În premieră pentru România, un baron local este debarcat din funcţie printr-o decizie a justiţiei. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit marţi seara că președintele CJ Argeș, Constantin Nicolescu (PSD) este incompatibil. Magistrații au judecat recursul declarat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) la decizia din martie anul trecut a Curţii de Apel Târgu Mureş, care îl absolvise pe Nicolescu de acuzaţia de conflict de interese.

Ce i s-a imputat, de fapt, lui Constantin Nicolescu? În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, baronul local acorda contracte unor societăți controlate de membri ai familiei sale. Totul a început în martie 2011, când Agenţia Naţională de Integritate informa că Nicolescu este vinovat de conflict de interese pentru că a acordat, în calitate de preşedinte al CJ Argeş, diverse contracte, în valoare de 1.576.305 lei, unor firme ce aparţineau familiei sau unor apropiaţi ai săi. Inspectorii ANI au ajuns la această concluzie după ce au cercetat declaraţiile de avere şi interese, precum şi alte documente.

Între timp, Nicolescu a fost reales în funcţia de preşedinte al CJ, în urma alegerilor din vara anului 2012, dar procesul a mers mai departe. Baronul de Argeş a contestat în justiţie raportul ANI, iar Curtea de Apel Târgu Mureş a anulat acest raport, în martie 2013. „Secţia a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Târgu Mureş s-a pronunţat în dosarul 500/46/2011, având ca obiect anulare act administrativ, privindu-l pe numitul Nicolescu Constantin, a admis acţiunea reclamantului şi a anulat raportul întocmit de Agenţia Naţionalã de Integritate în ceea ce priveşte reţinerea conflictului de interese”, se arăta în comunicatul dat în primăvara anului trecut de instanţa mureşeană.

Cum sentinţa nu a era definitivă, ea a putut fi atacată cu recurs la ÎCCJ, ceea ce ANI a şi fãcut, pe motiv că decizia nu este temeinică. Într-un final, Curtea Supremă a decis, marţi seara, că Nicolescu este incompatibil, de această dată sentinţa fiind definitivă, iar baronul va trebuie să părăsească funcţia de preşedinte al CJ Argeş.  

Articolul precedentDeutsche Bahn, în pole position pentru noua privatizare a CFR Marfă
Articolul următorAcordul UE-Canada deschide calea despăgubirilor pentru Roşia Montană. Gabriel Resources poate obţine zeci de milioane de euro de la statul român