Foto: Digi 24
Foto: Digi 24

Statele membre ale Uniunii Europene au căzut de acord că trebuie interzisă utilizarea bisfenolului A în materialele care intră în contact cu produsele alimentare.

Pe scurt, este vorba despre plasticul utilizat pentru fabricarea sticlelor de apa plată sau minerală care conține bisfenolul A (BPA), măsura fiind luată avându-se în vedere „cele mai recente dovezi științifice și în vederea protejării sănătății cetățenilor și a asigurării celor mai înalte standarde de siguranță alimentară”.

Acest fapt este explicat într-un comunicat de presă, după ce ieri statele membre au aprobat o propunere a Comisiei Europene de a interzice bisfenolul A în materialele care intră în contact cu produsele alimentare (MCA). Însă materialul nu va disprea instant de pe piață, ci „după o perioadă de eliminare treptată, nu va mai fi permisă utilizarea substanței chimice respective în aceste produse în UE”.

Decizia se bazează pe o evaluare științifică efectuată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care a concluzionat că BPA a avut „efecte nocive potențiale asupra sistemului imunitar”. Această interdicție se va aplica în principal utilizării BPA în ambalaje, cum ar fi materialul de acoperire utilizat la cutiile metalice. Utilizarea BPA în articole de consum precum sticlele din plastic reutilizabile pentru băuturi, răcitoarele de apă sau alte articole de bucătărie va fi de asemenea interzisă.

Interdicția, care a fost propusă în urma unei consultări publice și a unor ample discuții cu toate statele membre, va fi adoptată în mod oficial după o perioadă de control de către Parlamentul European și Consiliu și va intra în vigoare la sfârșitul anului 2024.

În cazurile în care nu există alternative sigure și perioade de tranziție se vor aplica excepții limitate, dacă acestea nu prezintă un risc pentru consumatori. Acest lucru va permite industriei să se adapteze și să evite eventualele perturbări ale lanțului alimentar”, se explică în comunicat.

Articolul precedentAlianţa Electorală PSD&PNL, sub 50% la alegerile europarlamentare
Articolul următor2.000 de lei, mită în Teleorman pentru o soluție favorabilă într-un dosar penal