Kelemen Hunor consideră că „premierul prin rotație” este o soluție

În cadrul discuțiilor cu PSD și PNL s-a pus propunerea unei „rotații în trei”

Liderul UDMR Kelemen Hunor a afirmat, miercuri, în cadrul „Interviurilor Digi24.ro” că s-a pus propus „rotația în trei”, fiind astfel inclus și un premier din partea UDMR, mai mult, că aceasta este o soluție, chiar dacă nu s-a mai încercat vreodată acest sistem de conducere al Guvernului. De altfel, situația dinaintea în acest moment este una dificilă, în contextul în care PNL intră în negocieri cu ideea nenegociabilă de „formare a unei majorități în jurul PNL, cu premier liberal”, care să fie chiar președintele partidului, în timp ce social democrații nu îl vor nicicum pe Florin Cîțu la conducerea Guvernului, subliniind că acesta a fost dat jos prin moțiunea de cenzură, deci nu ar avea susținere politică pentru această funcție.  

„Este o soluție, nu am încercat niciodată. Se poate încerca, nu spun că este o soluție bizară. Aici ne-am blocat. PNL nu acceptă pe PSD să vină cu propunere de premier, PSD nu acceptă PNL cu propunere de premier. Ambele partide vor și să fie președintele partidului. S-a pus propunerea să fie o rotație în trei, se poate și premier independent. Era discuția să fiu și eu. Nu contează câte luni”, a declarat Kelemen Hunor la Digi24.ro.

Totodată acesta consideră că o problemă pentru cele două partide mari este cine începe guvernarea rotativă, dar mai ales cine ar putea să fie premierul independent. „Dacă începe UDMR, ceilalți sunt salvați pentru că după acea poate să vină și PNL și PSD. Problema este cine începe. Nu știu cine ar putea să fie premier independent. Depinde de personalitatea premierului. Se poate guverna și cu un premier independent dar va fi foarte greu. Nu știu cine ar accepta o astfel de variantă”, a mai spus liderul UDMR, care a precizat că au fost deja creionate câteva alternative, dar că trebuie mers la Cotroceni, căci președintele este cel care desemnează. Totodată, Kelemen Hunor susține că în acest moment nu există o înțelegere pe subiectul „premier”, mai mult, că negocierile nu se vor împiedica de persoana premierului.

De asemenea, Kelemen Hunor consideră că niciun partid nu își permite să facă o altă desemnare decât președintele partidului. „Eu nu cred că mă va desemna președintele Iohannis, deci pot să fie destul de relaxat”, a mai spus liderul UDMR, care afirmă că în interiorul partidului său nu există o competiție pentru putere, în timp ce în celelale două ar putea să apară foarte repede.

Deputat PNL: „Poate că desființăm definitiv funcția de președinte al României”

Articolul precedentDeputat PNL: „Poate că desființăm definitiv funcția de președinte al României”
Articolul următorTentativă de fraudă la Loteria vaccinării