Violență minori (HotNews)

Un bărbat și o femeie au fost condamnați la închisoare cu executare și au fost totodată obligați să îi plătească nu mai puțin de 5.000 de euro unei tinere pe care o obligaseră să se prostitueze, pe când aceasta avea doar 17 ani.

Cei doi au fost trimiși în judecată în august 2020 de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași pentru trafic de minori, iar după o achitare pe fond, luna aceasta au fost condamnați definitiv.

Inițial, Tribunalul Iași a dispus achitarea celor doi pe considerentul că fapta nu ar fi fost comisă de aceștia. După apelul DIICOT, Curtea de Apel Iași i-a găsit însă vinovați:

Admite apelul formulate de Ministerul Public-Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-DIICOT -ST Iași împotriva Sentinţei penale pronunţată de Tribunalul Iași, pe care o desfiinţează în tot, cu excepția dispoziției de plată a onorariilor avocaților din oficiu, dispoziție pe care o menține. Rejudecând:

Condamnă pe inculpaţii: – Ursu Florin- Burlacu Petronela-Ersilia – la pedeapsa principală de 5 ani închisoare, pentru trafic de minori. Aplică inculpaţilor Ursu Florin şi Burlacu Petronela-Ersilia pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, lit. b şi lit. n Cod penal (în acest din urmă caz individualizată în concret în interzicerea dreptului de a comunica sau de a se apropia de victima Anonimizat 1), pentru o perioadă de 5 ani.

Aplică inculpaţilor Ursu Florin şi Burlacu Petronela-Ersilia pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, lit. b şi lit. n Cod penal penal (în acest din urmă caz individualizată în concret în interzicerea dreptului de a comunica sau de a se apropia de victima Anonimizat 1), pe durata și în condițiile prev. de art. 65 Cod penal. Dispune prelevarea de probe biologice de la inculpaţii Ursu Florin şi Burlacu Petronela-Ersilia, (…) aduce la cunoştinţa inculpaţilor că probele biologice care vor fi recoltate, vor fi utilizate pentru obţinerea şi stocarea în S.N.D.G.J. a profilului genetic.

Admite acţiunea civilă exercitată de către partea civilă Anonimizat 1 şi, în consecinţă, obligă inculpaţii Ursu Florin şi Burlacu Petronela-Ersilia în solidar să despăgubească partea civilă cu suma de 5.000 Euro la cursul BNR din ziua plăţii, reprezentând despăgubiri pentru prejudiciul de ordin moral cauzat prin săvârşirea infracţiunii de trafic de minori. Obligă pe fiecare dintre inculpaţii Ursu Florin şi Burlacu Petronela-Ersilia la plata către stat a sumei de câte 1.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată avansate de stat în cursul urmăririi penale și al judecății în primă instanță”.

Din ce detaliază DIICOT, în primăvara anului 2019, cei doi inculpați au reușit să păcălească tânăra, pe atunci minoră, aflată într-un centru de plasament, că îi vor găsi de muncă ca bonă. În schimb, timp de o lună au forțat-o să întrețină relații sexuale cu diferiți clienți, până când unul dintre aceștia a anunțat poliția.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada aprilie – mai 2019, cei doi inculpați au recrutat prin inducere în eroare (cu promisiunea că va fi angajată în calitate de bonă) și profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se afla (provenind dintr-un centru de plasament), o persoană vătămată minoră (în vârstă de 17 ani), în vederea exploatării acesteia prin obligarea la practicare prostituţiei.

Aceștia au ademenit persoana vătămată în locuința lor din municipiul Iași, unde au obligat-o, inclusiv prin recurgerea la violență fizică, să accepte să fie fotografiată în vederea realizării unui profil pe site-urile de escorte pentru a atrage potențiali clienți și, ulterior, au forțat-o pe aceasta să întrețină relații sexuale contra unor sume de bani care au fost însușite în totalitate de inculpați.

Activitatea infracțională a inculpaților a fost descoperită în urma unui apel la 112 al unui client care a realizat faptul că persoana vătămată era o victimă a traficului de persoane”, se arăta în rechizitoriu.

Articolul precedentCopii obligați să cerșească și să vândă suveniruri pe litoral; patru persoane au fost reținute
Articolul următor12 noiembrie: Ziua Statului Major al Apărării