Sursa: Captură video

„Sfaturile” pe care liderul AUR, George Simion, le-a avut pentru protestatarii lui Călin Georgescu duminică au primele consecințe.

După ce Simion a făcut un live în care a subliniat că cei care au invalidat dosarul de candidat al lui Georgescu ar trebui „jupuiți în piața publică”, parchetul anunță că a demarat o anchetă.

Duminică, în timp ce adepții lui Călin Georgescu își arătau nemulțumirea în centrul Bucureștiului, aruncând în forțele de ordine cu ce le venea la îndemână, George Simion a lansat un apel public, pentru „jupuirea în piața publică” a judecătorilor Biroului Electoral Central.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a sesizat din oficiu, în data de 10 martie 2025, cu privire la săvârșirea infracțiunii de instigare publică, prevăzută de art. 368 alin. 1 și 2 Cod penal.

În fapt, s-a reținut că în seara zilei de 9 martie 2025, în contextul unui protest care a avut loc în București, președintele unui partid politic, care este, totodată, și deputat în Parlamentul României, a făcut o serie de declarații prin care a incitat la violență.

Menționăm că în cauză urmărirea penală se desfășoară in rem. Precizăm că activitățile desfășurate în dosar nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, a transmis Ministerul Public.

Ulterior, Simion a apărut într-o conferință de presă, pentru a ne explica tuturor că, practic, apelul său a fost „scos din context”:

Această încercare de a mă asocia pe mine, care n-am fost acolo, …cu vreo formă de violență. CNA a solicitat să fie dat jos acel clip, eu am aflat din presă, m-am conformat și le-am șters eu. Așteptăm să primim și noi informări oficiale.

N-am făcut niciun îndemn. Eu am spus autorii loviturii de stat trebuie identificați și trași la răspundere conform normelor legale, pentru că ei nu respectă democrația”, a spus Simion, care a susținut că ar fi fost vorba de o „metaforă” și „o exprimare politică” și că, de fapt, s-ar fi referit la „jupuirea de privilegii și pensii speciale”.

În paralel, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au anunțat că au în lucru și un dosar pentru ultraj, față de ceea ce au făcut adepții lui Călin Georgescu, vorba aceea „în piața publică”:

În data de 9 martie 2025, Jandarmeria Română a sesizat organele de urmărire penală cu privire la săvârșirea unei infracțiuni de ultraj, constând în lovirea unui jandarm din dispozitivul de ordine cu o piatră în cap, de către o persoană din mulțime.

Cauza a fost preluată de Parchetul de pe lângă Tribunalul București, care a început urmărirea penală cu privire la o infracțiune de ultraj. Ulterior, urmărirea penală a fost extinsă cu privire la 12 infracțiuni de ultraj, constând în agresarea, în aceleași împrejurări, a altor 12 jandarmi, loviți cu obiecte contondente aruncate din mulțime în dispozitivul de ordine.

Totodată, s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la săvârșirea infracțiunilor de tulburare a ordinii și liniștii publice și distrugere. S-a avut în vedere că, pe prin agresiunile exercitate asupra jandarmilor și prin incendierea unor bunuri, prin distrugerile provocate societăților comerciale din zonă, pavajului și mobilierului stradal, dar și a unui autovehicul aparținând unei televiziuni, au fost tulburate ordinea și liniștea publică. Organele de urmărire penală au audiat în calitate de persoane vătămate 9 jandarmi, dintre care 7 au fost examinați și medico-legal la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”.

Două dintre persoanele vătămate au necesitat spitalizare. Au fost identificate 8 persoane dintre cele cu privire la care există indicii că au exercitat acțiunile violente descrise mai sus, urmând ca mijloacele de probă ce vor fi administrate să clarifice contribuția acestora.

Parchetul de pe lângă Tribunalul București, cu sprijinul DGPMB – Serviciul de Investigații Criminale, Serviciul Grupuri Infracționale Violente și Jandarmeriei Române, efectuează cercetări în vederea identificării și tragerii la răspundere penală a tuturor persoanelor ce au săvârșit infracțiunile arătate mai sus.

Precizăm că urmărirea penală se efectuează cu privire la fapte, până în acest moment nefiind aduse acuzații unor persoane. Vor reveni cu informații în măsura în care situația o va impune”.

Articolul precedentMesaj atribuit lui Potra: „Mergeți la București, cu parul, furca, coasa și toporul”
Articolul următorCCR analizează astăzi contestația lui Georgescu privind respingerea candidaturii sale