Nicolae Ciucă, premierul desemnat (captură video)

Prim-ministrul României Nicolae Ciucă a precizat, de Ziua Internațională Anticorupție, că această luptă împotriva corupției e o „credință împărtășită la nivelul întregii societăți.” Mai mult, șeful Executivului a mai precizat că România a fost afectată, de-a lungul anilor, de acest „fenomen complex.”

„Lupta anticorupție trebuie să fie un răspuns colectiv, la care trebuie să participe întreaga societate, mediul de afaceri, organizațiile neguvernamentale, precum și toate instituțiile statului, în parteneriat cu organizațiile regionale și internaționale”, a mai spus Nicolae Ciucă, relatează Digi24.

Nicolae Ciucă: „Astăzi sărbătorim un destin democratic”

De asemenea, premierul a mai adăugat că Guvernul României trebuie să răspundă prompt la fenomenul corupției, în „acord cu cu valorile proeuropene și transatlantice.” „Destinul democratic” pentru România își va urma calea atâta timp cât se va continua lupta anticorupție, e de părere premierul.

„În calitate de prim-ministru al României, reafirm angajamentul Guvernului pentru o bună guvernare care să garanteze independența sistemului judiciar și să relanseze lupta anticorupție, pentru a nu compromite oportunitățile de dezvoltare ale comunităților noastre și a combate eficient sărăcia și dezechilibrele social-economice”, conchide Nicolae Ciucă, șeful Executivului.

Președintele României, Klaus Iohannis a transmis, de asemenea, un mesaj de Ziua Internațională Anticorupție. Șeful statului a precizat că pentru ca societatea românească să se dezvolte, e nevoie de o luptă mai aprigă împotriva acestui fenomen. Mai mult, el a spus că societatea este „erodată” de corupție, alimentează sărăcia și inegalitățile.

„Slăbeşte mecanismele şi capacitatea statului de a pune legile în aplicare şi distorsionează concurenţa, afectând direct economia de piaţă”, a mai precizat Klaus Iohannis, în mesaj.

România, în topul celor mai corupte țări din Europa

Conform unui raport privind Indicicele de Percepție a Corupției în 2020, România rămâne în continuare în top trei cele mai corupte țări din Uniunea Europeană. Cu un scor de 44 de puncte din 100, țara noastră împarte locul cu Ungaria și Bulgaria, ambele state având același scor ca și România.

Percepția asupra corupției din sistemul public și mediul de afaceri din România rămâne neschimbată comparativ cu 2019.

Ziua Internațională Anticorupție, care se sărbătorește în fiecare an pe data de 9 decembrie și a fost inițiată la 31 octombrie 2003 prin „Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva Corupției”.

Citește și Ziua Internațională Anticorupție în România prezentului

Articolul precedentZiua Internațională Anticorupție în România prezentului
Articolul următorConsiliul Concurenței face verificări după ce Electrica s-a anunțat interesată să preia cinci companii
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.