Nicușor Dan (preluare Digi 24)

Nicușor Dan a cerut Executivului suma de 920 de milioane de lei, bani ce trebuie plătiți în acest an pentru acoperirea subvenției la gaze. Edilul general al Capitalei a mai precizat că fiecare dintre primării și-a trimis necesarul pentru acoperirea subvenției.

 „(…) Am solicitat diferenţa de subvenţie, care rezultă din: preţul de 380 de lei, azi, faţă de 195 de lei pe gigacalorie anul trecut – preţul de producţie. (…) Şi diferenţa aceasta este 920 de milioane de lei. Şi aceasta este solicitarea pe care am făcut-o oficial ieri”, a precizat edilul general în cadrul unei conferinţe de presă, relatează Agerpres.

București are nevoie de 920 de milioane de lei de la Guvern

Mai mult, edilul a precizat că prețul pe care bucureștenii îl vor plăti va fi stabilit printr-o hotărâre de Consiliul Local. Totodată, Nicușor Dan e de părere că Guvernul va oferi un răspuns cu privire la cererea Primăriei înaintea ședinței CL. „O să vedem, posibil, la sfârşitul acestei luni, în şedinţa de Consiliu General, să modificăm acest preţ pe care cetăţenii îl plătesc. (…) Înainte de asta, sperăm să avem toate răspunsurile de la Guvern, să vedem în ce măsură ei pot să ne ajute cu parte din subvenţie”, a mai precizat edilul general al Bucureștiului.

La începutul lunii, premierul demis Florin Cîțu a precizat că Executivul va subvenționa o parte din gigacalorie în baza unor principii de alocare clar stabilite. Mai mult, președintele Partidului Național Liberal (PNL) a mai menționat că toate fondurile ce vor fi alocate de la bugetul de stat vor trebui puse în concordanță cu legea plafonării prețurilor la energie și gaze.

De la începutul anului, preţul la energie electrică a urcat cu 23,15%, la gaze naturale cu 46,07% şi la combustibili cu 21,38%. La sfârșitul lunii octombrie, Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede plafonarea și compensarea facturilor la energie și gaz.

Astfel, prețurile vor fi plafonate la cel mult 1 leu/kWh pentru energia electrică și la cel mult 0,37 lei/kWh pentru gaze naturale. De asemenea, facturile vor fi compensate cu cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice și cu cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale.

Gabriela Firea: „Pas important azi la Senat pentru plafonarea prețurilor la electricitate și gaze ”

Articolul precedentAUR vrea autorizarea de urgență a medicamentelor folosite în tratamentul Covid
Articolul următorClaudiu Năsui: ”Nu ne vindem țara. Alianța PSD-PNL o dă pe degeaba”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.