Sursa: Poliția Română

Razie astăzi printre șoferii care efectuează transport de persoane, Poliția Română, prin Direcția Rutieră, desfăşurând o acţiune la nivel naţional, pentru verificarea activităţii, inclusiv în ceea ce privește transportul de elevi.

Acțiunea s-a lăsat cu sute de sancțiuni, iar zeci de șoferi au rămas fără permisele de conducere, ca urmare a neregulilor depistate de polițiști, oamenii legii dând și câteva exemple.

Astfel, un șofer din județul Vrancea este cercetat în cadrul unui dosar penal, după ce a fost depistat pozitiv la consumul de THC de dimineață, în jurul orei 08.10, în municipiul Focșani, în timp ce conducea autobuzul cu care efectua transport public de persoane. Alți șoferi au picat testul la „fiolă”: un bărbat a condus autocarul în județul Suceava, efectuând transport public de persoane, cu 0,19 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar un alt șofer, de 48 ani, ar fi condus microbuzul de persoane pe bd. I. C. Brătianu din municipiul Constanţa, cu 0,16 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ambii șoferi au fost sancționați contravențional, iar ca măsură complementară le-a fost reținut permisul de conducere, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce, pentru 90 de zile.

Un alt caz făcut public de Poliția Română este cel al unui bărbat de 49 de ani din comuna Găneasa, județul Olt, care a fost tras pe dreapta în jurul orei 09.20, de polițiștii Serviciului Rutier Olt. Oamenii legii aveau ceva informații potrivit cărora șoferul efectua transport public de persoane, fără a fi autorizat în acest sens, însă când să îl legitimeze, șoferul s-a aruncat în râu:

În momentul solicitării documentelor, conducătorul autoturismului a aruncat documentele pe carosabil și a ieșit din autoturism, sărind în râul Olt. La fața locului s-a deplasat un echipaj de pompieri, cu o barcă pneumatică, în vederea extragerii la mal a bărbatului și un echipaj al ambulanței, pentru acordarea primului-ajutor. În urma evenimentului, bărbatul a fost extras din apa râului Olt și nu a necesitat ingrijiri medicale, refuzând să fie transportat la o unitate spitalicească.

Conducatorul auto a fost sancționat contravențional conform Legii nr. 38/2003, privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, iar, ca măsură complementară, polițiștii i-au reținut certificatul de înmatriculare și plăcuțele cu numărul de înmatriculare, în vederea suspendării dreptului de utilizare a autoturismului, pentru 6 luni”.

Astăzi, în toată țara, au fost verificate 3.416 autovehicule, fiind aplicate 894 de sancţiuni contravenţionale. În aceleași timp, au fost reţinute 62 de permise de conducere şi au fost retrase 55 de certificate de înmatriculare auto. Aceasta doar pe linia transportului de persoane.

Dintre sancţiunile aplicate, 692 au fost pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, 137 pentru nerespectarea prevederilor H.G. nr. 69/2012, 25 pentru nerespectarea prevederilor O.G. nr. 37/2007, privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale conducătorilor auto și utilizarea aparatelor de înregistrare a activității acestora, 18 pentru alte acte normative privind transporturile rutiere și 22 pentru nerespectarea prevederilor altor acte normative.

În cadrul activităților de control, polițiștii rutieri au reținut 62 de permise de conducere, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice (31 pentru consumul de alcool și 31 pentru alte abateri).

De asemenea, au fost dispuse 14 măsuri complementare, dintre care 11 de imobilizare a autovehiculului și 3 de suspendare a dreptului de utilizare a autovehiculului.

Tot pe parcursul acţiunii, au fost constatate 5 infracțiuni, dintre care 3 de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul, de către o persoană care se află sub influența băuturilor alcoolice și 2 alte infracțiuni”, au mai transmis polițiștii.

Sursa: Poliția Română

Pe de altă parte, în cadrul activității de verificare a transportului de elevi, au fost verificate 891 de autovehicule, ocazie cu care au fost aplicate 97 de sancțiuni contravenționale. Totodată, au fost reținute 6 permise de conducere, dintre care 2 pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice și 4 pentru alte abateri, fiind retrase 6 certificate de înmatriculare.

Articolul precedentNicușor Dan a comis-o din nou: A primit amendă pentru că a refuzat nejustificat să emită o autorizație de construire
Articolul următorRomânii pot apela la ANPC dacă nu își mai pot plăti ratele. Instituția „ia fața” avocaților, iar băncile primesc amenzi pe bandă rulantă