Sursa: Facebook

Un primar din județul Mureș – de fapt o doamnă primar, pe numele său Lucreția Cadar, a fost reținută pentru 24 de ore de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu Mureș.

Procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale, pentru infracțiuni legate de utilizarea fondurilor europene, iar astăzi, instanța urmează să se pronunțe cu privire la arestarea preventivă.

Alături de primărița care conduce comuna Deda, acuzate sunt și alte persoane, procurorii anticorupție precizând că la mijloc au fost reținute prejudicii care se ridică la aproximativ 484.000 de lei.

Lucreția Deda a candidat în acest an pentru un nou mandat de primar, din partea PSD, și a câștigat. Rămâne de văzut care va fi decizia judecătorilor față de acuzațiile aduse de DNA:

În cursul anului 2018, în cadrul Programului Operațional Capital Uman, Primăria comunei Deda a dobândit calitatea de beneficiar pentru mai multe proiecte. Proiectele vizau incluziunea socială și combaterea sărăciei și au presupus furnizarea de servicii de consiliere antreprenorială pentru 336 de persoane și sprijinirea unui număr de 20 de persoane întreprinzătoare în a dezvolta și gestiona noi afaceri competitive. După finalizarea cursurilor, cele 20 de persoane ar fi urmat să fie sprijinite să înființeze societăți comerciale și să primească ajutor din partea Primăriei Deda.

În perioada 2021 – 2023, în calitate de primar, inculpata Cadar Lucreția, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, ar fi convins mai multe persoane defavorizate din localitate, care îndeplineau condițiile din proiect, să figureze ca și administratori ai unor societăți comerciale, astfel încât acestea să primească, prin intermediul Primăriei comunei Deda, ajutoarele financiare din fonduri europene prevăzute în respectivele proiecte. Cu aceste fonduri au fost achiziționate în total mai multe utilaje auto, nouă ATV-uri și un autovehicul de tip UTV. În realitate, utilajele ar fi fost utilizate de alte persoane la activități economice pe raza comunei.

Totodată, inculpata Cadar Lucreția, în calitate de reprezentat legal al Primăriei comunei Deda, beneficiara contractului de finanțare, ar fi semnat cererile de acordare a subvenției, cererile de plată și de rambursare pentru sumele cheltuite cu achiziționarea utilajelor auto și ATV-urilor, deși ar fi știut că acestea sunt nereale”.

Articolul precedentGeoană, anunț oficial: „ Candidez la președinție”
Articolul următorAu trecut europarlamentarele, Rareș Bogdan e din nou contra unei înțelegeri cu PSD