Infarct
Infarct. Sursa foto: DC. mediical.ro

Numărul deceselor cauzate în România de infarct sunt de trei ori mai multe față de nivelul european, a avertizat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, potrivit g4media.ro.

Tot mai mulți români mor în urma unui infarct

Potrivit acestuia, se inregistreaza și o patologie mai crescută a bolilor cardiovasculare, unul din trei români murind de o patologie cardiovasculară.

„Acest domeniu al prevenţiei, pornind de la o informare corectă, de la educaţie corectă, este singurul care poate nu a fost acoperit în ceea ce priveşte patologiile cardiovasculare. Nu numai că unul din trei români moare de o patologie cardiovasculară, ci şi faptul că în România avem de două ori mai multe decese cauzate de infarct şi o patologie de trei ori mai crescută a bolilor cardiovasculare faţă de ce se întâmplă la nivel european”, a  declarat Andrei Baciu.

Numărul persoanelor care au diabet, în creștere

Preşedintele CNAS, Adela Cojan, a afirmat că cifrele privind incidenţa diabetului au crescut în România,,deja în primele şase luni ale anului 2022 fiind raportaţi 1.100.000 de pacienţi.

„Cifrele pentru diabet şi la noi au crescut. Dacă acum câţiva ani aveam în baza de date în jur de 800.000 de pacienţi cu diabet,deja în primele şase luni ale anului 2022 avem raportaţi 1.100.000 de pacienţi”, a spus Cojan. 

Potrivit acesteia, au fost realiniat tarifele de decontare pentru hemoglobină glicozilată,fiind introduse pachete de prevenţie în cadrul asistenţei medicale primare pentru persoanele sub 40 de ani la trei ani şi pentru persoanele peste 40 de ani.

„După cum ştiţi, am realiniat tarifele de decontare pentru hemoglobină glicozilată, sunt introduse pachete de prevenţie în cadrul asistenţei medicale primare pentru persoanele sub 40 de ani la trei ani şi pentru persoanele peste 40 de ani anual, în care aceste analize se efectuează în mod gratuit cu posibilitatea de prioritizare la laborator pentru programare în vederea efectuării acestor analize. Mai scăzut a fost apetitul populaţiei pentru a se prezenta la aceste consultaţii de prevenţie. Observăm din statisticile CNAS că începe să crească interesul pentru efectuarea acestor investigaţii. A fost inclusă afecţiunea diabet zaharat în lista celor şase afecţiuni pentru care, la fel, decontarea serviciilor de investigaţii paraclinice se face peste valoarea de contract”, a mai arătat preşedintele CNAS.

Bolnavi de la Spitalul Județean din Piatra-Neamț, trimiși la alt spital pentru investigații Computer-Tomograf


Articolul precedentBolnavi de la Spitalul Județean din Piatra-Neamț, trimiși la alt spital pentru investigații Computer-Tomograf
Articolul următorPrimăria Otopeni, în vizorul DNA: procurorii caută în contractele lucrărilor pentru apă și canalizare