Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a spart mai mult de şapte milioane de euro din banii publici pentru cumpărarea şi amenajarea sediilor a numai patru grădiniţe din sectorul pe care-l administrează. Chiliman nu a găsit sedii mai bune pentru cele patru grădiniţe decât vilele şi terenurile unor prieteni sau parteneri de afaceri pe care le-a cumpărat, fără licitaţie, la preţuri de palate sau reşedinţe regale. Sumele cheltuite pe grădiniţe au crescut şi de cinci ori faţă de cele aprobate de Guvernul Tăriceanu şi au intrat în buzunarele cântăreţei Gabi Luncă, a investitorului imobiliar Gheorghe Chicheanu şi a firmei patronate de omul de afaceri libanez, Mohammad Murad, fondatorul lanţului de fast-food „Spring Time”.
„Tot noi votăm ce-am negociat”
La data de 31 martie 2008, Guvernul Tăriceanu a aprobat repartizarea unor sume din bugetul de stat către bugetele locale, pentru reabilitarea mai multor grădiniţe şi şcoli din ţară. Sectorul 1 al Capitalei a primit, prin hotărârea de guvern, un tratament special. Bugetul sectorului condus de Chiliman a fost”dăruit” cu o sumă generoasă – 12 milioane de lei, bani necesari pentru a cumpăra patru clădiri în care să funcţioneze grădiniţele. Sumele au fost defalcate pe fiecare grădiniţă în parte, în funcţie, evident, de negocierile prealabile dintre edilii locali şi proprietarii imobilelor „vânate” pentru grădiniţe, cu sume fixe, cuprinse între 2 milioane şi 4 milioane de lei.
La trei luni după intrarea în vigoare a hotărârii de guvern 370/2008, consilierii locali ai sectorului 1 au votat însă o hotărâre prin care au desemnat pe trei dintre ei (Dincă Gheorghe, Crişu Florian şi Dumitrescu Cristian) să facă parte dintr-o aşa-zisă comisie de negociere a preţurilor. Două luni mai târziu, la data de 19 septembrie 2008, Consiliul Local a aprobat preţurile negociate de cei trei consilieri, astfel că trio-ul Dincă-Crişu-Dumitrescu este tocmai bun de invitat la (Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI) dacă se va dovedi că şi-au votat, în septembrie 2008, propria negociere.
Taraful Onoriu a cântat de 4 milioane
Dacă ar fi doar atât! Negocierile purtate de consilierii locali ai sectorului condus de Chiliman au dublat preţurile grădiniţelor. De pildă, preţul clădirii din strada Izbiceni, promisă grădiniţei 44, aprobat şi plătit de Guvern cu 2,5 milioane lei, a fost pus pe note de negociatorii lui Chiliman până la 6,1 milioane de lei (1,65 milioane de euro). Se vede treaba că lăutarii Gabi Luncă şi Ion Onoriu, foştii proprietari ai vilei au ştiut să le cânte la ureche lui Chiliman şi compania, şi încă pe bani frumoşi.
La şaorma de aur
La fel s-a întâmplat şi cu vila de pe Bulevardul Gheorghe Ionescu Siseşti, pentru care Guvernul a virat 2 milioane de lei ca să mute acolo grădiniţa 97. Vânzătorul imobilului, patronul SC Perla Majestic SA, i-a putut invita pe consilierii de la 1 la negocieri fie la Mamaia – la hotel Perla Majestic, fie în Bucureşti la hotel Phoenicia. Altfel ne vine greu să credem că negocierea s-ar fi putut purta la vreun fast-food Spring Time, proprietate pe atunci a aceluiaşi Mohammad Murad. Cât ar fi fost libanezul de convingător, tot e greu de crezut că la o şaorma şi-o salată puteau accepta consilierii lui Chiliman să plăteacă de trei ori mai mulţi bani decât a hotărât Guvernul – 6,12 milioane lei (1,654 milioane euro).
Şandrama la preţ de castel
Două străzi mai departe, edilii de la sectorul 1 au ochit, pentru grădiniţa 283, un spaţiu pe Bulevardul Ficusului, la doi paşi de Romaero SA. Aici Guvernul s-a dorit mai generos şi a preţuit imobilul la 3,5 milioane de lei. Şi în acest caz vânzătorul vilei i-a pus pe consilieriii lui Chiliman să golească vistieria – Gheorghe Chicheanu, proprietarul vilei (spun surse din Primărie), a cerut şi a primit aproape dublu, 6,85 milioane lei (1,85 milioane de euro). Puţin cunoscut în Bucureşti, Chicheanu este un renumit investitor imobiliar în Dobrogea. Ba mai mult, simplă coincidenţă, Chicheanu ar fi şi administrat nişte plaje, parte-n parte cu Murad de la Perla Majestic. Excepţia de la „negocieri” o face cumpărarea celei de-a patra vile, pe Episcop Vulcan, pentru grădiniţa nr. 252, care a fost aprobată de Guvern pentru 4 milioane de lei. Proprietarul acesteia, un „no-name”, ni s-a spus de la Sectorul 1, nu a mai scos niciun sfanţ peste banii de la Guvern. Sau poate că nu ştia nici să cânte, nici să gătească!
Consolidare de sute de mii de euro
Dacă cele de mai sus v-au scandalizat, să ştiţi că nu am terminat. Atât de bune erau vilele de milioane pentru a găzdui grădiniţe, că au şi intrat în reparaţii sau modernizări. În urmă cu un an, la data de 16 februarie 2010, Consiliul local a votat, prin două hotărâri succesive, cheltuirea a încă 2,72 milioane de lei pentru consolidarea şi modernizarea vilei din Izbiceni. Pasămite Gabi Luncă nu le-a cântat nimic, la negocieri, despre şubrezenia vilei. Astfel, devizul final, pentru casa soţiei lui Ion Onoriu a fost de 8,7 milioane de lei, de trei ori şi jumătate mai mult decât aprobase Guvernul.
Dacă vila soţilor Onoriu era şubredă, cea a lui Chicheanu s-a arătat dărăpănătură de-a dreptul. Tot la data de 16 februarie Consiluiul local a votat cheltuirea a 1,85 milioane de lei pentru reparaţiile vilei cumpărate de la Chicheanu, peste cei 6,85 milioane „negociaţi” la cumpărare. În total 8,7 milioane de lei, de aproape cinci ori preţul aprobat de Guvernul României! De adăugat că până una alta, grădiniţa a fost trimisă să funcţioneze, prin hotărâre a Consiliului Local, în sediul Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului de pe Mareşal Averescu, pentru o perioadă de trei ani.
Famiglia lui Chiliman
Este greu de crezut că este o simplă coincidenţă că tocmai persoanele numite mai sus s-au nimerit a fi posesorii unor case (vile) taman bune pentru grădiniţe. Presa a relatat atât despre faptul că primarul Chiliman a făcut mai multe tranzacţii, pe bani publici, cu membri ai familiei Onoriu, cât şi despre strânsa prieteni a primarului cu Mohammad Murad, patronul Perla Majestic. Este treaba organelor de anchetă să stabilească dacă acestea sunt simple coincidenţe şi mai ales cum au selectat edilii sectorului 1 cele patru imobile – case de locuit, care nu erau nicidecum compartimentate în scop didactic şi cum s-au plătit pe cele patru vile bani cât pentru 20 de grădiniţe. Este de urmărit, de asemenea, cât din meritul „negocierii” îi poate fi atribuit primarului Chiliman şi cum a justificat acesta preţurile vilelor în expunerea de motive a hotărârii de consiliu prin care s-a aprobat cumpărarea vilelor la preţurile negociate. Expunere de motive pe care nu am găsit-o pe pagina de Internet a Primăriei, tot aşa cum nu am primit vreun punct de vedere oficial, cu privire la aspectele de mai sus, până la închiderea ediţiei.
Primari de milioane
Ziarul de Investigaţii declanşează o amplă campanie de dezvăluiri exclusive privitoare la afacerile, să nu spunem delapidările sau jaful, de sute de milioane de euro din administraţiile publice locale. Sectorul 1 este primul, dar şi unul exponenţial din acest punct de vedere. Veţi putea citi în numerele viitoare despre incredibile afaceri cu locuinţe, reabilitări termice şi alte tunuri de milioane. Altfel spus, declarăm război tuturor aleşilor a căror deviză este „Viitorul e în buzunarele noastre”.