Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Pandemia a lăsat urme adânci în economia globală, iar mulți dintre români nu mai fac față ratelor la credite, a căror valoare a crescut considerabil, în contextul măririi dobânzilor bancare și interbancare, al creșterii inflației din ultima perioadă. Astfel, datoriile se acumulează, iar oamenii se trezesc în incapacitate de plată. Mulți dintre debitori nu își pot permite serviciile unui avocat, pentru a-i îndruma juridic, iar procesele în instanță durează minimum șase luni. Din acest motiv, în cadrul ANPC a fost înființată Direcția de Insolvență a Persoanelor Fizice.

Astfel, consumatorii care au accesat credite, au acumulat datorii și nu le mai pot face față pot apela la procedura specifică, de insolvență a persoanelor fizice, prevăzută de Legea nr. 151/2015, informează comisarii ANPC. Procedura este gratuită și rapidă, în maximum 30 de zile, debitorul știe dacă poate urma un plan de rambursare eșalonată sau poate opta pentru lichidarea de bunuri.

Băncile și IFN-urile primesc amenzi pe bandă rulantă pentru mărirea dobânzilor în mod nelegal. Românii pot apela la ANPC dacă nu își mai pot plăti ratele

Oficialii ANPC au menționat că, în urma unor controale specifice, au constatat că unele bănci și instituții financiare nebancare(IFN) au încălcat contractul de credit semnat de consumatori, iar dobânzile, penalitățile pentru zilele de întârziere a debitelor nu au ținut cont de indicatorii economici actuali. Astfel, s-au văzut nevoiți să amendeze aceste instituții, iar instanțele au menținut sancțiunile ANPC. Decizia de înființare a acestei structuri( Direcția de Insolvență a Persoanelor Fizice) a venit în urma mediului economic post-pandemie. Funcționează la nivel național, iar cei interesați pot obține consiliere gratuită în acest sens, la sediul oficiilor județene.

Prin procedura de insolvență a persoanelor fizice este reglementată situația în care datoriile persoanelor fizice pot fi reeșalonate pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea de prelungire încă un an, transmite ANPC. Persoanele fizice care au bunuri sau venituri urmăribile și nu se încadrează pentru procedura pe bază de plan de rambursare pot opta pentru procedura prin lichidare de active.

Recent, Paul Anghel, directorul ANPC, sublinia că românii pot accesa în mod mai transparent credite la bănci, nu la IFN-uri.

Recomandarea este ca un client care dorește să acceseze un credit să analizeze Dobânda Anuală Efectivă (DAE) înainte de semnarea contractului de credit pentru a nu plăti costuri prea mari și să efectueze comparații între mai multe oferte de credit”, susține directorul ANPC, Paul Anghel.

Citește și: Paul Anghel, directorul ANPC, „pledează” pentru împrumuturile de la bănci. De ce critică IFN-urile

Articolul precedentȘofer de microbuz din Vrancea, depistat pozitiv la cannabis; un alt șofer, din județul Olt, a sărit în râu de frica polițiștilor
Articolul următorAdolescent de 16 ani, reținut pentru înșelăciune și șantaj: a încasat zeci de mii de lei pentru a efectua ritualuri oculte
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”