Sursa: Captura video

Cinci inculpați implicați într-un proces de extragere a cocainei care avea loc într-o cabană din județul Bihor au fost reținuți și urmează a fi duși în instanță cu propunere de arestare preventivă.

Cei cinci – doi cetățeni columbieni, doi cetățeni români și un cetățean israelian, au fost prinși în weekend, în urma unei operațiuni derulate de procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Anchetatorii spun că cei cinci constituiseră un grup infracțional organizat, specializat în importul de droguri de mare risc pe teritoriul României în vederea comercializării ulterioare a acestora, fiecare dintre membrii având roluri bine determinate.

Totul ar fi pornit la începutul lunii trecute, inițial planul fiind pus la cale de cei doi români și de cetățeanul israelian. Ulterior, în grup au fost cooptați și cei doi columbieni, însă totul a luat sfârșit pe 10 iulie, când la cabana unde aveau loc operațiunile de extragere a cocainei au descins ofițeri antidrog din cadrul D.C.C.O. – Serviciul Antidrog, brigăzi de combatere a criminalității organizate Oradea și Cluj-Napoca, precum și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor și pompieri din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

În cadrul operațiunii, la data de 10 iulie 2022, a fost pus în aplicare mandatul de percheziție domiciliară, 4 dintre inculpați fiind surprinși în plin proces de extracție a cocainei din cafea pe cale chimică și fiind astfel identificat pe teritoriul României primul laborator de extragere secundară a cocainei”, au comunicat procurorii DIICOT.

Deja la acea dată se știa că, pe 1 iulie, inculpații de cetățenie columbiană însoțiți de inculpații cetățeni români au introdus pe teritoriul României cantitatea de aproximativ 6 kilograme de cocaină, pe cale aeriană. Cărăuși au fost cei doi columbieni, însă rolul acestora, precizează anchetatorii, era și acela de chimiști specializați în extragerea de cocaină din mărfuri aparent legale.

În perioada 30.06-06.07.2022, membrii grupului infracțional organizat au efectuat demersuri în vederea procurării mijloacelor necesare efectuării operațiunilor de extracție a drogurilor, respectiv achiziționarea substanțelor chimice necesare și a vaselor de reacție. De asemenea, în vederea derulării în bune condiţii a procesului de extragere pe cale chimică a cocainei, aceștia au identificat și închiriat o cabană aflată în afara zonelor locuite din județul Bihor”, au detaliat procurorii.

Ce s-a găsit la percheziții a depășit însă cu mult „așteptările”: în total, valoarea de piață a cocainei depistate cu ocazia activităților este de aproximativ 200.000 euro: „un calup presat de 1 kilogram care conține procaină, 148 grame cocaină maronie, ce nu a fost trecută prin procesul de cristalizare, plus un amestec de cocaina și cafea cântărind 5 kilograme. De asemenea, au fost identificate diferite recipiente de plastic folosite pentru extragerea cocainei, aproximativ 40 de litri de substanță maronie constituind amestec de substanțe chimice tipice pentru extragerea cocainei din cafea măcinată, un litru de acetonă, o canistră de 20 de litri cu benzină și 10 pungi de cafea sigilate”.

Articolul precedentCum sunt încurajați bărbații din România să aibă grijă de copii
Articolul următor Alarmant: Probleme în vaccinarea copiilor din România, din cauza noilor proceduri birocratice