Sursă foto: Humanium

Final de „proces” pentru Evaluarea Națională din acest an, odată cu publicarea rezultatelor contestațiilor.

În acest moment, rata de promovare la Evaluarea Naţională, după rezolvarea contestaţiilor, este de 74,5%, în creştere cu 0,1% faţă de rezultatele iniţiale – 74,4%, a informat ieri Ministerul Educaţiei, care a făcut referire și la „erorile umane” care au dus la notarea greșită a lucrărilor unor absolvenți de clasa a VIII-a.

După cum informează Ministerul, „în cazul a cinci lucrări (patru la Limba română şi una la Matematică) au fost identificate erori umane la încărcarea acestora, iar în etapa de contestaţii lucrările au fost reîncărcate şi evaluate. Acestea sunt situaţiile în care diferenţa între nota iniţială şi nota obţinută la contestaţii este mai mare de 2 puncte”.

Cazul lucrării la Matematică este din Vrancea, „eroarea umană” a dus la o diferență de peste 6 puncte între nota publicată inițial și cea reală. Astfel, este vorba despre o lucrare a unui elev din cadrul Școlii Gimnaziale „Duiliu Zamfirescu” Focșani – municipiul reședință de județ, care după contestații s-a clasat pe locul 60 în ierarhie.

În cazul lucrării de la proba scrisă de matematică cu diferență de notare, a fost o eroare umană de încărcare a tezei scanate pe platforma de evaluare. În urma afișării rezultatelor în data de 03.07.2024, candidatul a făcut contestație, lucrarea a fost scanată, reîncărcată pe platformă și a fost evaluată.

Comisia Județeană de organizare a evaluării naționale a luat măsuri asupra asistentului 1, în conformitate cu prevederile art.26 alin (5) din Metodologia de organizare și desfășurare a evaluării naţionale pentru elevii clasei a VIII-a, în anul școlar 2010-2011, Anexa 2 la Ordinul nr.4.801/ 31.08.2010, cu privire la organizarea şi desfăşurarea Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a, în anul școlar 2010-2011, valabilă și în anul școlar 2023-2024”, a transmis Inspectoratul Școlar Județean Vrancea.

Sancțiunea la care face referire IȘJ Vrancea este „drastică”. Conform actului normativ, „Comisia naţională, respectiv comisiile judeţene/a municipiului Bucureşti pot decide ca persoanelor care încalcă prevederile prezentei metodologii să li se interzică dreptul de a participa, în sesiunile ulterioare, la comisiile organizate”.

La nivel național, în urma reevaluării lucrărilor contestate – după cele 14.485 contestaţii la Limba şi literatura română, 425 la Limba şi literatura maternă și 12.730 la Matematică – ponderea elevilor cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) este 74,5% (113.911 elevi), în creştere cu 0,1% (203 elevi) faţă de rezultatele iniţiale (74,4%).

Pentru 14.720 de lucrări (16.476 de lucrări în anul 2023), contestaţiile au schimbat nota prin creştere, iar pentru 9.646 de lucrări (7.668 de lucrări în anul 2023) notele au fost modificate prin scădere. La Matematică, în cazul a 98,1% (12.488) dintre lucrările reevaluate, diferenţa între nota iniţială şi cea obţinută în urma reevaluării a fost sub 0,5 puncte (în plus sau în minus). Dintre acestea, pentru 2.438 dintre lucrări nota iniţială nu a fost modificată. La proba de Limba şi literatura română, în cazul a 77,4% (11.208) dintre lucrările reevaluate, diferenţa între nota iniţială şi nota obţinută în urma reevaluării a fost sub 0,5 puncte (în plus sau în minus). Dintre acestea, pentru 814 dintre lucrări nota iniţială nu a fost modificată”, mai detaliază Ministerul Educației, cu specificarea că la Limba şi literatura maternă, 322 de lucrări din 425 (75,8%) au diferenţe mai mici de 0,5 puncte, iar 23 de lucrări au rămas cu note nemodificate.

De acum, urmează publicarea ierarhiei la nivel judeţean şi al municipiului Bucureşti a absolvenţilor claselor a VIII-a, pe site-ul admitere.edu.ro. Apoi, în prima etapă a admiterii în învăţământul liceal din acest an, completarea opţiunilor în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinţii acestora, asistaţi de diriginţi, se va derula în perioada 11 – 12 iulie şi 15 – 22 iulie, intervale încare vor fi completate și fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a care doresc să participe la admitere în alt judeţ, respectiv depunerea/ transmiterea fişelor, conform procedurii stabilite de Comisia naţională de admitere.

Repartizarea computerizată a candidaţilor din seria curentă, precum şi a celor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2024 – 2025 va avea loc în data de 24 iulie.

Articolul precedentSorin Grindeanu, despre prezidențiabilul social democraților: „Cel care stă cel mai bine dintre membrii PSD e Marcel Ciolacu”
Articolul următorVlad Pascu rămâne în spatele gratiilor