Discuțiile despre debarcarea lui Raed Arafat din fruntea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă i-au făcut pe coordonatorii sistemului de urgență din țară să facă scut în apărarea acestuia. Unele voci spun însă că susținerea lui Arafat vine după ce șefii din teritoriu au fost amenințați cu verificări la sânge. Una peste alta, 141 de coordonatori din sistemul de urgenţă din țară au „semnat prin acord electronic, în numele angajaţilor serviciilor pe care le conduc” o scrisoare de susținere pentru Raed Arafat.

Ne adresăm Dumneavoastră, pentru a trage un semnal de alarmă, dar şi pentru a ne ajuta în comunicarea cu anumite personaje către care căile de adresare nu ne sunt accesibile.

MOTIVUL:

În calitate de profesionişti, care reprezintă principalele servicii medicale de urgenţă din Romania (Unităţi pentru Primirea Urgenţelor, SMURD şi Servicii Publice de Ambulanţă), în contextul situaţiei create de afirmaţiile referitoare la posibila demitere a domnului dr Raed Arafat şi riscurile care pot deriva de aici.

CONTEXT:

Sistemul de Asistenţă Medicală de Urgenţă şi Prim-Ajutor Calificat este o structură integrată cu rol strategic. Funcţionarea sistemului se bazează pe colaborarea dintre structuri ale Ministerului Sănătăţii, ale Ministerului Afacerilor Interne precum şi ale autorităţilor locale, iar scopul major este salvarea vieţii şi îngrijirea suferinţei de orice fel a cetăţenilor.

Dezangrenarea oricărui element din cadrul acestei structuri complexe, cu multiple şi esenţiale relaţii de interdependenţă, poate duce la pierderi de vieţi omeneşti.

În cadrul acestui Sistem, format din Unităţi Primire Urgenţe, SMURD, Compartimente Primire Urgenţe şi Servicii Publice de Ambulanţă, Servicii Publice Salvamont – lucrează medici primari, specialişti şi rezidenţi în Medicină de Urgenţă, Anestezie şi Terapie Intensivă, Pediatrie şi Medicină de Familie/Generală, asistenţi medicali, paramedici, piloţi, subofiţeri şi ofiţeri ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Inspectoratului General de Aviaţie, salvatori montani. Reprezentând temelia sistemului, aceşti profesionişti au beneficiat de o bază materială şi logistică, de o structură educaţională complexă care a fost dezvoltată pe parcursul a 25 de ani pe baza unei matrice de competenţe operaţionale, de cooperare şi comandă.

Anual unul din zece români a beneficiat de intervenţia echipelor Serviciilor judeţene de ambulanţă, Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi SMURD. Anual unul din cinci români a fost tratat în Structurile de Primire Urgente UPU/ CPU. Aceste date demonstrează faptul că mai mult de 20% din populaţia României a avut nevoie si a beneficiat, anual, de asistenţa oferită de Sistemul Medical de Urgenţă şi Prim-Ajutor Calificat prin profesionişti cu experienţă care aplică concepte de lucru moderne validate la nivel intern, european si internaţional.

Valoarea Sistemului este mult mai mare decât suma valorii fiecăruia dintre oamenii care activează în structura lui. Cu toate acestea, experienţa ne-a demonstrat ca acest concept este adevărat doar în condiţiile unei coordonări unice si profesioniste. Acest sistem de coordonare trebuie să fie validat atât în situaţiile comune, de zi cu zi, dar şi în cele majore de criză profundă.

România beneficiază deja de un astfel de sistem de coordonare iar acest lucru nu trebuie nici uitat, nici neglijat şi nici distrus.

Rolul dr. Raed Arafat a început odată cu lupta pentru implementarea unui concept care crea un sistem de urgenţă care punea siguranţa şi viaţa pacientului în centrul atenţiei acestui sistem. Ulterior acest rol a evoluat, odată cu dezvoltarea sistemului, către coordonarea integrată a tuturor celor care intervin pentru salvarea celor aflaţi în suferinţă.

SITUAŢIA ACTUALĂ

Ameninţări constante la adresa sistemului de urgenţă au început să apară în perioada anilor 2011-2012, stimulate de avântul deosebit a tot ceea ce se constituia în elemente componente ale sistemului, din punct de vedere legislativ, financiar, resurse umane, resurse materiale.

Atracţia fondurilor potenţial disponibile, mirajul implicaţiilor comerciale în sistemul de urgenţă, încercarea de limitare a unui sistem public puternic pentru a deschide calea unor alternative dubioase, au dus la repetate tentative de atac la adresa conceptului, la adresa structurilor implicate, dar mai ales la adresa celui care a reprezentat unitatea şi coeziunea sistemului, dr. Raed Arafat.

Pentru ca acest sistem să funcţioneze la randament maxim, a fost necesară nu doar crearea de către dr. Raed Arafat a mecanismelor de dezvoltare în continuare ci şi identificarea de căi prin care să se evite obstacolele ridicate pentru atingerea a exact acelor repere care astăzi i se reproşează, şi nu numai, pentru că nu au fost atinse. A fost nevoie de o muncă de convingere extraordinară pe care dr. Raed Arafat a trebuit să o ducă, zi de zi, pentru ca şi cel mai mic element de dezvoltare să treacă de voinţa celor care nu au înţeles sau nu înţeleg aceste mecanisme. Practic în ultimii ani sistemul a mai putut să evolueze doar ca urmare a acestui efort colosal pe care el l-a făcut. Aveţi dubii? Căutaţi în sertarele Ministerelor pe care le evaluaţi, câte propuneri legislative, propuneri de regulamente sau proceduri zac uitate.

Amploarea acestor ameninţări, mai mult sau mai puţin mascate, a ajuns la o dimensiune inimaginabilă şi la forme de manifestare care ne demonstrează, pe de o parte faptul că este un fenomen concertat, realizat pe mai multe căi, pe de altă parte faptul că cei care orchestrează aceste atacuri nu au nici măcar cunoştinţe de bază despre funcţionarea a ceea ce încearcă să distrugă. Ameninţarea demiterii dr. Raed Arafat înainte de finalizarea unor anchete sau audituri de către neprofesionişti (a rămas celebră acuzaţia Corpului de Control al Prim-Ministrului, de acum câţiva ani, prin care sunt criticate echipele de intervenţie de la Clubul Colectiv pentru că au făcut resuscitarea pe asfalt, deşi ghidurile de specialitate si practica exact asta recomandă), realizarea unor auditări a căror teme se modifică de trei ori într-o săptămână, apariţia unor pseudo-oferte din domeniul privat cu pseudo-soluţii, sunt doar câteva din aberaţiile acestor jocuri care au un singur rol: cel de a satisface nevoi economice sau comerciale ale unui grup de oameni care nici măcar nu sunt capabili să ia o decizie, ascunzându-se în spatele unor aşa-zise „analize” sau „evaluări”.

Dar, adevărul este că, nici nu înţelegem ce i se reproşează. Care sunt acele lucruri, acţiuni sau nonacţiuni de care se face vinovat şi cine sunt cei care i le impută lui Raed Arafat? Unde a greşit dr. Raed Arafat la tragediile din Apuseni, Siutghiol, Colectiv sau Caracal? Să dăm cuvântul specialiştilor să se pronunţe. De ce nu profesioniştii din sistem sunt cei care sunt ascultaţi, ci indivizii care au un unic mandat, compus dintr-o reformă fără cunoaştere şi de a schimba fără un fond?

În final, poate că nu este vorba despre OMUL Raed ci despre ce reprezintă el pentru România. De ceea ce a creat în toţi aceşti ani. De toţi cei care au fost alături de el în zidirea unui sistem care funcţionează exclusiv pentru binele celor aflaţi în suferinţă. Şi nu suntem puţini cei care, în cursul acestor 30 ani l-au sprijinit pe el dar mai ales conceptul, ideea şi funcţionarea sistemului. Nu uitaţi că este atât muncă dar şi viaţa noastră.

Stimaţi domni şi doamne cărora nu ne este permis să ne adresăm altfel, acest sistem a fost construit în 30 de ani dar poate fi distrus în 30 de zile. Ce veţi pune în loc? Încercaţi să explicaţi acest lucru cetăţenilor României. Încercaţi să descrieţi prin ce mecanisme va funcţiona acest sistem pe care nu l-aţi înţeles şi nu îl veţi înţelege decât dacă îndepliniţi una din două condiţii: fie faceţi parte din el cu trup şi suflet, fie beneficiaţi de el pentru trup şi suflet. Dacă nu puteţi, atunci vă rugăm, respectuos, să ne lăsaţi să ne vedem de treabă alături de Raed.

În caz contrar ne rezervăm dreptul la acţiuni de protest care, fără a afecta pacienţii care se adresează sistemului de urgenţă, să sublinieze încă odată faptul că şi ceea ce avem noi de spus este important.

Acest document a fost semnat prin acord electronic, în numele angajaţilor serviciilor pe care le conduc de către:

dr. Angel TRIFAN – medic şef UPU-SMURD Galați

dr. Valeria FILIMON – Manager SAJ Hunedoara

dr. Mihai GRECU – Medic şef UPU-SMURD Timişoara

Narcisa BALINT – Manager SAJ Sălaj

dr. Anca TELEHUZ Medic Sef UPU-SMURD Ialomița

Liliana MATECIUC – Manager SAJ Botoşani

dr. Gabriela CHITOSCA – Asistent şef UPU-SMURD Piatra Neamţ

Dan Constantin PĂDUREANU – Manager SAJ Vâlcea

dr. Marius PASCU – Medic şef UPU-SMURD Piteşti

Veres GERĹŐ – Asistent sef SAJ Mureş

dr. Elena CORHAN – Medic şef UPU-SMURD Tulcea

dr. Gabriela NOTARIUS – Manager SAJ Satu Mare

dr. Claudia JIANU – Medic şef UPU- SMURD Dr. Tr. Severin

dr. Ioan IVANICI – Manager SAJ Mureş

prof. univ. dr. Diana CIMPOEŞU – Medic şef UPU-SMURD Iaşi

dr. Horia SIMU – Manager SAJ Cluj

dr. Bogdan VÎLSAN – Medic şef UPU Giurgiu

dr. Leonida IANCU – Manager general SAJ Timiş

Hajnal VASS – Asistent şef UPU-SMURD Târgu-Mureş

dr. VITALIE BEŢIŞOR – MANAGER S.A.J. Vrancea

dr. Paul – Bogdan CSILLAG – Medic coordonator SMURD Sibiu

dr. Annabella MUZSI – Manager general interimar SAJ BN

dr. Mirela NISIPEANU – Medic şef interimar UPU-SMURD Slobozia

ec. Marius MANEA – SAJ Călăraşi

dr. Mihaela ROADEVIN – Medic şef UPU-SMURD Brăila

dr. Raveca NICOARĂ – Manager SAJ Arad.

dr. Viorica GHEORGHIŢĂ – Medic şef UPU-SMURD Călăraşi

dr. Călin GANEA – Director Medical SAJ BN

dr. Cristina VECERDI – Medic şef UPU-SMURD Brașov

dr. Lhuana ZISSU Manager SAJ Buzău

dr. Brîndușa PAVLIDIS – Medic şef UPU-SMURD Piatra Neamţ

dr. Marilena-Doina LEUŞTEAN – Manager General SAJ MH

dr. Elena PETRIŞOR – Medic şef UPU „Gr. Alexandrescu” Bucureşti

dr. Mateciuc CONSTANTIN – SAJ Botoşani

dr. Diana DOBRIN – Medic şef UPU Elias Bucureşti

Liliana DOHOTARIU – Asistent şef SAJ Timiş

dr. Aurel CRIŞAN – Medic şef UPU-SMURD Alba

dr. Vâlcu DUMITRU – Manager SAJ Tulcea

dr. Denis STĂNESCU – Medic şef UPU „M. S. Curie” Bucureşti

Marinela PRINA – Manager SAJ Olt

dr. Monica PUTICIU – Medic şef UPU-SMURD Arad

dr. Aurelia Luana STAN- Director medical SAJ Călăraşi

dr. Kacso JOLAN – Medic şef Miecurea-Ciuc

Viorica DOBRESCU – asistent medical DSU

dr. Rodica TUDORAN – Medic şef UPU-SMURD Constanța

dr. Mihai Polinschi – Manager SAJ Galaţi

Constantin PRIŞCĂ – Asistent şef UPU SMURD Bihor

Neculai Lupaşcu – Asistent şef SAJ Botoşani.

dr. Silvia NICA – Medic Şef UPU SUUB

jr. Constantin MITROI – Manager SAJ Gorj

dr. Odette PANĂ – medic şef UPU SMURD Ploieşti

Vavilia MUNTEANU – Asistent şef SAJ Tulcea

dr. Bogdan POP – medic specialist, director general adjunct DSU DGMUM

Aurora POPA – Manager SAJ Vaslui

Mihaela SLAVILA – Asistent şef UPU Elias Bucureşti

dr. Dorice ALBU – Manager SAJ Neamţ

Mihaela SIRBU – Asistent şef UPU-SMURD Reşiţa

dr. Alexandru ILIEȘ – Director medical SAJ MM

dr. Călin ALEXANDRU – DSU

Marinela SÂRBU – Asistent şef SAJ Galaţi

dr. Adrian ZOICAN – Medic şef UPU-SMURD Buzău

dr.Cristian GÂNGIOVEANU – Manager general SAJ Dolj

dr. Maria SALANTA – Medic şef UPU-SMURD Mureş

Ciprian PĂCURAR – Asistent şef SAJ Bistriţa-Năsăud

Maria GHEORGHE – Asistent şef UPU-SMURD Piteşti

dr. Marius SULUTIU – Manager General SAJ Alba

Mihaiela HRECENIUC – Asistent şef UPU-SMURD Suceava

jr. Ligia MICLE – Manager SAJ MM

Tamara BACIU – Asistent şef UPU-SMURD Buzău

Cristian CIMPOI – Manager General SAJ Covasna

dr. Ecaterina BUZĂU – Medic şef UPU Slatina

ec. Gabriela LUPU-ŞERBAN – Manager General SAJ Giurgiu

dr. Raluca TAT -Medic şef UPU – SMURD Cluj

dr. Liciniu VENTER – Manager SAJ Bihor

Rodica BRATU – Asistent şef UPU „Grigore Alexandrescu” Bucureşti

Eva POPOVITS – Asistent şef SAJ Covasna

dr. Adriana MOLDOVAN – Medic şef UPU-SMURD Satu Mare

Ramona NEMET – Asistent şef SAJ Satu Mare

Monica TRIFAN-LEFTER – Asistent şef UPU-SMURD Tulcea

dr. Constantin POPESCU – SAJ Sibiu

Zoica MAROLA – Asistent şef UPU SMURD Galaţi

George DUTA – Asistent şef SAJ Prahova

Anna-Maria PETER – Asistent şef UPU-SMURD Miercurea Ciuc

dr Mădălin IPATIE – manager SAJ Prahova

Marta SZAKACS – Asistent şef UPU-SMURD Cluj

dr Aura CREȚU – Manager general SAJ Bacău

Viorel CRISTEA – Asistent şef UPU-SMURD Slobozia

dr Ioana TAMAS – Director medical SAJ Salaj

Nicoleta PERES – Asistent şef UPU-SMURD Satu Mare

Nicoleta MEAUTA – Asistent şef SAJ Vrancea

Margareta GANCEA – Asistent şef UPU M.S. Curie Bucureşti

Miron POPESCU – Asistent şef SAJ Dolj

Conf. dr. Cristian BOERIU – UMFST Târgu Mureş

dr Carmen DEHELEAN – Director medical SAJ Timiş

dr. George CUCULICI – Medic şef UPU ILFOV

dr. Doru IRIMIA – Director Medical SAJ Cluj

Adriana ILEA – Asistent şef UPU ILFOV

Diana VASILE – Manager SAJ Teleorman

dr. Liviu CÎRLAN – Medic şef UPU-SMURD Suceava

dr. Vasile COSTIN – Director Medical SAJ Vrancea

Dr. Dana DINCĂ – medic sef UPU-SMURD Focşani

dr. Alex LAZAREANU – SAJ Suceava

Lidia ZĂNCESCU – Asistent şef UPU-SMURD Focşani

dr. Alin DINU – Director Medical SAJ Olt

Anişoara BORBELY – Asistent şef UPU-SMURD Timişoara

ec. Gheorghe Mihail – Manager SAJ Dâmboviţa

Maria RĂSUNOIU – Asistent şef UPU-SMURD Alba

Sandu Daniel RÎPĂ – Asistent şef SAJ Iași

dr. Elena BILBOR – Medic şef UPU SMURD Bacău

dr. Mihaela ABĂLAȘEI – Director medical SAJ Suceava

dr. Florentina LEHĂNCEANU – Medic şef UPU Bagdasar Arseni

Cristina BREAZU – Asistent şef SAJ MH

Mariana LAZĂR – Asistent şef UPU Călăraşi

dr. Constantin Radu CALISTRU – Manager general interimar SAJ Iași

Mihaela MAXIM – Asistent şef UPU-SMURD Iaşi

dr. Peter SZILARD – Manager General SAJ Harghita

dr. Carmena Nicoleta PISERU – Medic şef UPU -SMURD Vaslui

dr. Ivan DOMOKOS – Director Medical SAJ Harghita

dr. Mihai IUHAS – Medic şef UPU SMURD Zalău

Mirela ELEKES Asistent şef UPU-SMURD Zalău

Mihaela BOLOCAN – Asistent şef UPU – SMURD Ploiești

Cătălina OVIDIU – Asistent şef UPU-SMURD Craiova

Valentin HABOR – Asistent şef UPU-SMURD Bistrița

Gheorghe VINTILESCU – Asistent şef UPU-SMURD Tg. Jiu

Diana IONESCU – Asistent şef UPU -SMURD Giurgiu

Sonica ROTARU Asistent şef UPU-SMURD Vaslui

dr. Ovidiu RUS – Medic şef UPU-SMURD Bistriţa

dr. Daniel NOUR – Medic Şef UPU Pediatrie SCUC Cluj-Napoca

dr. Alina BABEU – Medic şef UPU Spital de Copii Timişoara

Mihai GABRIAN – Asistent şef UPU-SMURD Arad

Ileana CONSTANTINESCU – Asistent şef UPU Slatina

dr. Florin NICOLAE – Medic şef UPU-SMURD Vâlcea

Ovidiu OLEA – Asistent şef UPU-SUUB

Irina NEAGU – Asistent şef UPU-SMURD Constanţa

Ileana SANDOR – Asistent şef UPU SMURD Petroşani

Ramona MOTOASCA – Asistent şef UPU-SMURD Braşov

Gianina Marina POPOVICI – Asistent şef UPU-SMURD Bacău

dr. Eugen SÂRBU – Medic şef UPU-SMURD Reşiţa

dr. Hadrian BORCEA – Medic şef UPU-SMURD Bihor”.

Articolul precedentCa de la președinte de partid la alt președinte, Ciolacu către Orban: „Golăneală este să ajungi să guvernezi o țară fără să stăpânești lucruri de bază și proceduri elementare în relația cu Parlamentul”
Articolul următorMarius Carașol a fost trimis în judecată pentru falsificarea diplomei și înșelăciune. Fostul șef al Transelectrica este arestat preventiv