Marian Vanghelie - Foto Facebook

Economat – Magazin în care se vând salariaților unor întreprinderi, firme, pensionari etc. produse de primă necesitate (la un preț mai scăzut) – dexonline.ro

Inițial, Economat Sector 5, creat de Marian Vanghelie când era primar, avea scopul de a oferi produse de bază la prețuri reduse pentru salariații cu venituri modeste, pensionari, în special pentru comunitățile defavorizate. Însă, în timp, s-a transformat într-o sursă de bani pentru răsfățații sistemului, care au beneficiat constant de fondurile circulante din Economat.

După ce a pierdut primăria, Vanghelie și-a păstrat influența ca și consilier local, avându-l pe Leonard Petre la conducerea Economatului. Legenda spune că între Vanghelie și noul primar, Daniel Florea, a existat o înțelegere, prin care și-au împărțit atribuțiile și influența, permițând afacerilor „bune” să prospere.

După publicarea stenogramelor deja celebre în 12 ore, de data pe surse am aflat noile evoluții în dosarul lui Marian Vanghelie: Prejudiciu de 180 milioane de lei și măsuri de sechestru

Ieri a fost emisă o nouă ordonanță care îi vizează pe Marian Vanghelie, fratele său Paul Vanghelie, Lupașcu Marian, Petre Leonard, Loredana Zidarescu și alte persoane implicate în dosar, în total opt inculpați.

Procurorul-șef al secției DNA, care gestionează cazul, a decis să disjungă dosarul principal din motive legate de celeritatea și eficiența procesului penal.

Decizia de a separa acest dosar vine ca urmare a finalizării expertizei, care a fost gata de mai bine de un an. Prejudiciul stabilit se ridică la peste 180 de milioane de lei, iar despre probele aflate la dosar sursele mele susțin că sunt clare și concludente. Aceste elemente i-au determinat pe procurori să accelereze trimiterea în judecată a celor implicați.

Detalii despre prejudiciu

Prejudiciul de peste 180 milioane de lei este legat de mai multe achiziții și contracte suspecte, incluzând bunuri precum patinoare, cutii de arhivă, bomboane, agende, gel dezinfectant (covid 19), măști faciale, etc.

Este un caz complex, dar în această secțiune a dosarului, lucrurile par destul de clare, atât în ceea ce privește vinovăția, cât și valoarea pagubelor.

Restul inculpaților din dosar, printre care Salavăstru Valerian și Disăgilă Nicoleta, vor rămâne în dosarul principal, unde se continuă administrarea probelor. În paralel, reprezentanții societăților prejudiciate – Economat Sector 5 SRL și Amenajare Edilitară S5 SRL (fosta AES S5 SA) – au fost invitați la sediul DNA alături de avocații lor, pentru a discuta detalii suplimentare privind prejudiciul total, care depășește 500 de milioane de lei.

Schema prin care se scurgeau sute de milioane în buzunarele ”răsfățaților” sistemului era simplă precum stăpânii ei. Nu au inventat vreo rețetă inteligentă ci cu simplitatea caracteristică au devalizat ani de zile un sector care până de curând era dovada clară că omenirea a avut și un ev mediu.

Firma 1 cumpăra orice de la firma 2 la prețul de piață corect. Apoi, firma 1 vindea către firma 3. Da, firma 3 vindea apoi către firma 4 care, în sfârșit vindea către Economar Sector 5.

Economat Sector 5, vindea ce putea la un preț mai mare (un profit corect, legal, etc, dar prețul deja era de două, trei ori mai mare) către societăți ale Primăriei Sector 5. Ce nu putea vinde acolo, vindea la grădinițele ori colegiile, ori…găseau ei ceva, din sector. Foarte simplu și eficient pentru păgubirea Sectorului 5. Evident, firmele erau aproape același de la înființare schemei. Unele acum sunt în executare silită, altele în faliment, etc. Cam așa s-au născut unii milionari.  

Măsuri de sechestru asigurator

Tot ieri, DNA a emis și ordonanțe de sechestru asigurator asupra conturilor celor implicați, în vederea recuperării prejudiciului. Aceste măsuri au fost deja aplicate la societățile și băncile vizate, conform procedurilor. Dosarul disjuns, care se concentrează pe prejudiciul de 180 de milioane de lei, este în etapa finală de pregătire pentru trimiterea în judecată.

Un aspect important al acestui caz este expertiza contabilă, descrisă drept minuțios realizată, ceea ce ridică șansele ca acuzațiile să fie confirmate în instanță. În aceste condiții, este greu de prevăzut cum ar putea Marian Vanghelie și ceilalți inculpați să scape de răspundere, având în vedere claritatea probelor și măsurile luate.

Victime colaterale: Mircea Geoană și impactul politic al dosarului Vanghelie

Dincolo de dimensiunea penală a acestui dosar, există și consecințe politice serioase, iar una dintre victimele colaterale pare să fie Mircea Geoană.

De mult timp se specula că Geoană conta pe sprijinul lui Marian Vanghelie pentru a-și consolida poziția în cursa electorală și, eventual, pentru a accede în turul doi al alegerilor. Însă, odată cu noile probleme legale ale fostului primar de la Sectorul 5, lucrurile probabil se vor schimba radical.

Cu Vanghelie ocupat de propriile bătălii juridice și cu focusul total deviat de la strategiile politice, șansele lui Mircea Geoană de a-și maximiza impactul electoral probabil vor scădea considerabil.

Scăderea în sondaje și candidatul independent în impas

În ultimele săptămâni, s-a observat o diminuare a prezenței și a energiei lui Mircea Geoană pe scena politică. Candidatul independent, care cândva promitea să agite spiritele și să provoace un adevărat „cutremur” în alegerile prezidențiale, pare acum să fi redus ”turația motoarelor”.

Această stagnare se reflectă și în sondaje, unde popularitatea sa este în scădere. Pierderea unui posibil aliat precum Vanghelie nu ar face face decât să accentueze acest declin.

Cu dosarul aflat în plină desfășurare și cu sechestrul pus pe conturile celor implicați, este clar că Vanghelie are alte priorități acum, iar planurile sale politice au fost amânate pe termen nedefinit.

Dosarele penale de o asemenea magnitudine au întotdeauna consecințe care depășesc simplul cadru juridic. În cazul lui Marian Vanghelie, efectele sale sunt resimțite și pe scena politică, unde Mircea Geoană pare să fie una dintre victime. Rămâne de văzut dacă Geoană va reuși să recupereze terenul pierdut sau dacă va rămâne un outsider în cursa electorală, pe fondul acestui impas neașteptat.

Articolul precedentBEC a stabilit ordinea candidaţilor pe buletinul de vot de la prezidențiale; cine se află pe „podium”
Articolul următorSTRESS CONGRESS 2024 – Îmbătrânire cerebrală și știința longevității
Sorin PREDA
Senior partner Ziarul de Investigatii