Situație cu iz penal la Secţia de Psihiatrie de la Vulcan, județul Brașov, unde zeci de pacienți ar fi fost incluși fără știrea nimănui în cel puțin un studiu clinic, pentru testarea unor medicamente. Dezvăluirea a fost făcută chiar de managerul Spitalului de Psihiatrie și Neurologie Brașov, Nicușor Bîgiu, care spune că a aflat despre ceea ce s-a întâmplat după ce a fost numit în funcție. În acest moment s-a constituit o comisie de analiză, întrucât, spune managerul spitalului, studiul realizat în aceste condiții nu este nici etic și nici legal.

Am avut această informație și am dispus o comisie de analiză, care însă s-a blocat. Conducătorul studiului clinic a refuzat să dea lista pacienților incluși în studiu și consimțământul. Am avut informație că în anul 2005, la secția Vulcan, a fost desfășurat un studiu de testare a medicamentelor. Sunt 20, 30 de pacienți. Conducătorul studiului este un medic din cadrul spitalului. Conform unui ghid european de bune practici, nu ai voie să faci studii pe categorii vulnerabile de pacienți, iar aici avem pacienți cronici și fără discernământ”, a explicat asist. univ. dr. Bîgiu.

Nu este prima anchetă demarată în acest an la Vulcan. În primăvară, s-a constatat că veniturile pacienților erau încasate de persoane angajate ale spitalului. Managerul Bîgiu a efectuat o analiză în urma unei sesizări făcute de un curator legal al unui pacient internat la Secția de Psihiatrie de la Vulcan.

În Secția exterioară de la Vulcan sunt 154 de pacienți, dintre care 51 au tutore legat- adică sunt pacienți care nu au discernământ, iar 103 fără tutore. Din analiza făcută până acum a rezultat că suma încasată pe lună prin diverse surse de venit ale pacienților (pensii de muncă, de urmaș, de handicap) este de 63.966 RON (23.000 de euro), ceea ce pe ultimii 3 ani ar însemna 2.302.776 lei, Veniturile pacienților internați în Secția de Psihiatrie de la Mina 1 Mai din Vulcan sunt între 375 de lei și 1.800 de lei pe lună, din pensii de handicap, de urmaș sau de boală”, arătau jurnaliștii de la Brașov Metropolitan.

Articolul precedentProtest în Piața Revoluției, de ziua Alexandrei Măceșanu
Articolul următorLiderii ALDE reclamă că nu au fost consultați pentru deciziile de la centru. „Primarii, consilierii locali, consilierii județeni, dar și membrii simpli ALDE să aibă ocazia să-și spună punctul de vedere”