În timp ce firmele sindicaliștilor conduși de Marin Condescu iau bani grei de la stat și se pregătesc să căpușeze și nou înființatul Complex Energetic Oltenia (CEO), mai marii sindicatelor umblă să câștige nu mai puțin de 56 de sporuri. Din 2009 până acum, firmele controlate de Condescu în mineritul gorjean au câștigat milioane de euro. Ai nevoie de cineva care să se ocupe de curățenie, drenare de apă în cariere sau perimetrele tehnologice sau care să-ți repare role? Firmele sindicaliştilor fac de toate, după cum o arată și datele transmise de Ministerul Economiei fostului deputat de Gorj Dan Morega. Mai mult, societăţile sindicaliștilor olteni le fac concurență serioasă celor ale administrației fostei Societăți Naționale a Lignitului Oltenia (SNLO) și iau sume grase de la stat. Deși lucrările efectuate există doar pe hârtie, după cum susțin contestatarii lui Condescu.

În perioada 2009 – 2011, Complexul Energetic Turceni a avut contract cu firmele Minprest SA (firmă deținută de administrație în proporție de 95% și de sindicate – 5%), Olservmin SA și Sind Jilț.
”Cu aceste firme CE Turceni a avut contracte încă din anul 2005, iar valoarea contractelor a fost la nivel apropiat cu cel al anului 2009”, se arată într-o adresă oficială a Ministerului Economiei. În 2009, Minprest a primit 6.560.996,26 lei, Olservmin SA a contractat lucrări în valoare de 1.373.944,91 lei, iar Sind Jilț a fost cea mai talentată în a câștiga bani de la stat, obținând 8.596.093,40 lei.
Nici 2010 nu a fost un an prost pentru cele trei firme, chiar dacă sumele încasate au fost mai mici. Astfel, Minprest a încasat 5.333.320,72 lei, Olservmin – 1.483.447,74 lei, iar Sind Jilț 6.367.599,61 lei. În primele patru luni ale anului 2011, Minprest a câștigat 869.451,8 lei, Olservmin 291.190 lei, iar Sind Jilț 1.157.090,4 lei.

De la mineri, pentru fotbaliști

Agerpres 2059553

Și, pentru că echipa de fotbal patronată de Condescu trebuia să trăiască din ceva, Complexul Energetic Turceni a cotizat pentru Clubul Sportiv Pandurii Târgu Jiu sume importante. În perioada 2009 – 2011, ca membru asociat, CE Turceni a “încris” la Pandurii nu mai puțin de șapte milioane de lei, la care s-au adăugat sponsorizări de peste trei milioane de lei.
Desigur, fiind prevăzători, șefii de la Turceni, conform declarațiilor de la minister, au arătat că ”aceste sume au fost prevăzute și s-au încadrat în limitele aprobate în Bugetele de Venituri și Cheltuieli”.
Și de la CE Rovinari au plecat bani mulți către trupa lui Condescu. În perioada 2009-2011, societatea Turism Sind Min SRL (una dintre firmele celebre ale șefului sindicaliștilor gorjeni) a încasat 2.812.847 de lei. Peste 4,5 milioane de lei a primit și firma Olservmin SRL, iar Minprest Serv SA Rovinari a avut contracte de peste opt milioane de lei.
De asemenea, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia nu a mai acordat sponsorizări echipelor de fotbal, ci a fost descoperit un nou termen: ”cheltuieli sociale pentru finanțarea activităților sportive”.
”Ca membru fondator al Clubului Sportiv Pandurii Tg Jiu, în baza aprobării Adunării Generale a Acționarilor, SNLO SA Târgu Jiu a alocat pentru finanțarea acestuia din cheltuielile sociale cu activitățile sportive, următoarele sume:
– anul 2009 5.700.000 lei
– anul 2010 6.100.000 lei
– anul 2011(tr.I) 1.700.000 lei”, se arată într-un document semnat de fostul ministru al Economiei, Ion Ariton. Desigur, toate acestea, conform prevederilor legale în vigoare.

Miniștrii dau răspunsuri bâlbâite

Și, în timp ce pe vremea democrat liberalilor nu se întâmpla mai nimic, pe vremea USL au fost începute controalele. Cu ce rezultat? Nimeni nu știe. Cert este că, oficial, acestea au existat.
Astfel, un alt fost ministru al Economiei, Daniel Chițoiu, anunța în luna decembrie a anului trecut că ”au fost demarate controale succesive la operatorul economic Complexul Energetic Oltenia și subsidiarelor acestuia. Inclusiv în prezent se află un control în desfășurare”.
De asemenea, Chițoiu mai anunța că, ”pentru faptele de natură infracțională constatate în legătură cu contractele derulate între Complexul Energetic Oltenia și societățile nominalizate în interpelări a fost sesizat Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”.
Cât despre finanțarea echipei de fotbal Pandurii Tg. Jiu, fostul ministru al Economiei a dat un răspuns evaziv: ”Cu privire la finanțarea echipei de fotbal de la SNL Oltenia SA, Curtea de Conturi a constatat că finanțările sunt nelegale (pentru anul 2011), constatarea fiind contestată, dar încă nesoluționată. La celelalte entități (CE Rovinari și CE Turceni) documentele de control ale acestei instituții nu au consemnat ca abatere finanțarea cluburilor sportive. Prin urmare nu există un punct de vedere unitar al instituțiilor de control abilitate de lege în ceea ce privește legalitatea finanțării cluburilor sportive de către unitățile verificate”.

Ortacii vor și 56 de sporuri

Morega Ruset

Fostul deputat Morega încearcă să lămurească lucrurile, însă precizează că s-a ajuns din nou într-un punct mort.
”Nu știu care este rezultatul acestor controale, fiindcă n-am primit nici un răspuns. Mafia sindicală nu poate fi pusă la pământ așa de ușor. Dar cert este că toate aceste hoții vor face ca CEO să funcționeze cu personal puțin. Manțog și Condescu au distrus mineritul din Oltenia”, spune Dan Morega.
Chiar dacă a renunțat să mai candideze pentru un nou mandat de parlamentar, Morega precizează că va continua lupta cu sindicatele lui Marin Condescu. ”Vreau să înființez un institut de analiză și investigații publice, pentru a putea pune capăt jafului din minerit”, declară el.
Constantin Crețan, liderul Federației Naționale a Muncii și singurul oponent pe linie sindicală al lui Marin Condescu, a declarat pentru ”Jurnal de Investigații” că toți banii veniți de la complexele energetice au fost pentru servicii existente doar pe hârtie. ”S-au câștigat bani foarte mulți din aceste așa zise lucrări de deservire. A fost cam un milion de euro de fiecare exploatare minieră. Ce fac ei? Fac curățenie, drenări de ape în cariere sau perimetre miniere sau se fac că repară ceva role numai pe hârtie. Iar tarifele firmelor sindicaliștilor sunt cele mai mari, făcând concurență serioasă firmei de prestări servicii a administrației”, susține Crețan.
Totodată, liderul FNM vorbește și despre cei care căpușează în continuare fostele complexe energetice: ”Olservmin este o firmă care are lucrări în toate fostele complexe, Turceni, SNLO. Firma a asta a căpușat permanent și a inventat lucrări”.
Iar în tot acest timp, pe lângă treaba legată de căpușat, trupa lui Condescu se pregătește să-și acorde 56 de sporuri, cum ar fi cel de conducere de 90% din salariu sau cel pentru cunoașterea unei limbi străine. ”Vor 56 de sporuri, care nu sunt pentru angajați, ci pentru cei de la birouri. Neșansa lor este că sunt eu la negocieri. Vor spor de conducere de 90%, și spor pentru o limbă străină. Ei nu știu să vorbească bine românește și se dau poligloți. Mai dau spor de mobilitate pentru juriști. Păi, sunt 120 de juriști la ei, dar la procese se prezintă numai casele mari de avocatură”, mai spune Constantin Crețan.
În ciuda insistențelor noastre, Marin Condescu nu a putut fi contactat.

Articolul precedentNelu Iordache a’ lu’ Piele, erou naţional la Adunaţii Copăceni
Articolul următorAtrocităţile mileniului trei în orfelinatele României