Guvernul Boc a eliminat, pe şest, din Legea urbanismului, prin ordonanţă de urgenţă, prevederile care stăteau în gât dezvoltatorilor imobiliari. Rechinii imobiliari au din nou voie să ridice clădiri cu etaje fără număr, după ce ministrul Elena Udrea, iniţiatorul ordonanţei, a făcut să dispară prevederea legală care interzicea depăşirea cu mai mult de 20%, prin Planuri Urbanistice Zonale (PUZ-uri), a înălţimii clădirilor. Noile prevederi intră în vigoare de săptămâna viitoare, după publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial.
În luna august a anului 2008, Guvernul a hotărât să pună stavilă construcţiilor abuzive ce nu respectă vecinătăţile sau planurile urbanistice şi a revizuit, prin OG 27/2008, Legea privind amenajarea teritoriului si urbanismul (350/2001). Ordonanţa 27/2008 a interzis să se mai aprobe, prin planuri urbanistice zonale, derogări aberante de la legile urbanistice ale fiecărei localităţi în parte. Cea mai importantă restricţie a fost limitarea CUT (coeficient de utilizare a terenului), indicator care, jonglat de dezvoltatorii imobiliari, în complicitate cu arhitecţii şi urbaniştii, permitea construirea clădirilor cu înălţimi nesimţite în Bucureşti şi alte oraşe ale ţării.
Doi ani de normalitate
Ordonanţa a dat o grea lovitură mafiei imobiliare care a făcut lobby (trafic de influenţă?) din greu pentru ca aceasta să fie respinsă sau ciuntită, în Parlament, dar reacţia promptă a societăţii civile i-a făcut să dea înapoi pe susţinătorii intereselor rechinilor imobiliari iar Legea urbanismului nu a mai fost amendată cum doreau aceştia.
„În urma dezbaterilor din Comisie, avem acum o lege de aprobare a Ordonanţei 27 ce apără mediul şi pune ordine în urbanism, la nivel naţional. Legea dă respiraţie oraşelor şi promovează o dezvoltare urbanistică ordonată pentru viitor”, a declarat Sulfina Barbu, la data de 9 aprilie 2009, în cadrul unei conferinţe de presă.
Creşte CUT, creşte înălţimea
Indicatorul CUT exprimă, tehnic, densitatea unei parcele (la aceeaşi amprentă la sol creşterea densităţii = creşterea înălţimii). Pe o parcelă de 1.000 de metri pătraţi, cu un CUT 4 se poate construi o clădire cu o suprafaţă desfăşurată de 4.000 metri pătraţi. Dacă acea clădire are o amprentă la sol de 500 de metri pătraţi, de pildă, clădirea va avea 8 nivele – Parter + 7 etaje (4000 m.p./500 m.p).
Elena Udrea resuscitează samsarii imobiliari
Doi ani mai târziu, la data de 25 ianuarie 2011, Mafia imobiliară a primit o gură de oxigen, prin publicarea, pe pagina de Internet a Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), a proiectului unei ordonanţe de urgenţă care modifică din nou Legea urbanismului. În noua ordonanţă de urgenţă, oamenii Elenei Udrea au rescris articolul din lege care îi incomoda pe rechinii imobiliari şi au ridicat interdicţia asupra creşterii CUT. „Se dă astfel, din nou, frâu liber construcţiilor de neam prost şi distrugerii Bucureştiului”, ne-au declarat mai mulţi arhitecţi şi urbanişti consultaţi de „Ziarul de Investigaţii”, îngrijoraţi că s-a redeschis sezonul aberaţiilor urbanistice. Gheorghe Pătraşcu, arhitectul şef al Capitalei, ne-a declarat că nu a fost consultat oficial cu privire la prevederile noii Ordonanţe şi că nu ştia de dispariţia limitării creşterii CUT. „Nu este oportună, în opinia mea, dispariţia acestei limitări. Mai trebuia menţinută, după părerea mea, cel puţin trei ani”, ne-a declarat Pătraşcu.
Acesta ar fi fost şi motivul cred urbaniştii, pentru care responsabilii de la MDRT au încălcat prevederile legale în privinţa transparenţei actului decizional. Legal, proiectul de lege trebuia afişat, pentru dezbaterea publică, timp de cel puţin zece zile. Proiectul ordonaţei a fost publicat pe pagina de internet a MDRT la data de 25 ianuarie, menţionându-se că se aşteaptă comentarii şi sugestii timp de zece zile, adică până vineri, 4 februarie. Urma ca toate sugestiile şi comentariile să fie analizate – alte câteva zile. Apariţia primelor comentarii în presă a „determinat” însă Guvernul să aprobe ordonanţa în pripă, la data de 2 februarie 2011, înainte chiar şi de expirarea termenului legal de consultare a populaţiei României.
PUZ-urile ilegale, liber la aprobare
Arhitecţii sunt îngrijoraţi de faptul că noua Ordonanţă va permite votarea a zeci, poate sute sute de PUZ-uri (Planuri Urbanistice Zonale) care nu erau legale, deoarece CUT-ul „sărea” chiar şi cu 100-200% faţă de maximul de 20% legal. „Nu cred că se va crampona vreun consilier sau un primar de faptul că se prevede că toate proiectele existente înainte de ordonanţă vor fi aprobate după vechea legislaţie. În luna decembrie 2010, de pildă, au fost propuse, pe Ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, zeci de PUZ-uri care încălcau flagrant legea. Consilierii s-au abţinut atunci de la vot, dar acum au cale liberă”, ne-a declarat un consilier al Capitalei.
Numai statul face PUZ, românul rămâne mofluz
O altă prevedere periculoasă a ordonanţei este cea ca iniţiatorul unui PUZ să nu mai poată fi decât autoritatea publică sau marii dezvoltatori imobiliari. Aceasta este de natură a-i favoriza, implicit, tot pe mafioţii imobiliari.
Urbaniştii consultaţi de noi ne-au prezentat mai multe scenarii care întăresc faptul că ordonanţa se va întoarce împotriva cetăţenilor de rând. Iată două dintre acestea.
Dacă o persoană are 2000 de metri pătraţi de teren în intravilan, pe care doreşte să le vândă şi hotărăşte că ar câştiga mai mult dacă împarte mai întâi pământul în patru loturi, pe care să le vândă separat, nu poate face lotizarea decât după ce întocmeşte şi i se aprobă un plan de urbanism zonal (PUZ). O dată cu ordonanţa aprobată în pripă de Boc, cetăţeanul nu mai poate iniţia PUZ-ul, ci trebuie să se roage de şmecherii din Primărie să facă ei asta. Aceştia ar putea fi însă mult mai interesaţi să bată palma cu samsarul care doreşte să cumpere la preţ mic pământul cetăţeanului şi nu vor iniţia PUZ –ul.
Sau să luăm cazul unui alt cetăţean care deţine o parcelă de teren în Bucureşti sau în alt oraş, pe care a refuzat să o vândă samsarilor de terenuri, deoarece vrea cu tot dinadinsul să îşi construiască acolo o casă de locuit. Samsarul ştie însă că terenul omului se află în vecinătatea unui monument istoric iar acesta nu va putea să-şi ridice casa decât după ce i se aprobă un PUZ. Iar oamenii din Primărie, pe care samsarul îi ştie atât de bine, vor iniţia PUZ-ul la Sfântu Aşteaptă sau numai după ce samsarul devine proprietarul terenului. Atât arhitectul şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, cât şi Anca Ginavar, director general în cadrul Ministerului Dezvoltării şi Turismului, ne-au confirmat că astfel de scenarii sunt într-adevăr, posibile (iminente, spun urbaniştii!). Cea din urmă, Anca Ginavar, ne-a confirmat-o cam cu jumătate de gură, mai ales că se află la originea ordonanţei aprobată acum de Boc, după ce tot ea susţinuse în urmă cu doi ani, introducerea restricţiilor împotriva aberaţiilor urbanistice. Cine şi cum au convins-o să-şi schimbe părerea?