Melancolic cum îl știm pentru vremurile în care era ministru al Agriculturii și vorbea pe limba tuturor, Petre Daea își continuă vizitele prin țară, probabil pentru că se plictisește acasă. Zilele acestea a revenit în Vrancea, inspectând un pic stația care se alimentează din canalul Siret Bărăgan, pe care în 2018 atât el cât și premierul Viorica Dăncilă se lăudau că îl vor scoate la liman. Într-un fel, a fost mare noroc că în 2019 guvernul a căzut, iar social democrații au răsuflat ușurați că nu mai trebuie să vorbească despre promisiuni nerealizate. Acum doi ani, Ministerul Agriculturii se lăuda că se vor aloca 26,5 milioane de euro pentru refacerea şi reconstrucţia sistemului naţional de irigaţii din miliardul de euro prevăzut în buget până la finele lui 2020, iar pe partea de investiţii în sistemele secundare de irigaţii sunt disponibile pe măsura 4.3 din PNDR 2014 -2020 circa 435 de milioane de euro de la Uniunea Europeană. „Dacă aţi aşteptat 30 de ani, pentru că acolo nu s-a irigat niciodată, mai merită câteva zile, nu mult ca să vedeţi prima apă care ajunge la culturi din această lucrare magistrală a Ţării Româneşti”, asigura Daea la vremea respectivă.

După cum spuneam, timpul a trecut, a venit guvernarea PNL, iar Daea se ține de plimbări și fotografii pe canalul Siret-Bărăgan.

Din respect pentru fermieri, din interes agronomic, m-am oprit la SRP V Haret, județul Vrancea, unde, în 2019, am pornit pentru prima dată stația care se alimentează din canalul Siret-Bărăgan. Am trăit sentimente de bucurie și de tristețe.

De bucurie că cei de aici, inginerul Alin Avram șef stație și Marian Vasilache electromecanic, mi-au prezentat stația în perfectă stare de funcționare, care a asigurat apa în acest an la culturile ce au fost însămânțate și au putut fi irigate. Bravo lor!

M-a întristat profund faptul că de atunci nu s-a mai făcut nimic, deși prin acte normative și programe de execuție, în luna martie a acestui an trebuia să se lucreze efectiv până la km 11,5 pe canalul Siret-Bărăgan.

Din nefericire nu s-a întâmplat așa, nefiind o prioritate pentru actualul guvern. Păcat și regretabil:

  • păcat că s-a oprit acest obiectiv de investiții atât de necesar pentru zonă și pentru țară;
  • regretabil că pentru actualul guvern nu constituie o prioritate continuarea lucrărilor de refacerea sistemului de irigații, iar fermierii pierd culturile din cauza secetei.

Angajamentul guvernanților „că vom face” a devenit un slogan păgubos pentru fermieri și pentru țară. Timpul nu așteaptă. Păcat!”, scrie Petre Daea pe Facebook.

Articolul precedentGrindeanu, ca în vremurile bune. Vorbește ca un adevărat social democrat despre alianțe și planuri pentru alegeri
Articolul următorCodrin Ștefănescu denunță abuzuri din partea PNL