România, expusă la un posibil val 5 al pandemiei

Rata de vaccinare a persoanelor eligibile, de peste 12 ani, a trecut de 43%

Ministrul interimar al Sănătății Cseke Attila a afimat, la Digi24, că este România riscă să se confrunte și cu un val 5, în contextul în care rata de vaccinare a populației eligibile, de peste 12 ani, abia a trecut de 43%. Cu un număr în scădere al cazurilor de infectare, chuar înjumătățite față de săptămâna trecută, spitalele încă simt presiunea cazurilor grave, iar numărul deceselor este constant, ministrul Cseke Attila avertizează că „acest val patru cu siguranță nu a trecut și mesajul nu poate fi acela că ne putem relaxa cu toții și nu avem nimic de făcut”.

Mai mult, acesta susține că și dacă rata de vaccinare va mai crește puțin, România va fi expusă unui viitor val pandemic. „Vedem ce se întâmplă în Europa, în țările cu o rată de vaccinare de 70%-80% și chiar și mai mult. Atâta timp cât acest virus are unde circula, este o chestiune foarte simplă: chiar dacă acest val patru se va termina cândva, noi vom fi expuși în continuare”, a mai spus ministrul Sănătății, la Digi24.

De asemenea, Cseke Attila trasmite un mesaj important, acela ca popupația să se vaccineze în continuare. „Din ceea ce vedem astăzi și ce vedem în Occident, putem trage niște concluzii. Se pare că toți vom fi imunizați, într-un fel sau altul”, mai spune ministrul, adăugând că în acest moment sunt două soluții posibile: imunizarea naturală, prin boală, dar care este total imprevizibilă, respectiv cea prin vaccinare, „mai convenabilă și corectă din punct de vedere medical”.

Anunțarea restricțiilor care îi vizau pe cei nevaccinați, cu intrare în vigoare din 25 octombrie, i-a determinat pe mulți români să se vaccineze. Astfel, în prima săptămână au fost 668.142 de persoane vaccinate cu prima doză, însă pe parcurs interesul a fost în scădere, fiind zile în care abia s-a trecut de 24.000 de vaccinați, cu prima doză.

De altfel, de gradul de vaccinare se leagă și revenirea fizică a elevilor, în școlile unde s-au imunizat cel puțin 60% dintre angajații unităților de învățământ, cadre didactice și nedidactice. Totodată, există și câteva excepții, al școlilor speciale, unde prezența fizică nu este în legătură cu gradul de vaccinare. Mai mult, ministrul interimar al Educației a anunțat că a fost propusă prezența fizică și în localitățile cu o incidență de sub 3 cazuri la mia de locuitori, dar în care rata de vaccinare nu a atins pragul impus prin Ordinul de ministru, prezența elevilor va fi fizică, urmând ca zilele următoare să fie luată o decizie clară în acest sens.

PLAN ROȘU la Spitalul Județean Ploiești. Doi pacienți decedați în urma unui incendiu

Articolul precedentPLAN ROȘU la Spitalul Județean Ploiești. Doi pacienți decedați în urma unui incendiu
Articolul următorOrban, tranșant: „Dacă sigla PNL rămâne în mâna acestor impostori, se va alege praful”