Comisia Europeană își îndeamnă angajații să folosească Signal, în detrimentul WhatsApp

„Pentru că e open-source poți să verifici ce se întâmplă sub capotă”, a spus Bart Preneel, expert în domeniu

Comisia Europeană și-a îndemnat angajații să înceapă să folosească Signal, în detrimentul altor rețele de comunicare precum WhatsApp sau Facebook Messenger, unde securitatea a devenit, în ultima vreme, un subiect larg dezbătut de experții în domeniu. Aceștia acuză gigantul Facebook, cel care deține ambele aplicații, de intruziune, odată cu publicarea noilor termeni și condiții, care vor intra în valabilitate cât de curând.

Soluție alternativă pentru angajații Comisiei Europene

Potrivit oficialilor Comisiei Europene, cea mai bună alternativă de comunicare este reprezentată, în acest moment, de o aplicație mai puțin cunoscută publicului larg, cu toate că aceasta există pe piață deja de ceva vreme. Signal este o aplicație de tip mesagerie, open-source, care promite transparență totală și protejarea datelor ce conțin caracter personal.

„E ca WhatsApp-ul de la Facebook sau ca iMessage-ul de la Apple, însă e bazat pe un protocol de criptare inovativ”, a spus Bart Preneel, de la Universitatea din Leuven. „Pentru că e open-source poți să verifici ce se întâmplă sub capotă”, a mai spus acesta, referindu-se la posibilitatea de verificare a protocoalele de criptare.

Un infografic demonstrează faptul că singura aplicație de mesagerie care nu colectează datele utilizatorilor este Signal.

Legătura dintre Elon Musk și Signal

În urmă cu câteva zile, „mogulul” tehnologiei, Elon Musk, le recomanda, la rândul său, susținătorilor săi să folosească, în număr cât mai mare, Signal, subliniind aspectele mai devreme menționate și de Comisia Europeană. Întrucât o parte dintre cei care i-au citit mesajul nu au fost, se pare, foarte atenți la recomandarea lui Musk, o altă companie cu nume asemănător, Signal Advance, s-a trezit în postura îmbogățirii peste noapte. În timp ce Signal este o aplicație de mesagerie, Signal Advance este o companie mică ce activează în domeniul medical. Ulterior, situația a fost remediată, confuzia explicată, astfel că atenția s-a mutat rapid, înapoi pe aplicația Signal.

„Liste de așteptare” pentru instalare

Însă cum nimic nu este perfect, în urma boom-ului de reclamă primit de dezvoltatorii Signal din ultimele zile, milioane de utilizatori au descărcat și și-au instalat alternativa la WhatsApp și Facebook, ceea ce a făcut ca sistemul să se supraaglomereze, trimiterea codului de securitate, aferent instalării, fiind îngreunată.

Aplicația poate fi descărcată de aici: Android, iOS.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentTăriceanu pledează nevinovat: ”Acuzația de luare de mită mi se pare aberantă”
Articolul următorUn nou atac din partea lui Emanuel Ungureanu: ”Boc este o vulpe politică bătrână”
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.