Noul prefect al judeţului Constanţa Adrian Nicolaescu a anunţat miercuri, după şedinţa Colegiului Prefectural, că va depune toate eforturile pentru ca judeţul să aibă un spital regional. “Există fonduri pentru construirea unor spitale regionale. Am fost mâhnit când am aflat că la Constanţa documentaţia nu este finalizată. Este de datoria mea să impulsionez ca toată documentaţia să fie gata cât mai repede pentru a o trimite Ministerului Sănătăţii”, spune el, noul reprezentant al Guvernului în teritoriu.
Adrian Nicolaescu şi- a început bine mandatul. A anunţat că va aduce la Constanţa 350 milioane de euro, sumă ce reprezintă costurile de construcţie a obiectivului, potrivit ultimei evaluări făcute în urmă cu mai mulţi ani pe acest proiect. Să vedem însă şi cum va face acest lucru, dat fiind faptul că programul de construcţie a spitalului regional datează din 2006, dar nimeni nu a reuşit să treacă cu el de faza de vorbe.

Terenul pentru spital, poligon de airsoft

Directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Constanţa, Cristina Schipor, a explicat că noul spital regional ar urma să fie construit în zona Viile Noi, în spatele serelor, pe terenul unei foste unităţi militare de transport.
Este fix locaţia aleasă în urmă cu zece ani, atunci când a fost mediatizat pentru prima dată proiectul. Oficilul DSP a explicat că unitatea ar urma să aibă 770 paturi, dar nu cunoaşte valoarea finanţării pentru construcţie. De unitatea spitalicească urmează să beneficieze şapte judeţe şi va fi dotată cu heliport.
În prezent, în halele fostei unităţi militare se organizează meciuri airsoft. Despuiate de tot ce era de metal, clădirile dărăpănate sunt mediul ideal pentru reproducerea unor decoruri din teatrele de operaţiuni militare, unde războiul a distrus aproape totul. În cazul nostru, distrugerea au făcut- o “magneţii”.

Nicolăescu versus Nicolaescu: primul vinde gogoşi, al doilea promite

Panou Spital

Primul plan de construcţie al spitalului regional a fost pus pe hârtie în primul mandat al ministrului Sanatăţii Eugen Nicolăescu. Costa 350 de milioane de euro iar Ministerul Apărării Naţionale a donat fericit şi imediat 10 hectare de teren în zona Viile Noi, la marginea oraşului, către Ministerul Sănătăţii.
Pământul a fost întabulat, iar ministerul a alocat bani şi pentru paza lui. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat atunci că vor aloca 116 milioane de euro pentru construirea clădirii şi achiziţionarea de echipamente.
Mai departe nu s- a mai întâmplat nimic. Acum este greu de crezut, dar menţionez – nu imposibil, ca un astfel de obiectiv medical să fie ridicat de la zero, în condiţiile în care sistemul sanitar e şvaiţer. Şi mai e ceva: nu ştiu cum noi, românii întotdeauna reuşim să facem lucrurile invers logicii şi lumii occidentale- vrem să facem spitale la marginea oraşului, pe câmp, dar în schimb ridicăm hipermarket-uri în buricul oraşului. Să fiţi sănătoşi!
Intentia noului prefect Adrian Nicolaescu pentru a relua demersurile privind construirea Spitalului Regional este mai mult decat laudabila, iar un astfel de spital este absolut necesar, din păcate pentru prefect şi constănţeni acest proiect nu poate fi realizat. În România se vor construi doar trei spitale regionale, în acest sens Uniunea Europeana având deja pregătite fondurile.
Investiţia se ridică la aproximativ 50.000.000 de euro/spital. Lucrările vor începe în cursul acestui an, iar conform declaraţiilor premierului Dacian Cioloş, orasele care vor găzdui spitale regionale sunt Cluj-Napoca, Craiova şi Iaşi.

Articolul precedentGigi Becali acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului în dosarul lui Puiu Popoviciu
Articolul următorDNA cere reaudierea în instanţă a patronului clubului Steaua, Gigi Becali, în dosarul lui Puiu Popoviciu