Vizită de lucru importantă marți pe litoral. Ambasadorul Israelului în România, David Saranga s- a întâlnit cu conducerea operatorului regional de apă RAJA Constanța pentru punerea la punct al unui plan de investiții majore și schimb de experiență în domeniul apei. „Unul dintre scopurile din mandatul meu este să văd cum putem să colaborăm în domeniul economic. Relaţiile diplomatice dintre Israel şi România sunt la cel mai înalt nivel la care pot fi, chiar este un parteneriat strategic între Israel şi România, iar dacă ne referim la Uniunea Europeană, România este una dintre cele mai apropiate ţări pe care le avem. Avem multe companii din Israel care funcţionează aici, în România, dar potenţialul care există e mult mai mare şi acesta este aspectul principal pentru care sunt aici, la Constanţa”, a declarat ambasadorul Israelului în România. La rândul său, Felix Stroe, directorul general al RAJA a afirmat că societatea pe care o conduce vrea să implementeze cele mai moderne tehnologii din domeniu. „Implementăm programul operaţional de investiţii mari, care depăşeşte suma de 650 de milioane de euro, şi desfăşurăm licitaţii la care invităm partenerii noştri să se prezinte şi să îşi prezinte tehnologiile. În ultimii 10-15 ani compania s-a modernizat în continuu. Astăzi, poate este cea mai modernă companie publică de apă din Europa Centrală şi de Est şi în continuare avem proiecte de dezvoltare şi implementare a celor mai noi tehnologii”, a afirmat Felix Stroe.
Primul pas, tehnologia SCADA
Felix Stroe a explicat că cel mai important proiect derulat cu partenerii israelieni a fost implementarea sistemului automat de control și monitorizarea la distanță (SCADA) a sta’iilor de pompare, format din echipamente furnizate de Motorola. “Investiția în sistemul SCADA a fost de de 20 de milioane de dolari. Miza noastră este să depășim în viitor 50 de milioane euro”, a precizat Felix Stroe, care a adăugat că toate achizițiile de echipamente vor fi făcute prin licitații internațioinale, unde va conta raportul calitate- preț. La finalul vizitei, cele două părți au decis ca la jumătatea lunii septembrie, să se organizeze la Constanţa o expoziţie cu cele mai moderne tehnologii de profil, la care vor participa lideri la nivel mondial din Israel.
Al doilea pas, panouri fotovoltaice
Relațiile din ce în ce mai strânse între compania constănțeană și Israel ar putea rezolva o mai veche problemă și în același timp dorintă a directorului Stroe. Acesta a afirmat în repetate rânduri că Raja este un mare consumator de energie electrică și iși dorește în acest sens să implementeze energiile regenerabile cât mai repede. Luna trecută o delegație a unei companii din Israel s- a deplasat la sediul RAJA pentru analiza unui studiu de fezabilitate pentru amenajarea a cinci parcuri fotovoltaice cu o putere totală de 5 Mw la stația de pompare Galeșu, complexul Palas, stația de epurare Constanța Nord, sursa de apă Cișmea II și stația de epurare Constanța Sud.