Nici o lună nu mai avem de așteptat până vom afla care ne sunt prezidențiabilii și pe cine am putea alege ca viitor șef al statului.
Alegerile prezidențiale se vor derula pe 24 noiembrie, în timp ce al doilea tur a fost stabilit pe 8 decembrie, iar formațiunile politice și-au desmnat candidații – în persoana liderilor lor, și avem alte două candidaturi care se previzionează la orizont – Ana Birchall și Mircea Geoană.
Rămâne de văzut care vor fi însă candidații finali, dat fiind că, potrivit calendarului alegerilor aprobat prin Hotărâre de Guvern, „cel mai târziu la data de 5 octombrie 2024, ora 24.00” se va face depunerea candidaturilor, care vor rămâne definitive „în cel mult 24 de ore de la expirarea termenului de soluţionare a contestaţiilor”, adică „cel mai târziu la data de 10 octombrie 2024”.
Între timp, în termen de 24 de ore de la înregistrarea candidaturii, se vor înainta către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) declaraţiile pe propria răspundere ale candidaţilor – dacă au avut sau nu calitatea de lucrători ai Securităţii sau de colaboratori ai acesteia, apoi vor fi publicate declaraţiile de avere şi de interese ale candidaţilor, iar pe 10 octombrie, candidaturile rămân definitive.
Pe 12 octombrie, are loc stabilirea ordinii de înscriere în buletinul de vot, iar pe 25 octombrie începe campania electorală. Până atunci însă, săptămâna aceasta – pe 12 septembrie, vor fi desemnaţi cei cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care vor face parte din Biroul Electoral Central pentru alegerile prezidenţiale.
Aceştia vor fi aleşi prin tragere la sorţi de către preşedintele ÎCCJ, dintre judecătorii în exerciţiu ai Înaltei Curţi, iar în termen de 24 de ore de la învestirea judecătorilor în Biroul Electoral Central, cel mai târziu pe 13 septembrie, este ales preşedintele BEC, prin vot secret. De asemenea, în termen de 24 de ore de la alegerea preşedintelui BEC, cel mai târziu la data de 14 septembrie, are loc completarea Biroului Electoral Central cu preşedintele şi vicepreşedinţii Autorităţii Electorale Permanente şi cu câte un reprezentant al fiecărui partid politic parlamentar.
Pe 13 octombrie, în Biroul Electoral Central vor fi desemnaţi reprezentanţii formaţiunilor politice care nu sunt reprezentate în Parlament şi care au propus candidaţi, după care, cel mai târziu la data de 28 septembrie are loc comunicarea către Ministerul Afacerilor Externe a localităţilor din străinătate în care trebuie să fie înfiinţate secţii de votare, precum şi a numărului acestora.
Cât despre vot, diaspora dă startul – pe 22 noiembrie, ora 12.00, începe votarea în străinătate, iar la ora 21.00 se încheie, în timp ce în țară, campania electorală se încheie pe 23 noiembrie, ora 7.00.
Aceasta va fi și a doua zi a votării în străinătate, iar în țară 24 noiembrie, ora 7.00, este data la care românii sunt chemaţi la urne să-şi aleagă preşedintele. Votarea se încheie la ora 21.00.
Însă numele președintelui îl vom afla în decembrie – pe 29 noiembrie începe campania electorală pentru al doilea tur de scrutin, prima zi a votării în străinătate este 6 decembrie, pe 7 decembrie, ora 7.00, se încheie campania electorală în țară și va fi a doua zi de vot în diaspora.
În ţară, românii se pot prezenta la urne pe 8 decembrie. Votarea începe, ca de obicei, la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00. Abia pe 12 decembrie, are loc înaintarea către Curtea Constituţională a procesului-verbal, împreună cu procesele-verbale de constatare şi centralizare a rezultatelor votării, iar ulterior vor fi validate alegerile şi publicat rezultatul acestora în mass-media şi în Monitorul Oficial.