Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a reacționat cu privire la apariția unui nou articol în legea ce prevede extinderea interceptărilor în mediul online, proiectul de lege fiind adoptat cu numai trei zile înainte de demiterea Cabinetului Cîțu. AUR, singurul partid care a votat împotriva interceptării conversațiilor de pe Whatsapp, Telegram și Signal, le cere senatorilor să nu voteze proiectul de lege promovat de Florin Cîțu, potrivit unui comunicat de presă.
„Guvernul Cîțu a adoptat, cu trei zile înainte de a fi demis de Parlament, un proiect de lege în care a fost introdus pe șest un articol ce lărgește în mod nejustificat interceptările electronice. Atât a putut marele liberal Florin Cîțu, ajuns astăzi în dizgrația tuturor: ziua ca hoții, a dat un ultim atac la drepturile și libertățile cetățenești. AUR a votat împotriva acestui proiect la Camera Deputaților și va fi consecvent la Senat. Cerem o dezbatere publică serioasă pe acest subiect, cu implicarea tuturor specialiștilor din societatea civilă”, a declarat deputatul George Simion, co-președinte AUR.
AUR, partidul din „afara sistemului”, ce comunică foarte mult pe Telegram
La rândul său, senatorul Claudiu Târziu susține că nu își dorește ca România să fie „supravegheată de securiști”, mai mult, că venirea AUR „din afara sistemului” s-a văzut în cadrul votului din Camera Deputaților, unde votul „împotriva” acestui proiect a fost dat de toți deputații AUR, cărora li s-au alăturat și 6 dintre cei neafiliați, în timp ce deputații PSD, PNL (o abținere) și USR au votat „pentru”.
„Suntem singurul partid politic din afara sistemului și asta se vede și în felul în care a fost votat proiectul de lege în prima cameră sesizată. Facem însă o încercare – un apel la conștiința tuturor senatorilor, pentru a respinge acest proiect nefast. Să nu ne întoarcem la practicile statului totalitar din perioada comunistă. Nu vrem să redevenim o naţiune supravegheată de securiști! AUR își propune să consolideze standardele democratice, nu să le coboare”, a subliniat senatorul Claudiu Târziu.
Potrivit lui Bogdan Manolea, „acest nou articol lărgește în mod nejustificat domeniul și spectrul interceptării comunicațiilor electronice, inclusiv a accesului la datele de trafic, date de conținut și la «conținutul comunicațiilor criptate tranzitate», duă cum a arătat acesta pe site-ul Asociației pentru Tehnologie și Internet (APTI).
Articolul la care face referire Manole este următorul: „Art.10^2. — (1) Furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP şi furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale care nu se bazează pe numere au obligaţia să sprijine organele de aplicare a legii şi organele cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în limitele competenţelor acestora, pentru punerea în executare a metodelor de supraveghere tehnică ori a actelor de autorizare dispuse în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv: a) să permită interceptarea legală a comunicaţiilor, inclusiv să suporte costurile aferente; b) să acorde accesul la conţinutul comunicaţiilor criptate tranzitate în reţelele proprii; c) să furnizeze informaţiile reţinute sau stocate referitoare la date de trafic, date de identificare a abonaţilor sau clienţilor, modalităţi de plată şi istoricul accesărilor cu momentele de timp aferente; d) să permită, în cazul furnizorilor de servicii de găzduire electronică cu resurse IP, accesul la propriile sisteme informatice, în vederea copierii sau extragerii datelor existente.
(2) Obligaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) – c) se aplică în mod corespunzător şi furnizorilor de reţele sau servicii de comunicaţii electronice”, după cum apare în proiectul de lege dat spre aprobare Senatului.
AUR cere renunțarea la condiționarea prezenței fizice în școli de gradul de vaccinare