O serie de primării din judeţul Constanța au ajuns să fie vizate de Curtea de Conturi. Aceasta a publicat o serie de rapoarte cu privire la finanțele publice locale, aferente anului 2019, scrie Replica Online. Astfel, au fost descoperite mai multe neregulile la câteva dintre primăriile din județul Constanța. Este vorba despre UAT Mangalia, Cuza Vodă, Eforie, Siliştea, Pantelimon, Crucea, Gârliciu, etc.
Primăriile din Constanța la care au fost semnalate nereguli
- Primaria Cuza Vodă: Curtea de Conturi a constatat că în anul 2019 serviciul de gestionare al câinilor fără stăpân ar fi fost inexistent, dar și încasarea taxei de habitat ar fi avut probleme, aceasta fiind neîncasată. La Serviciul Public de Alimentare cu Apă și Canalizare din subordinea UATC Cuza Vodă s-a constatat nestabilirea, neînregistrarea, nefacturarea și neîncasarea de la consumatorii de apă, locuitori ai comunei, a apei consumate din subteran în valoare de 447.868 lei. 448, relatează sursa citată.
- Primăria Siliștea: a achiziționat servicii de proiectare tehnică pentru realizarea „Reabilitare și modernizare străzi-Comuna Siliștea”, dar cu nerespectarea principiilor nediscriminării, tratamentului egal, transparenței și bunei gestiuni în materia achizițiilor publice. Primar, în acea perioadă, era Mihai Soare, din partea PSD.
- Primăria Crucea: Curtea de Conturi a reclamat modul de derulare a contractelor de lucrări încheiate pentru realizarea obiectivelor de investiții derulate la nivelul unității administrativ-teritoriale, dar şi abateri cu privire la efectuarea de plăți în numerar reprezentând indemnizații de delegare și cheltuieli transport. Primar, în acea perioadă, era Gheorghe Frigioi, din partea PSD.
- Primăria Gârliciu: contracte de servicii conexe celor de investiții, precum întocmirea de studii de fezabilitate, proiecte tehnice, detalii tehnice și detalii de execuție, în condiții de nerespectare a principiilor care stau la baza achizițiilor publice, fiind efectuate cheltuieli nelegale de 59.500 lei prin contractarea acelorași servicii de mai multe ori, sub mai multe forme. Primar, în acea perioadă, era Constantin Ciompoiașu, din partea PSD.
- Primăria Rasova: Aceasta a descoperit mai multe nereguli în cadrul UAT-ului printre care şi menținerea unor cheltuieli ineficiente și ineficace, prin plata unui număr foarte mare de cartele telefonice, peste numărul de persoane active angajate la nivelul Primăriei Rasova, contrar prevederilor legale care stabilesc măsuri privind restricții bugetare și de reducere a cheltuielilor publice. În plus, nu s-au realizat lucrări de reparații, modernizare și dezvoltare la rețelele de apă și canalizare cu consecința menținerii unui risc crescut de infestare bacteriologică a populației din comuna Rasova. Primar, în acea perioadă, era Niculae Dragomir, din partea PSD.
- Primăria din Ghidărești: a efectuat plăți ilegale pentru drepturi salariale. De asemenea, în procesul de planificare a achizițiilor publice aferente obiectivului de investiții „Întreținere/reparații drumuri comunale”, autoritatea contractantă ar fi împărtțir contractul de achiziții publice în mai multe contracte de sine stătătoare, de valoare mai mică, cu scopul precis de a evita aplicarea procedurilor de atribuire, mai spune publicația locală din Constanța. Primar, în acea perioadă, era Vasile Simion, din partea PNL.
- Primăria Mangalia: Instituţia care exercită funcția de control a constatat la acest UAT că prevederile inițiale ale bugetului pe anul 2019 la partea de venituri proprii au fost în sumă de 78.278.833 lei, prevederile definitive 131.722.605 lei și încasările efective în sumă de 54.614.685 lei, rezultând o supraestimare a veniturilor proprii cu suma de 24.406.169 lei. De asemenea, s-a constatat că pentru construcții recepționate pe bază de proces verbal de recepție la terminarea lucrărilor, în anul 2019, un număr de 5 titulari nu figurează înscriși în matricola impozit clădiri, rezultând impozit pe clădiri suplimentar de 889 lei. Curtea de Conturi a constat că suma estimată a abaterilor comise de Primărie este de peste 24.000 de lei. Primar, în acea perioadă, era Cristian Radu, din partea PNL.
Informațiile au fost extrase din raportul Curții de Conturi.
Cum a uitat Făgădău de autobuzele MAZ din flota RATC (CT BUS)