Ruşii nu au performat în siderurgia românească, dar au exportat “acasă” active care erau pe lista obiectivelor strategice ale industriei româneşti de apărare. Printre acestea, o forjă de la combinatul din Târgovişte, adusă de Ceauşescu din Austria în 1987 şi care prelucra metalul brut pentru a fabrica ţevi de tun, de tancuri şi de mitraliere. Sindicaliştii acuză casa de avocatură a fostului ministru de justiţie Cătălin Predoiu că susţinea din umbră văduvirea industriei de apărare de către Mechel.

Predoiu

Oligarhul rus Igor Ziuzin a făcut în România “afacerea secolului”, vânzând patru combinate industriale plus o casă de comerţ pentru o sumă ridicolă, de 230 de lei (52 de euro). De fapt, Ziuzin nu a ieşit în pagubă în afacerile derulate în ţara noastră, ci dimpotrivă.
Până să parafeze tranzacţia prin care toate cele cinci unităţi au fost transferate unei firme de apartament, care este de fapt una de faţadă, magnatul păstrând controlul afacerii, ruşii au scos din ţară active de importanţă strategică pentru industria românească de apărare. Au luat drumul Rusiei şi schiţe şi documente referitoare la tehnologiile de producţie.
Aceste aspecte sunt dezvăluite pentru “Jurnal de Investigaţii” de liderul sindical de la Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte, inginerul Mihai Toma: “În tot acest calvar început odată cu declararea insolvenţei Mechel Târgovişte şi ulterior trecerea lui în proprietatea Invest Nikarom, cel mai dureros aspect este cel al concedierilor masive, care probabil vor urma în perioada următoare. Dar să nu uităm că, aici, la Târgovişte, ruşii au făcut ce au vrut cu statul, după preluarea unităţii. Pe lângă faptul că producţia nu a duduit la Târgovişte, ruşii au furat utilaje funcţionale întregi pe care le-a transferat în Rusia, dar şi documente secrete cu schiţele”.
Liderul de sindicat a fost primul angajat care a avut curajul să atragă atenţia Executivului, dar şi serviciilor secrete că presa care purta denumirea tehnică de ESIX 55, care prelucra metalul brut pentru a fabrica ţevi de tun, de tancuri şi de mitraliere a fost demontată şi scoasă în afara ţării. Această forjă era cea mai performantă din industria de armamanet din aproape toată Europa. “Fusese adusă în anul 1987 de Ceauşescu din Austria şi era a doua din Europa la vremea aceea. Doi ani a durat până am instalat-o, pentru că era pe două etaje, total automatizată. Nu ştiu cum s-a făcut că, imediat după privatizare, linia a fost scoasă de autorităţi de pe lista obiectivelor strategice din industria de apărare”, spune Toma. El a precizat că prima dată Mechel a scos arhiva secretă, cu toate schemele, după care ruşii au închis forja de la producţie.
“La puţin timp au avut o primă tentativă de a scoate din ţară instalaţia demontată. Au fost întorşi de la graniţă de cine ştie ce bezmetic care nu şi-a dat seam ce face. A doua oară au reuşit să o facă nevăzută”, a mai spus inginerul Toma. De altfel, liderul de sindicat a avut mari probleme pentru faptul că a încercat să trezească autorităţile. “Am primit ameninţări directe dar şi dintr-alea cu guler alb. După zecile de sesizări că pierdem un obiectiv important, am fost chemat la Casa de avocatură Racoţi-Predoiu unde am fost supus unei presiuni psihice. Mi.au zis că îmi vor cere daune de un milliard de lei pentru faptul că denigrez imaginea Mechel din România. Este poate important să amintesc cine era la vremea respectivă ministrul Justiţiei (Cătălin Predoiu – n.red.)”, a continuat Toma. “Jurnal de Investigaţii” a încercat să obţină un punct de vedere şi de la Casa de Avocatură Zamfirescu Racoţi Predoiu, însă până la închiderea ediţiei nu am primit niciun răspuns la întrebările noastre.
De la privatizare, din anul 2002 şi până în prezent, Mechel Târgovişte a închis şase secţii, păstrând în funcţiune doar şapte. Faţă de această situaţie reprezentanţii Mechel Romînia nu au putut fi contactaţi pentru a oferi lămuriri.
Intenţiile urmărite atât de foştii cât şi de actualii proprietari ai combinatelor din România nu pot fi cunoscute încă. Asta în pofida asigurărilor oferite Executivului de către Invest Nikarom, în privinţa relauării producţiei, cel puţin în privinţa combinatului de la Târgovişte. Angajaţii din România ai concernului rus se tem că dezmembrările de utilaje vor continua şi sub conducerea noului patronat.
„Teama noastră cea mai mare este că noul proprietar, Invest Nikarom, nu este decât un paravan şi că Mechel vrea să facă concedieri masive pentru a putea dezmembra uzinele şi să le vândă la fier vechi”, a declarat liderul sindicatului Laminorul Braila, Constantin Iarca. 

O tranzactie dubioasa

Dscf1731

Şi modul în care s-a făcut transferul de proprietate de la Mechel la Invest Nikarom continuă să ridice semne de întrebare. Deşi reprezintă o putere mondială în privinţa producţiei de oţel, pentru care pieţele nu au graniţe, grupul patronat de celebrul magnat rus Igor Ziuzin a renunţat la afacerile din România, vânzând cele patru mari combinate siderurgice unei firme de apartament, cu trei angajaţi. Dincolo de efectele sociale ale tranzacţiei, se impune menţionat faptul că vânzarea celor cinci mari combinate româneşti pentru “fabuloasa” sumă de 230 lei (52 euro) nu este chiar scăpată de sub “controlul” ruşilor. Dimpotrivă, foştii patroni folosesc mica firmă ca paravan, atât împotriva eventualelor pretenţii la masa credală, pentru diversele datorii, cât şi pentru mascarea diverselor operaţiuni „speciale”, pe care le-au urmărit în România.
Patru unităţi siderurgice, oţelăriile din Târgovişte, Brăila, Buzău, Oţelu Roşu şi Câmpia Turzii, dotate după ultimele standarde tehnologice din domeniu, au fost preluate de către firma Invest Nikarom pe o sumă ridicol de mică pentru valoarea activelor, care a surprins atât opinia publică, cât şi mediul de business din România. Chiar dacă potrivit datelor înregistrate la Registrul Comerţului, firma are doar trei angajaţi şi îşi desfăşoară activitatea într-un apartament din Bucureşti, aceasta nu este deloc lipsită de importanţă pentru operaţiunile Mechel din ţara noastră.
Societatea este de fapt specializată în operaţiuni de dezafectare a spaţiilor industriale mari, unul dintre contractele importante pe care le-a derulat în România fiind cel cu Centrala Energetică de la Rovinari, de unde a reciclat mari cantităţi de fier beton, începând cu anul 2010. Legăturile dintre această firma de apartament cu Mechel România datează de foarte mulţi ani, iar acestea se învârt în jurul unui personaj scump la vedere, dar cu funcţii sus-puse, atât în cadrul MechelRomânia cât şi ca reprezentant al Camerei de Comerţ şi Industrie a Federaţiei Ruse. Este vorba despre ofiţerul de presă, Olga Ciumakova, cea care este, în acelaşi timp, şi editor al revistei companiei Mechel în România, “Cuvinte de fier”. (FOTO)
Legătura acesteia cu vânzarea combinatelor siderurgice pentru 52 de euro este simplă. Acţionarii noului proprietar sunt Victor şi Svetlana Ciumakov, nimeni alţii decât tatăl şi mama Olgăi Ciumakova. Astfel, cele patru combinate au rămas în aria de interese extrem de apropiată a magnatului rus Igor Ziuzin, prin intermediul propriului său angajat.
Combinatul siderurgic Mechel Târgovişte a cerut intrarea în insolvenţă, într-un dosar înregistrat la Tribunalul Dâmboviţa. Imediat după aceea, firma Invest Nikarom a preluat pentru 230 de lei unităţile Mechel din România. Tranzacţia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL (casă de comerţ exterior) şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila.
Firma Invest Nikarom SRL este înregistrată în România şi îi are ca asociaţi în părţi egale pe Ciumakov Victor (58 de ani) şi Ciumakova Svetlana (55 de ani), ambii cu cetăţenie rusă. Aceştia au dat asigurări Ministerului Economiei că vor relansa activitatea din combinatele preluate, în condiţiile în care activele din România ale Mechel aveau bugetate pentru acest an pierderi de 2,4 miliarde de ruble (60 milioane de euro), potrivit declaraţiilor directorului general al Mechel, făcute într-un comunicat remis presei.
Potrivit documentului, cauza retragerii Mechel este dată de „preţurile nefavorabile de pe pieţele europene ale oţelului, corelate cu avansul preţurilor pentru deşeuri feroase şi cu o cerere tot mai slabă pentru produse finite“. În toamna anului trecut, producătorul rus de oţel Mechel a scos la vânzare 14 unităţi deţinute în mai multe state din Europa de Est, inclusiv cele patru uzine din România. Motivul era dat de nevoia de bani pentru a putea plăti o parte din datoriile de peste nouă miliarde de dolari, anunţa kommersant.ru.
Pentru uzinele deţinute în România, Mechel cerea un preţ total de 150 milioane de dolari care, desigur, era considerat derizoriu având în vedere valoarea reală a unităţilor. Pentru combinatul Câmpia Turzii cereau 33 de milioane de dolari, pentru Mechel Târgovişte – 46 de milioane de dolari, pentru Ductil Steel – 39 de milioane de dolari, iar pentru Laminorul Brăila – 32 de milioane de dolari.

Articolul precedentCFR si „băieţii deştepţi”, îmbogăţiţi pe banii statului
Articolul următorCartelul veterinarilor merge ca uns. Banii medicilor, dirijaţi de Harbuz către Romvac