Declarații susținute de președintele Klaus Iohannis ieri, atât în ceea ce privește alegerile care urmează, cât și ceea ce se va întâmpla în România, din punct de vedere economic, după desemnarea prin vot a viitorilor parlamentari, dar și al viitorului șef al statului.
Iohannis participă la Summit-ul NATO și, dacă tot s-a decis să facă declarații, a fost chestionat în privința mai multor subiecte de interes, inclusiv legat de problemele de mai sus.
Și, chiar dacă a admis că e un pic ciudat că avem alegeri trei weekend-uri la rând – în contextul în care s-a decis că alegerile prezidențiale vor avea loc pe 24 noiembrie și 8 decembrie, iar parlamentarele chiar pe 1 Decembrie, de Ziua Națională, șeful statului a subliniat că românii au de câștigat.
„Da, eu cred că va funcționa, de ce să nu funcționeze? (varianta cu trei săptămâni consecutive de alegeri – n.r.). Este puțin neobișnuit să avem trei duminici la rând alegeri, dar cine va fi avantajat? Omul de rând, fiindcă are șansa să-și pună votul pe candidatul pe care îl preferă.
În ce privește Coaliția, eu cred că va exista suficientă înțelepciune pentru a păstra coaliția guvernamentală în funcțiune, pentru că dincolo de campania electorală, și vom vedea probabil o intensificare a narativelor contondente, țara trebuie guvernată și pentru asta Coaliția trebuie să-și ia măsurile cele mai potrivite pentru a permite, pe de o parte, o campanie electorală bună, pe de altă parte, o guvernare rezonabilă, până când, sigur, avem rezultatele de la alegerile generale și se va constitui noul guvern de după alegeri.”, a punctat Iohannis.
Totodată, în contextul avertizărilor privind o posibilă o criză economică post-alegeri, șeful statului s-a arătat încrezător că măsurile luate de Guvernul PNL-PSD au doar beneficii. Inclusiv pe termen lung:
„Nu ne așteaptă nicio criză economică, nu ne așteaptă creșteri fantastice de taxe, dar nici nu cred că putem să ne așteptăm la austeritate guvernamentală în an electoral. Sigur, deficitul va fi considerabil mai mare decât 3%, care este considerat optim, dar nu mă aștept să apară o situație extraordinară, să avem criză, să creștem taxele și alte lucruri.
Este clar că după alegeri, guvernul care se va constitui va trebui să ia măsuri pentru a crește colectarea, că aici este problema majoră la noi, și pentru a găsi soluții la problemele de dezvoltare care sunt așteptate de toți. Noi, din păcate, nu am reușit, sau, ca să mă exprim mai clar, guvernele românești nu au reușit să crească colectarea până la un nivel rezonabil.
Noi suntem la o cotă de colectare foarte mică. Asta înseamnă că evaziunea în continuare este destul de mare, mai ales în zona TVA-ului, și acea mult discutată și nu prea râvnită, se pare, digitalizare a ANAF-ului trebuie făcută pentru a ajunge la un grad de colectare rezonabil, care rezolvă în bună măsură toate problemele de deficit de bani pentru cheltuieli publice.
De ce să lăsăm evazioniștii să trăiască extraordinar de bine, să se îmbogățească peste măsură și guvernul să fugă tot timpul după niște bani pe care cu greu reușește să-i colecteze? Deci nu sunt absolut deloc de acord cu aceste scenarii promovate intens de un anumit partid și de unii din Comisia Europeană. Să tratăm chestiunile cu calmul cuvenit”.