acte materiale).

În datele de 22 noiembrie 2023, 19 ianuarie 2024 și 29 martie 2024, inculpatul, agent de poliție în cadrul IPJ Covasna – Postul de Poliție Turia, în timp ce efectua activitățile de cercetare penală în trei dosare penale diferite, pentru a împiedica tragerea la răspundere penală a autorului unei infracțiuni de lovire sau alte violențe, a primit de la tatăl autorului (cel de-al doilea inculpat în cauză, trimis în judecată pentru infracțiunea de dare de mită), de trei ori, foloase necuvenite în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea si urgentarea actelor ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, prevăzute de lege, în calitate de organ de cercetare penală.

Ulterior, dosarul în care se efectua urmărirea penală pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe a fost declinat parchetului superior, ca urmare a schimbării încadrării juridice în infracțiunea de tentativă de omor, fiind dispusă și trimiterea în judecată a autorului, în stare de arest preventiv.

De asemenea, în data de 18 ianuarie 2024 inculpatul, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu în calitate de agent de poliție cu aviz de poliție judiciară în cadrul IPJ Covasna – Postul de Poliție Turia, nu a consemnat şi nu a înregistrat plângerea prealabilă a unei victime a infracțiunii de violență în familie, nu a identificat probele apte să conducă la stabilirea existenței acestei fapte și nu a luat măsuri pentru limitarea urmărilor infracțiunii, cu consecința neasigurării protecției drepturilor fundamentale ale victimei cu privire la integritatea fizică de către organele de ordine ale statului.

În continuare, același inculpat a atestat în fals, în cuprinsul unui raport, faptul că nu a fost în măsură să-și îndeplinească obligațiile de organ de cercetare penală, respectiv să consemneze plângerea şi să desfășoare activitățile specifice urmăririi penale cu privire la infracțiunea de violență în familie, deoarece nu înțelegea limba vorbită de victimă.

Inculpatul a înaintat raportul organelor ierarhice superioare, deși, în realitate, acesta a constatat cu propriile simțuri săvârșirea unei infracțiuni, inclusiv prin purtarea unui dialog cu victima, dar a refuzat fără temei să își exercite atribuțiile de serviciu”, au detaliat cei de la DGA.

Articolul precedentViorica Dăncilă a intrat într-un alt partid: PNCR, noua sa alegere
Articolul următorCiucă, promisiuni de campanie: „Toată viaţa mea mi-am dedicat-o ca să slujesc ţării, şi asta voi face şi de acum înainte”