Sursa: Facebook

Ludovic Orban, liderul partidului Forța Dreptei, anunță că Avocatul Poporului a intrat serios în „vizorul” său.

Și, nemulțumit de activitatea celei care deține mandatul – Renate Weber, anunță că parlamentarii săi vor iniția procedurile de numire a unui alt Avocat al Poporului.

Renate Weber a fost învestită în funcție în vara anului 2019, conform unei hotărâri adoptate de Parlament, pe vremea când Marcel Ciolacu era președinte al Camerei Deputaților, iar Senatul era condus de Călin Popescu-Tăriceanu.

Hotărârea 18 din 26 iunie 2019 pentru numirea în funcţie a Avocatului Poporului, publicată în Monitorul Oficial cu numărul 524 avea un articol unic: „Doamna Renate Weber se numeşte în funcţia de Avocat al Poporului, pe o durată de 5 ani”.

Or Orban atrage atenția că mandatul acesteia a expirat de drept și, mai mult decât atât, Renate Weber „a depășit în slugărnicie și partizanat politic până și pe predecesorul ei, Victor Ciorbea”.

Și, într-o postare pe Facebook, Ludovic Orban detaliază și alte nemulțumiri vizavi de „prestația” Renatei Weber în cei 5 ani și peste de când își duce mandatul de Avocat al Poporului:

Renate Weber este menținută în funcția de Avocat al Poporului de majoritatea parlamentară PSD-PNL, deși mandatul ei de 5 ani a expirat în 26 iunie 2024.

Actualul avocat al poporului a depășit în slugărnicie și partizanat politic până și pe predecesorul ei, Victor Ciorbea. Weber a fost îngerul păzitor al specialilor, atacând la CCR legile adoptate de parlament în timpul gurvernării mele de desființare sau de supraimpozitare a pensiilor speciale.

Timp de 3 ani nu a deranjat cu nimic guvernele Ciucă și Ciolacu. Ultimul cadou oferit PSD și PNL de Weber a fost refuzul de declanșare a controlului de constituționalitate pe ordonanța comasării, în ciuda sesizării de către noi a neconstituționalității mai multor articole, similare cu articole din alte ordonanțe, care au fost declarate anterior ca fiind neconstituționale.

Timp de peste 5 ani Renate Weber nu a fost Avocatul Poporului ci avocatul PSD și PNL, protectorul abuzurilor guvernamentale împotriva drepturilor și libertăților cetățenești. Am fi putut să oprim mai repede această stare de fapt și să readucem această instituție fundamentală în democrație la dispoziția cetățeanului.

În 2021 am reușit să coagulez o majoritate parlamentară care a luat decizia de revocare a ei din funcție dar, din păcate, Curtea Constituțională, dominată de politrucii PSD, a repus-o în funcție, deși a existat o decizie anterioară a CCR din 2012 care a considerat ca fiind constituțională demiterea din funcție a lui Gheorghe Iancu.

Parlamentarii Forța Dreptei vor solicita luni Birourilor Permanente declanșarea procedurilor de numire a unui nou Avocat al Poporului. pentru a pune punct cât mai repede acestei negre perioade în care această instituție s-a transformat într-o slugă a puterii”.

Articolul precedentCiucă, promisiuni de campanie: „Toată viaţa mea mi-am dedicat-o ca să slujesc ţării, şi asta voi face şi de acum înainte”
Articolul următorFost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, actualmente director, afaceri ilegale cu plase de pescuit