Sursa foto: Working Market Agency

Mediul privat românesc se confruntă cu un deficit al forței de muncă de câțiva ani. Companiile caută soluții pentru a-i atrage pe români să rămână în țară și să nu mai plece în străinătate.

Problemele au început să apară de la debutul pandemiei de COVID-19, când la nivel național au rămas mii de locuri de muncă vacante, iar angajatorii caută acum oameni care să muncească.

Eugen Saulea, fondatorul ESSA Group, a spus că unele dintre companiile care au avut cel mai mult de suferit din lipsa angajaților activează în retail. Mai mult, pentru anul 2022, situația se poate agrava.

Salariile din România au crescut în ultimii ani

Totodată, provocările la care sunt supuse companiile prezente în piața locală a serviciilor de trade marketing se înrăutățesc tot mai mult din cauza creșterii prețurilor la utilități și la produsele esențiale.

„Trebuie să cerem mai mulți bani pentru salarizare şi carburant chiar dacă vânzările din supermarketuri nu au crescut anul acesta așa cum au crescut anul trecut. Și noi continuăm să ne confruntăm cu aceste scumpiri la utilităţi, la carburant, ceea ce crește costul pentru deplasarea echipelor”, a explicat Eugen Saulea, relatează playtech.ro.

Fondatorul ESSA Group a precizat că față de luna august, salariile au crescu cu 20%.

„Retailerii au nevoie de mai mulți oameni și, drept urmare, cei existenți sunt extrem de solicitați. În prezent, salariul brut de încadrare pentru un lucrător comercial este de 3.300 de lei, cu un net de bază de 1.900 de lei și 21 de tichete de masă de 15-17 lei”, a mai spus Eugen Saulea.Cu toate acestea, românii aleg să plece în străinătate pentru un loc de muncă mai bine plătit.

Horeca și criza angajaților

Din cauza pandemiei, cifra de afaceri din industria HoReCa a scăzut anul trecut cu 35% față de 2019, la 17,9 miliarde de lei, relateză Termene.ro. Mai mult, numărul de angajați s-a redus de pe parcursul anului 2020 de la 186 de mii la 150 de mii. Nivelul cumulat al pierderilor nete din HoReCa a crescut cu 220% în 2020, până la 2,3 miliarde de lei, faţă de 710 milioane de lei în 2019.

Industria ospitalității, de evenimente și sectorul informațiilor și al comunicațiilor au înregistrat cele mai mari pierderi în 2020. În ceea ce privește evoluția cifrei de afaceri, industria de evenimente a înregistrat o scădere mai mare decât cei din HoReCa, cu un declin de aproape 40% anul trecut față de 2019.

Cum criza angajaților din România este o problemă, în primul trimestru al acestui an, aproape 55 de mii de permise de muncă au fost oferite cetățenilor străini, majoritatea fiind din țări precum Nepal, Sri Lanka și India. Criza forţei de muncă se simte în majoritatea ţărilor din estul Europei, în special din cauza emigraţiei.

La rectificarea bugetară vin bani mai mulți la Sănătate, Muncă și Finanțe

Articolul precedentSectorul auto european a devenit prea dependent de Asia
Articolul următorTornadele din SUA au provocat peste 80 de decese
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.